Zuid-Afrika in de lift

Creation Estate en Kasteel Engelenburg slaan de handen ineen

Op persoonlijke uitnodiging van sommelier Arjen Pleij mocht ik (en ook Eric Ivens Magister Vini) aanschuiven tijdens een mooie herfst lunch in Kasteel Engelenburg in de Achterhoek  (Brummen). Dat was niet tegen dovemans oren gezegd, want Brummen ligt niet naast de deur! Er werd namelijk een bijzonder moment gevierd. Kasteel-eigenaars Anton de Lange en zijn vrouw Erna Zwart wilden ons laten kennismaken met een zeer bijzonder uitwisselingsproject van personeel tussen Kasteel Engelenburg en wijndomein Creation Wines in de Hemel-en-Aarde Vallei in Zuid-Afrika.

Kasteel Engelenburg
Kasteel Engelenburg in de herfst

Vanwege de Corona pandemie kwamen Carolyn Martin, eigenaresse van Creation Wines en Anton de Lange, eigenaar van Kasteel Engelenburg, op het idee van een uitwisselingsproject. Op dit moment werken de jonge Zuid-Afrikaanse koks Abongile Mafevuka, Charl van Wyk en serveerster Daniela Nomvula in het restaurant van Kasteel Engelenburg. Komende winter reist een aantal personeelsleden van Kasteel Engelenburg af naar Zuid-Afrika. Zij gaan werken in het restaurant van Creation Wines.

Vlnr: Creation Wines-team: Abongile Mafevuka, Olitha lebelo (Zuid-Afrikaanse ambassade), Daniela Nomvula, Charl van Wyk
Vlnr: Creation Wines-team: Abongile Mafevuka, Olitha lebelo (Zuid-Afrikaanse ambassade), Daniela Nomvula, Charl van Wyk

Creation Estate met magnifieke tasting-room

In de Hemel-en-Aarde Vallei, niet ver van de walvissenhoofdstad Hermanus, ligt Creation Estate. Dit wijnhuis werd in 2002 door Jean-Claude en Carolyn Martin opgericht. De Atlantische Oceaan ligt op een steenworp afstand en zorgt voor een frisse zeebries. Hierdoor heerst er een ideaal klimaat voor wijnbouw. Het is er warm, maar nooit té, waardoor druiven prima rijpen. En de nachten zijn koel, wat ervoor zorgt dat de frisse zuren behouden blijven. Het wijnhuis telt ongeveer 50 hectare, beschikt over een moderne kelder, en een ‘magnifique tasting-room’.

Prachtige tastingroom van Creation Wines
Prachtige tastingroom van Creation Wines

Frisse, elegante stijl

In de kelders van het Estate worden diverse wijnen geproduceerd: mousserend, wit, rosé en rood. Over het algemeen zijn het frisse, fruitige, elegante wijnen. De verkoelende zeebries én de wijnmaker hebben hun werk goed gedaan. Tijdens de tasting in Kasteel Engelenburg kregen we zes wijnen in het glas.

  1. Estate sauvignon blanc, 2018: typische sauvignon, lekkere frisse zuren, citrus, grassig en wat exotisch fruit.
  2. Estate cool climate chenin blanc, 2020: elegante chenin blanc, enerzijds fris, anderzijds een beetje romig, ingetogen aroma’s van appel, peer en wat honing op de achtergrond.
  3. ‘The Art of’ chardonnay, 2018: een romige stijl chardonnay door de 10 maanden houtrijping, met een klein bittertje, vanille, rijpe peer en boter met wat tegenwicht van frisse citroentjes.
  4. Estate viognier, 2020: zoals je mag verwachten bij een jonge viognier, heerlijke aroma’s van perzik en abrikoos, en een volle, romige smaak.
  5.  Reserve syrah, 2018: een Europese stijl Syrah, elegant, fris, krachtig met blauwe bessen, zwarte olijven, licht kruidig, viooltjes en zachte tannines.
  6.  The art of’ pinot noir, 2018: ook de Pinot Noir is een waar kunststuk, elegant en fris, met geuren en smaken van kersen, bessen en iets aards op de achtergrond.

 

Pinot Noir & Chardonnay vallen in de prijzen

Creation Estate blijkt in staat om het terroir van de Hemel-en-Aarde vallei tot uiting te laten komen in hun wijnen: frisse zuren, rijp fruit, en elegantie. Niet alleen waren wij onder de indruk. Maar kwaliteit op het gebied van Zuid-Afrikaanse wijnen wordt ook vastgelegd in de zogenaamde Platter’s guide, dé wijngids voor Zuid-Afrikaanse wijnen. Afgelopen week is de prestigieuze lijst bekendgemaakt met wijnen die in de nieuwste editie van 2022 de maximale waardering van vijf sterren.

 

Vijf sterren!

Platter's gidsenWijnen die de felbegeerde vijfsterrenclassificatie in Platter’s krijgen, moeten een rigoureus proces van beoordelingen ondergaan door een team van ervaren deskundigen. Wijnen die worden beoordeeld als ‘Superlatief, een Zuid-Afrikaanse klassieker’ krijgen de hoogste ranking van vijf sterren. Dit is gelijk aan 95 punten of beter op de beoordelingsschaal van 100 punten. In de editie van 2022 ontvangen maar liefst 234 wijnen deze onderscheiding. Vier van deze wijnen zijn afkomstig van Creation Estate. Dat zijn:

-The Art of Pinot Noir 2020

-Reserve Pinot Noir 2020

-The Art of Chardonnay 2020

-Reserve Chardonnay 2020

 

Hemel op Aarde nabij

Onze persoonlijke favorieten tijdens de tasting op Kasteel Engelenburg waren de syrah en pinot noir.  Fantastische wijnen, helemaal in combinatie met het geweldige uitwisselingsmenu gekookt door het team van de Engelenburg in samenwerking met het drietal afkomstig uit Zuid-Afrika. We waanden onszelf me heel even in de Hemel op Aarde!

Forel kreeft kumquat van restaurant Kasteel Engelenburg
Forel/kreeft/kumquat in combinatie met Creation ‘The Art of’ chardonnay 2018

Dit artikel is geschreven door Eric Ivens en Jolande Vos.

Creation Wines wordt geïmporteerd door Vinites, mede organisator van dit event.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *