Asperges op de BBQ; kan dat wel? Jazeker! In het duimendikke kookboek ‘De BBQ Atlas’ van tv-kok Julius Jaspers staat de ultieme tip: maak met behulp van 2 bamboespiesjes kleine matjes van 5 à 6 groene asperges. Op die manier vallen ze niet door het grillrooster en kun je ze in één keer omkeren.
En dan…, serveren met deze geniale Catalaanse tomatensalsa! In een handomdraai heb je een zomers voor- of bijgerecht op tafel staan.
Welke wijn bij Catalaanse groene asperges op de BBQ?
Gegrilde knapperige asperges met een friszure tomatensalsa met kappertjes. Hier past een Sauvignon Blanc of Spaanse Verdejo helemaal geweldig bij. De frisse zuren sluiten aan op de salsa en de kruidigheid geeft de asperges een kick.
Spaanse asperges van de BBQ
Ingredienten
Tomatensalsa
- 2 pruimtomaten
- 100 ml olijfolie
- 30 ml citroensap
- 1 teen knoflook gepeld
- 30 gram kappertjes gespoeld en uitgelekt
- 4 takjes platte peterselie fijngehakt
- ½ rode ui fijngesnipperd
- zout versgemalen peper
- 3 eieren
- 36 dikke groene asperges ca. 500 gram, onderste 3 cm verwijderd
Extra nodig
- 12 houten spiesjes (lengte 18 cm)
Bereiding
- Leg de houten spiesjes in een bak met koud water. Zet er iets zwaars op, zodat ze goed onder staan. Doordat de spiesjes vochtig zijn, verbranden ze minder snel.
- Eerst de tomaten ontvellen (zo doe je dat!) Daarna overlangs halveren en de zaadjes en het sap verwijderen. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
- Steek het teentje knoflook op een vork. Meng de olijfolie en citroensap met de knoflook-vork tot een vinaigrette. Voeg toe: kappertjes, peterselie, tomaat en rode ui. Meng door elkaar. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Zet apart.
- Kook de eieren in ca. 8 tot 10 hard. Spoel af onder koud stromend water. Pel de eieren en snijd ze in partjes.
- Steek de barbecue of kamado aan (doeltemperatuur 200 °C). Maak met behulp van de houten spiesjes kleine matjes van ca. 5 tot 6 groene asperges, gebruikmakend van 2 houten spiesjes per matje. Eentje aan de onderzijde, en eentje aan de bovenzijde. Doe voorzichtig want ze breken wel snel.
- Gril de asperges in ca. 5 minuten gaar op de BBQ, halverwege keren.
- Giet de vinaigrette over de warme asperges. Garneer met de partjes hardgekookt ei.
Meer inspiratie?
Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!
Het kookboek
Duimendik kookboek met de lekkerste BBQ-recepten uit de hele wereld. Geschreven door tv-kok Julius Jaspers. In meer dan 150 recepten maakt Julius een rondtoer door de hele wereld. Van Alaska en Amerika tot India en Zuid-Afrika.
Bestellen kun je hier:
Titel : De BBQ-Atlas
Auteur : Julius Jaspers
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 605 48
Prijs : € 35,-
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!