Fris met een vleug zilt

Picpoul de Pinet

Picpoul de Pinet is niet zomaar een witte wijn. Waar komt ie vandaan? Als je van Montpellier richting Spanje rijdt, dan passeer je het Étang de Thau. Uh…, Étang de Thau? Jazeker, dit is een enorme binnenzee ter hoogte van Bouzigues en Pézenas, en ligt tussen de kustplaatsen Sète en Cap d’Agde. Hier worden de oesters gevangen; en wat is het een feest om daar te zijn. (Je kunt nog met ons mee (Foodies on Winetravel) naar de Languedoc om dit met eigen ogen te aanschouwen!)

Aan de oevers van dit meer staat de oudste druivensoort van de Languedoc aangeplant: Picpoul. Vast nog nooit van gehoord?! Het is een unieke druivensoort die alleen maar in en rondom het dorpje Pinet groeit. Vandaar de naam ‘Picpoul de Pinet’. Deze wijnstokken produceren een mooie witte wijn met een kleine ziltigheid. Afkomstig van de zilte zeewind die hier regelmatig over de stokken waait en dat proef je terug in de wijn.

Familiedomein

Domaine des Laurier ligt vlakbij het historisch dorpje Pézenas (ook zeker een bezoek waard!). De familie Cabrol bezit het domein sinds 1969, en een van de eerste wijnen die ze maakten was de Picpoul de Pinet. Daarnaast verbouwen ze nog 11 andere druivenrassen.

Klaterend fris

De wijn smaakt als een snelstromende bergbeek, klaterend fris met een zweem van een zilte zeewind die aangenaam verrast. Klassieke begeleider van mosselen en oesters, afkomstig uit het Étang de Thau. 

Wat smaakt hier lekker bij?

Probeer deze wijn bij het gerecht ‘Mosselen met prei en spek’ of gewone gekookte mosselen met een sausje. Uiteraard combineert het goed bij de verse oesters (uit het bassin de Thau!). Maar ook lekker bij paella, allerhande lichte visgerechten, tempura of fruits des mer.

Ben jij een liefhebber van Picpoul de Pinet? Andere frisse witte wijnen zijn Muscadet, Riesling of Sauvignon blanc. Wat is jouw favoriet? Laat het ons weten…

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.