Voor het weekend

Mosselen met prei en spek

Vandaag koken we mosselen met spek in cider. Een superfijn en snel recept voor het weekend. Je bent in 15 minuten klaar. Bovendien is dit gerecht ook nog eens koolhydraatarm, maar laat dan wel het brood en de frietjes achterwege.

Het recept is afkomstig uit het kookboek Doordeweeks van Hugh Fearnly-Whittingstall van River Cottage. De schrijver zegt over dit recept: ‘Mosselen zijn het ultieme fastfood uit de zee, hun zoetheid gaat prima samen met zoutig spek. Je kunt de cider in het recept ook vervangen door witte wijn’. 

Wanneer mosselen eten?

Tegenwoordig kun je het hele jaar door mosselen eten. Vroeger werd altijd gezegd: mosselen kun je eten als de ‘r’ in de maand is. Maar het eigenlijke mosselseizoen begin in juli en loopt dan ongeveer door tot begin maart. Ze zijn vanaf september tot en met november op hun best. Als je mosselen gaat kopen let je dan op dat de schelpjes mooi dicht zijn. Op de verpakking hoort een verpakkingsdatum en een uiterste houdbaarheidsdatum te staan! Zorg dat je de mosselen zo vers mogelijk gaat gebruiken. Voordat je ze in de pan doet, moet je ze toch altijd even nalopen. Gooi mosselen die openstaan, beschadigd zijn of komen bovendrijven tijdens het spoelen weg!

Welke wijn bij Mosselen met spek en prei?

Heerlijk puur mosselgerecht gecombineerd met hartig spek en zachte prei. Ze zwemmen in een lichtromige saus. Uiteraard is het voor de handliggend om hier cider bij drinken, want die zit ten slotte ook al in de saus. Met zijn frisse zuren past dat als een huis. Een andere optie is Picpoul de Pinet; die vormt een klassieke combinatie met mosselen. Afkomstig uit de Languedoc. Maar door de toevoeging van het zoute spek en de zoete prei past ook een witte wijn als Verdejo hier heel goed bij. Fris en rijk tegelijkertijd.

Mosselen met spek en cider

Mosselen met spek en prei

Voorbereiding: 15 minuten
Heerlijk gekookte mosselen in een romige saus. Extra smaakvol door spek, prei en mosterd. Smullen dus...
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

 • 1 kg mosselen
 • klein klontje roomboter
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 100 g ongerookt doorregen spek in blokjes (bijv. zuurkoolspek)
 • 1 dikke prei in ringetjes
 • 1 theelepel tijm
 • 1 laurierblad
 • 150 ml cider
 • 2 theelepels grove mosterd
 • 3 eetlepels slagroom
 • 1 bosje peterselie fijngehakt

Bereiding
 

 • Maak de mosselen schoon onder koud stromend water. Gooi open mosselen weg als ze niet sluiten wanneer je er op tikt.
 • Zet een grote pan op middelhoog vuur en verhit de boter en olie. Bak de spekblokjes ca. 5 minuten. Schep de prei, tijm en laurier erdoor en bak nog ca. 3 minuten tot de prei zachter wordt.
 • Draai het vuur hoger, schenk de cider in de pan en breng aan de kook. Roer de mosterd erdoor. Doe de mosselen in de pan en leg het deksel erop. Kook de mosselen ca. 5 minuten en schud gedurende die tijd de pan een paar keer flink heen en weer. Als de mosselen allemaal open zijn, roer je de slagroom erdoor. Breng op smaak met zout en peper en dien op in diepe kommen, bestrooid met peterselie en met lekker veel brood. Of nog beter: serveer met zelfgebakken friet om in de saus te dopen.

Kookboek Doordeweeks

In dit kookboek van Hugh Fearnly-Whittingstall vind je recepten met en zonder vlees en vis voor elke dag. Het boek laat zien hoe goede maaltijden, bereid met verse ingrediënten het hart van elke familiekeuken kunnen vormen. Meer informatie over de schrijver ? Lees hier verder

Bestellen? Dat kan hier:

Kookboek DoordeweeksTitel: Doordeweeks. River Cottage
Auteur: Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
ISBN nummer: 978 90 230 1440 9/NUR 440
Prijs: € 24,95 op bol.com

 

Laat weten wat jouw favoriete mosselrecept is?! Deel het hieronder bij de reacties. Ben heel benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept