Meatless Monday

Spaanse asperges op de BBQ

Asperges op de BBQ; kan dat wel? Jazeker! In het duimendikke kookboek ‘De BBQ Atlas’ van tv-kok Julius Jaspers staat de ultieme tip: maak met behulp van 2 bamboespiesjes kleine matjes van 5 à 6 groene asperges. Op die manier vallen ze niet door het grillrooster en kun je ze in één keer omkeren.

En dan…, serveren met deze geniale Catalaanse tomatensalsa! In een handomdraai heb je een zomers voor- of bijgerecht op tafel staan. 

Welke wijn bij Catalaanse groene asperges op de BBQ?

Gegrilde knapperige asperges met een friszure tomatensalsa met kappertjes. Hier past een Sauvignon Blanc of Spaanse Verdejo helemaal geweldig bij. De frisse zuren sluiten aan op de salsa en de kruidigheid geeft de asperges een kick.

Spaanse groene asperges van de bbq met tomatensalsa uit het kookboek BBQ Atlas van Julius Jaspers

Spaanse asperges van de BBQ

Voorbereiding: 30 minuten
‘Groene asperges uit mijn geliefde Catalonië, er zijn weinig plekken op aarde waar ik het fijner heb’, zegt Julius Jaspers over dit recept van geroosterde asperges van de bbq met een frisse tomatensalsa.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

Tomatensalsa

  • 2 pruimtomaten
  • 100 ml olijfolie
  • 30 ml citroensap
  • 1 teen knoflook gepeld
  • 30 gram kappertjes gespoeld en uitgelekt
  • 4 takjes platte peterselie fijngehakt
  • ½ rode ui fijngesnipperd
  • zout versgemalen peper
  • 3 eieren
  • 36 dikke groene asperges ca. 500 gram, onderste 3 cm verwijderd

Extra nodig

  • 12 houten spiesjes (lengte 18 cm)

Bereiding
 

  • Leg de houten spiesjes in een bak met koud water. Zet er iets zwaars op, zodat ze goed onder staan. Doordat de spiesjes vochtig zijn, verbranden ze minder snel.
  • Eerst de tomaten ontvellen (zo doe je dat!) Daarna overlangs halveren en de zaadjes en het sap verwijderen. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  • Steek het teentje knoflook op een vork. Meng de olijfolie en citroensap met de knoflook-vork tot een vinaigrette. Voeg toe: kappertjes, peterselie, tomaat en rode ui. Meng door elkaar. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Zet apart.
  • Kook de eieren in ca. 8 tot 10 hard. Spoel af onder koud stromend water. Pel de eieren en snijd ze in partjes.
  • Steek de barbecue of kamado aan (doeltemperatuur 200 °C). Maak met behulp van de houten spiesjes kleine matjes van ca. 5 tot 6 groene asperges, gebruikmakend van 2 houten spiesjes per matje. Eentje aan de onderzijde, en eentje aan de bovenzijde. Doe voorzichtig want ze breken wel snel.
  • Gril de asperges in ca. 5 minuten gaar op de BBQ, halverwege keren.
  • Giet de vinaigrette over de warme asperges. Garneer met de partjes hardgekookt ei.

Meer inspiratie?

Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!

 

Het kookboek

Duimendik kookboek met de lekkerste BBQ-recepten uit de hele wereld. Geschreven door tv-kok Julius Jaspers. In meer dan 150 recepten maakt Julius een rondtoer door de hele wereld. Van Alaska en Amerika tot India en Zuid-Afrika.

Bestellen kun je hier:

Cover BBQ Atlas Titel : De BBQ-Atlas
Auteur : Julius Jaspers
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 605 48
Prijs : € 35,-

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept