Nieuw van Leerdam

Het juiste glas voor de juiste wijn

Wijnglazen voor rood en glazen voor wit. Misschien staat er daarnaast nog een bourgogneglas, en een flûte voor mousserend, in de kast. Dat idee moest maar eens op de schop dachten de glasmakers van Royal Leerdam. Vinoloog Barbara Verbeek kreeg de opdracht het perfecte wijnglas te ontwerpen.  The Experts’Collections werd geboren.

De vorm van een glas heeft veel invloed op hoe de wijn zich ontwikkelt en daarmee hoe je hem ruikt en proeft. Om die reden zou je eigenlijk elke wijn z’n eigen glas moeten geven. Barbara dacht na over de meest gedronken druivenrassen en deelde ze vervolgens in vijf types. licht & fris, fruitig en soepel, vol & rijp, krachtig & kruidig en een lady coupe voor mousserende wijnen.

Glas beïnvloedt smaak
Na een bijzondere rondleiding door de glasfabriek van Royal Leerdam (inmiddels onderdeel van Libbey Holland) mocht ik tijdens de glasproeverij die invloed zelf ervaren. We starten met een mousserende wijn. Hiervoor is een elegante lady coupe ontworpen. In tegenstelling tot de flûte die ernaast werd ingeschonken, zijn de aroma’s in de coupe beter te ruiken, is de mousse breder in de mond en minder hard. Ook komt de wijn anders je mond binnen zodat je het als wat zoeter ervaart.

Bijzonder is dat de kleur van de wijn uiteindelijk niet dicteert vanuit welk glas het best geschonken kan worden. Zo wordt steeds dezelfde wijn in de 4 verschillende glazen geschonken en kom ik tot de conclusie dat een volle Viognier zich het best ontwikkelt in het grotere Vol & Rijp glas terwijl de lichte, jonge Merlot beter in het kleinere Fruitig & Soepel glas geschonken kan worden. De verschillen zijn opmerkelijk. Zo wordt de Viognier in het kleinste glas bitter en zurig, terwijl hij in het grootste glas log en alcoholisch wordt. Duidelijk is ook dat de Merlot niet in een groot glas geschonken kan worden, omdat de wijn zich dan veel te veel opent en alle lelijke kenmerken naar voren komen.

Dat het glas zo’n invloed heeft op de wijn, betekent ook dat je een wijn zou kunnen sturen. Uiteindelijk is het toch ook een kwestie van voorkeur. Het keuze van het glas is daarmee niet goed of fout.  Als je een liefhebber van frisse wijnen bent zul je misschien bij een Viognier eerder voor een iets kleiner glas kiezen. Zo kun je door de keuze van het glas ook bepaalde tonen in een wijn onderdrukken of juist expressiever naar voren laten komen bij een bepaalde gerechten.

Mooi alternatief voor kristal
De glazen zien er mooi en elegant uit. Maar de vorm is puur ontworpen op smaakbeleving. Goed voorbeeld van form follows function. Het materiaal is soda-lime, daarmee is het ook nog eens duurzaam en gezond. De bolle mondrand is vervangen door een laser gesneden fijne rand. Voor een luxere drinkervaring. Een goed betaalbaar alternatief voor kristal.

Zelf de verschillen ervaren? Barbara geeft samen met Het Wijntheater glasproeverijen.

De glaslijn is vanaf september dit jaar verkrijgbaar bij Bol.com, V&D en Blokker.
Verkoopprijs €19,99 per doos van 4 stuks.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *