Mosselen met spek en cider

Easy Tuesday
Mosselen met prei en spek

Vandaag koken we mosselen in cider. Het recept is afkomstig uit het kookboek Doordeweeks van Hugh Fearnly-Whittingstall van River Cottage. De schrijver zegt over dit recept: “Mosselen zijn het ultieme fastfood uit de zee, hun zoetheid gaat prima samen met zoutig spek. Je kunt de cider in het recept ook vervangen door witte wijn”.

Welke wijn bij  ‘Mosselen met prei en spek’?

Heerlijk puur mosselgerecht gecombineerd met hartig spek en zachte prei. Ze zwemmen in een lichtromige saus. Uiteraard is het voor de handliggend om hier cider bij drinken, want die zit ten slotte ook al in de saus. Met zijn frisse zuren past dat als een huis. Een andere optie is Picpoul de Pinet; die vormt een klassieke combinatie met mosselen. Afkomstig uit de Languedoc.

2 personen15 minuten

Ingrediënten 

  • 1 kg mosselen
  • klein klontje roomboter
  • 2 eetlepels koolzaad-, olijf- of zonnebloemolie
  • 100 g ongerookt doorregen spek, in blokjes (bijv. zuurkoolspek)
  • 1 dikke of 2 medium preien, in ringetjes
  • 1 theelepel tijm
  • 1 laurierblad
  • 150 ml cider
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 3 eetlepels slagroom
  • 1 bosje peterselie, fijngehakt

Stap 1

Maak de mosselen schoon onder koud stromend water. Gooi open mosselen weg als ze niet sluiten wanneer je er op tikt.

Stap 2

Zet een grote pan op middelhoog vuur en verhit de boter en olie. Bak de spekblokjes ca. 5 minuten. Schep de prei, tijm en laurier erdoor en bak nog ca. 3 minuten tot de prei zachter wordt.

Stap 3

Draai het vuur hoger, schenk de cider in de pan en breng aan de kook. Roer de mosterd erdoor. Doe de mosselen in de pan en leg het deksel erop. Kook de mosselen ca. 5 minuten en schud gedurende die tijd de pan een paar keer flink heen en weer. Als de mosselen allemaal open zijn, roer je de slagroom erdoor. Breng op smaak met zout en peper en dien op in diepe kommen, bestrooid met peterselie en met lekker veel brood. Of nog beter: serveer met zelfgebakken friet om in de saus te dopen.

 

Kookboek DoordeweeksKookboek Doordeweeks
In dit kookboek van Hugh Fearnly-Whittingstall vind je recepten met en zonder vlees en vis voor elke dag. Het boek laat zien hoe goede maaltijden, bereid met verse ingrediënten het hart van elke familiekeuken kunnen vormen. Meer informatie over de schrijver ? Lees hier verder

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Doordeweeks. River Cottage
Auteur: Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
ISBN nummer: 978 90 230 1440 9/NUR 440
Prijs: € 24,95 op bol.com

 

Laat weten wat jouw favoriete mosselrecept is?! Deel het hieronder bij de reacties. Ben heel benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *