Sprankelende start

Champagne van kleine huizen

Het is weer zover: tijd voor champagne. De laatste week van het jaar, de tijd van het grote genieten is aangebroken. Natuurlijk heb je mensen die er altijd mee bezig zijn, maar de meesten van ons nuchtere Nederlanders gaan pas culinair los rond de feestdagen in december.

Bij al dat lekkere eten hoort goeie wijn, of nog veel beter, een glas champagne. Het is zo jammer dat we niet vaker zo’n kurk laten knallen. Want alleen al bij het horen van zo’n mooie plop kom je meteen in een feeststemming. We wachten meestal tot de overgang van het oude op het nieuwe jaar om een fles bubbels open te trekken. Vervolgens eten we daar oliebollen bij. Natuurlijk is dat een geweldige traditie, maar niet de beste wijn-spijs combinatie. Het doet geen recht aan de bijzondere smaak van een goed glas champagne.

Er is Champagne én Champagne

De keuze is enorm, net als bij ‘gewone’ wijn. Er zijn (te) veel verschillende champagnes te koop. Wat moeten we kiezen? Natuurlijk zijn we overspoeld met verleidelijke commercials van de grote spelers op de markt. Dit zijn de bekende namen met een groot marketingbudget. Je kent ze wel, en ja, ze zijn ook best lekker. Al jaren spelen ze in op de smaak van de gemiddelde consument. Die smaak is ook al die tijd zeer consistent. Je weet dus precies wat je koopt.

Maar heb je dit jaar eens zin in iets héél anders, probeer dan eens een champagne van een klein huis. Helaas vind je deze niet bij de grote ketens als Gall & Gall. Tip van vandaag: kijk eens op www.cotidie.nl. De champagnes via deze site smaken nét even wat anders, want die wijnmakers hebben meer vrijheid om bijzondere champagnes te maken, zoals bijvoorbeeld een andere samenstelling van druivensoorten. Weleens een champagne van zeven druivensoorten geproefd?

Broertjes wijnmakers bij Janisson Baradon
Broertjes wijnmakers bij Janisson Baradon

Champagne van zeven druivensoorten

Bestaat dat? Ja, en het mag ook nog binnen de AOC Champagne. Er staan in het gebied meer dan de drie bekende druivensoorten –chardonnay, pinot noir en pinot meunier –  aangeplant en die worden ook toegestaan in de blend.  Huis Janisson-Baradon, cuvée 7 CPinot blanc, pinot gris, arbane en petit meslier mogen ook worden gebruikt. Het huis Janisson-Baradon verenigt ze allemaal in vrijwel gelijke delen in hun cuvée 7C. Het resultaat na een rijping van 4 (!) jaar is een bijzonder fris glas met delicate belletjes, en aroma’s van rijpe meloen, perzik, appel en lemoncurd. De afdronk is zacht en frisdroog met een licht bittertje. Absoluut iets heel bijzonders en heerlijk als aperitief. Wel koel serveren. Het liefst niet in een flûte, maar een wijnglas met genoeg ‘buik’ om de aroma’s goed tot hun recht te laten komen. Het is een fabel dat de bubbels snel verdwijnen. Je geniet dan veel meer van een kwaliteitschampagne.

Champagne bij de héle kerstmaaltijd

Laat die stille wijn eens staan en geef sprankeling aan je maaltijd. Kies dan voor een Champagne met wat meer bite. Bij Janisson-Baradon maken ze ook een romig en kruidige Champagne waar je de hele maaltijd mee kunt begeleiden. Champagne Janisson Grande ReserveDat komt omdat de wijn, ‘le Grande Réserve’ een gedeelte op eiken heeft gerijpt en meer body heeft. Hij is mooi in balans bij gerechten met licht vlees, denk bijvoorbeeld aan kalfsvlees, of gevogelte. Ook bij witte vis met romige saus is hij een prima begeleider. Na een rijping van 48 maanden geeft de assemblage van 50% chardonnay en 50% pinot noir heerlijke vanille, honing, hazelnoot, anijs en toastaroma’s. Een Champagne met een frisdroge afdronk, de dosage is 5 g/ltr en een zeer zachte mousse. Daar geniet je de hele maaltijd van!

Deze champagnes zijn te bestellen bij www.cotidie.nl, alles een dagelijks feestje.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *