Hartstikke Mediterraan

Gezonde farrosalade met garnalen

In het kader van Food for Thoughts kwamen Jaap Seidell en de gezusters Jansen naar Gouda om hun visie op gezond leven met ons te delen 

Interview met de Jansens

Ik mocht ze die avond live interviewen en het was een groot succes.

Uit het nieuwe kookboek van Jansen & Jansen ‘Hartstikke Mediterraan’ heb ik inmiddels ruimschoots gekookt en geproefd. En het recept Farrosalade met garnalen is een succesnummer.

 

Sinds november is er in Gouda ook een zogenaamde ‘Kookboekenlounge’  gestart. Georganiseerd door onze kookboekenrecensent Anita Ootjers. Het is een leesgroep voor kookboekliefhebbers en het werkt als volgt: er wordt een datum geprikt, en tijdens deze ‘leesavond’ wordt er geproefd, gekookt en gediscussieerd over het gekozen kookboek. De aftrap vond plaats met dit kookboek ‘Hartstikke Mediterraan’. Negen personen kookten uit het boek en het resultaat werd becommentarieerd. De meningen waren wisselend. Maar deze farrosalade (recept is wel aangepast!), scampi met panade en de  baccalàbitterballen kwamen in ieder geval als beste uit de bus.

Wie zijn Jansen & Jansen?

De twee zussen, Janine en Annemieke,  zijn al jaren bezig om mensen te inspireren tot een gezonde levensstijl. Dat deden ze twee jaar geleden al met hun eerste kookboek ‘Hartstikke Lekker’ (lees nog even de recensie van Anita). Annemieke is cardioloog in het Goudse Groene Hart Ziekenhuis en zij werd zich steeds meer bewust van hoe belangrijk preventieve geneeskunde is. Hoe voorkomen we dat we serieuze aandoeningen krijgen en hoe kunnen we ons leef-en eetpatroon verbeteren? Intussen is hun tweede boek verschenen onder de titel ‘Hartstikke Mediterraan’.

Jansen & Jansen auteursportret
Annemieke (l) en Janine Janssen

In dit boek zoomen ze verder in op de gezonde levensstijl van de Mediterrane keuken. Zeker niet hetzelfde als het Pioppi-dieet, verklaren ze hartgrondig. Bij hen gaat het niet om koolhydraat-arm eten, maar om het gebruik van onverzadigde vetzuren, minder zout, minder suiker en oog voor de rijkere koolhydraten. Maar bovenal staat lekker en smaakvol voorop.

Wat is Farro?

Farro is de Italiaanse naam voor een oud tarweras dat lijkt op, of misschien wel hetzelfde is, als emmer of spelt. Het is geschikt voor mensen met een glutenallergie. Het is in een paar vormen te koop (hele, half geslepen en geslepen korrel). De vorm bepaalt de kooktijd die tussen de 15 en 60 minuten ligt. De farro is klaar als de korrels beetgaar zijn. Te koop o.a. bij natuurwinkels.

Welke wijn bij farrosalade met garnalen?

Deze salade is stevig en nootachtig van smaak. Tomaten zorgen voor verfrissing en de garnalen geven bite. Hier past een kruidige rosé met body heel goed bij. Die blijft overeind bij de nootachtige farro, en sluit goed aan bij het frisse van de tomaatjes en knapperige bleekselderij.

4 personen1 uur

Ingrediënten

 • 200 gram farro*
 • ½ visbouillontablet
 • 20 kerstomaatjes, gehalveerd
 • sap van een ½ limoen
 • 3 stengels bleekselderij
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels olie
 • scheut witte wijn
 • handje basilicum, fijngehakt
 • handje peterselie, fijngehakt
 • 225 gram garnalen
 • 1 verse rode pepers, fijngehakt
 • zwarte peper

Stap 1

Farrosalade staandKook de farro in water met het bouillontablet volgens de aanwijzingen op de verpakking (duurt ca. 45 minuten). Giet af door een zeef. Besprenkel intussen de kerstomaatjes met het limoensap.

Stap 2

Snijd de bleekselderij en knoflook in dunne plakjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de bleekselderij en knoflook tot ze licht gekleurd zijn. Voeg de garnalen en de rode peper toe en bak even mee. Blus af met de witte wijn. Schep de gare farro erdoor en laat afkoelen. Meng de peterselie en basilicum erdoor.

Stap 3

Schep de farrosalade in een schaal. Verdeel de kerstomaatjes erover. Bestrooi met zwarte peper. Lekker met de avocadosalade met ei en broccoli.

 

avocadosalade met broccoli

Bestellen kun je hier:

Cover Hartstikke mediterraan - Jansen en JansenTitel : Hartstikke mediterraan
Auteur : Jansen & Jansen
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 90 5956868 6
Prijs : € 24,99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *