Sessanea uit Piëmonte

Doe mee: online masterclass op zondag 4 oktober

Onlangs waren we op bezoek (toen er nog geen Corona was) in de Italiaanse wijnregio Piëmonte, bij wijndomein Sessanea. We zijn zo enthousiast over hun wijnen, dat we dit graag met iedereen willen delen. Ook benieuwd naar deze superwijnen? Bestel en proef mee in onze online masterclass op zondag 4 oktober van 16.00 tot 17.00 uur! Organiseer een bijzonder borrelmoment voor jou en je vrienden!

Wie kent het niet. Piëmonte, een van de meest spraakmakende wijngebieden in Italië. Gelegen aan de voet van de majestueuze bergen in het Noorden van Italië en de kraamkamer van de meeste DOCG-wijnen, de hoogste kwaliteitsklasse in Italië. Denk aan cultwijnen als Barolo en Barbaresco.

Piëmonte; de wijnkraamkamer van Italië

Minder bekend maar zeker wel geliefd

Minder bekend, maar eigenlijk veel drinkbaarder zijn de wijnen van de Barbera druif. Barbera d’Alba, Barbera d’Asti en Barbera del Monferrato zijn een meer dan een prima alternatief voor de eerdergenoemde, dure, toppers van de nebbiolo-druif. Barbera d’Asti is dé specialisatie van wijnboer Sessanea. Maar ze maken meer. Bijvoorbeeld van de muscaat-druif, daarvan wordt de Moscato d’Asti  gemaakt. Een wijn die je een keer geprobeerd móet hebben.

Speciaal voor lezers van I love Food&Wine organiseren we samen met Sessanea een proefsessie met drie van hun mooiste wijnen.

 

ZO WERKT HET!

 • Wij zorgen voor 3 fantastische wijnen van wijndomein Sessanea
 • I love Food& Wine én de Italiaanse wijnmaker van Sessanea geven uitleg over de wijnen.
 • Dit gaat via Zoom.us. De inlog voor deze proeverij krijg je tijdig per mail.
 • Prijs voor een pakket van drie wijnen is € 42,30 euro’s (inclusief BTW en verzendkosten)
 • Deze worden ruim op tijd bij u thuisbezorgd.
 • Proeverij is op zondag 4 oktober om 16.00 uur.

 

Fantastische ontdekking

portret Franco Ghilardi
Wijnmaker Franco Ghilardi

Tijdens een wijntrip in de Piëmonte, ontdekte ik Sessanea. Dat ging niet vanzelf. Je moet er behoorlijk de berg voor op. Maar als je het flinke aantal haarspeldbochten getrotseerd hebt en langs de smeedijzeren hekken bent, kom je een beetje thuis. Niet in het minst door de relaxte ontvangst van Franco Ghilardi die hier samen met zijn lief Adelia Vonini al jaren de boel bestierd. Omringd door de ranken van barbera en de moscato-druif vertelt hij hier over de historie van het gebied. En van alle trouwe klanten die hem weten te vinden, ondanks het feit dat je er dus écht moeite voor moet doen.

 

Natuurwijnen zonder dat je het proeft…

Ook heeft hij het over zijn manier om natuurwijnen te maken zonder dat je dat proeft. En het is waar. We proeven een verbazingwekkend frisse Chardonnay, met een heel klein pareltje, helemaal gemaakt volgens de principes van vino naturale. Zo worden alle wijnen gemaakt en ongefilterd gebotteld. We zijn hier in hét gebied van de moscatos, maar de echte liefde van Franco is de barbera-druif. Dat is zijn kind, en dat is te proeven. Hij maakt er drie, met een totaal verschillend karakter en smaak en allemaal superiores. Ze hebben allemaal de ‘Sessanea-touch’. Een flinke body met aardse kruidigheid, chocolade en zwart fruit; een typische Barbera van zijn hand.

De verschillen komen door de verschillende houtrijping. Deze varieert van 18 tot soms wel tot 30 maanden, zodat ze daarna dat soort wijn zijn, waar hij als maker achter kan staan.

Proefpakket van de wijndomein Sassanea uit Piëmonte
Proefpakket van de wijndomein Sassanea uit Piëmonte

WAT GAAN WE PROEVEN?

 1. Sessanea Piemonte Chardonnay 2020
  Deze variant op de Chardonnay had ik nog nooit geproefd. Geheel afwijkend qua frisheid en sprankelend in het glas. De wijn is gemaakt volgens het ‘natuurwijn’ principe, dat is heel subtiel te herkennen aan een heel fijn pareltje. Chardonnay in een van de meest pure en aangename vormen. Slank en romig met een frisse afdronk.
 2. Sessanea Barbera d’Asti Superiore 2015 White Label
  Dangerously drinkable is deze Sessanea Barbera d’Asti Superiore. Hij heeft alles; kruidigheid, je herkent kardemom en peper, het fruit van wilde zwarte bessen. Maar ook body, mineraliteit en zuren. Heerlijk glas.
 3. Sessanea Moscato d’Asti
  We zijn hier in het land van de muskaat-druif. Dat is een prachtige afsluiting van de proeverij en een perfect huwelijk van zuur en zoet, totaal in balans met abrikoos, honing en citrus. Volgens Franco is deze Sessanea Moscato d’Asti de liquide samenvatting van Verdi’s Rigoletto. Daarbij kun je ook alleen maar rustig gaan zitten en het allemaal over je heen laten komen. Dat doen we.

 

 

Hoe deel te nemen aan de Webtasting op 4 oktober 2020 om 16.00 uur?
LET OP: De kosten zijn € 47,- maar je krijgt korting na de registratie. Je betaalt dus € 42,30

 • Ga naar de website van SESSANEA® en klik ‘lingua’ aan voor de Engelse weergave van de site.
 • Geef je op voor de Wine Club.
 • Ga naar ‘registrati ora’ en laat je gegevens achter.
 • Kies: The Web Tasting op 4 oktober.
 • Ontvang de wijnen direct op jouw adres.
 • Ontvang via jouw mail de Zoomlink waarmee je kunt deelnemen aan de proeverij.
 • Nodig dan je allerleukste wijnvrienden uit, en zorg voor drie wijnglazen per man. Dan kun je nog even na-proeven.
 • Maak er een mooie middag van!

 

logo Sessanea

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *