Wijnworkshop Beurs van Berlage

Tien vragen aan Gijs Groenevelt van Grapedistrict

Op 17 september houden we (Château Petri en I Love Food & Wine) een bijzondere wijnworkshop in de Beurs van Berlage. Elf wijnen van wijnwinkel Grapedistrict passeren dan de revue. Ken je ze al? Maak nu alvast kennis met Gijs Groenevelt, het gezicht achter Grapedistrict…

1. Op de site staat eigenlijk alles wat we zouden willen weten over jullie bedrijf. Maar wat is jullie best bewaarde geheim?       

 ‘Dat zijn onze mensen. Die willen écht met wijn werken. Het zijn zeker niet allemaal vinologen in onze winkels, maar ze hebben een passie voor wijn en weten deze over te brengen naar onze klanten. Verder is het vooral vertrouwen. Vertrouwen van onze klanten in de kwaliteit van onze wijnen, in onze keuze van het assortiment. En ons vertrouwen naar hen. We lenen bijvoorbeeld gratis glaswerk uit als ze een feestje hebben. Dan tellen we echt niet die paar glazen die gesneuveld zijn’.

2. Wat voor wijn verkopen jullie?

‘Wij verkopen die wijn waar de wijnboer zelf achter staat. Eigenwijze wijn, van boeren met een visie op terroir. Dát proef je. We vergelijken het met koken. Iedereen kan een behoorlijke pasta maken, maar als je je iets eigens in het recept brengt, ontstaat er iets bijzonders, iets unieks’.

Onze wijnen hebben dat ‘je ne sais pas quoi’-karakter

3. Komen jullie wijnen uit de héle wereld?

Het liefst verkopen we die wijnen die het meest representatief zijn voor een gebied. Dus geen riesling uit Nederland, maar wel een uit Duitsland. We gaan voor de meest authentieke versies. En als het kan blijven we zo dicht mogelijk bij huis. Dat lukt niet altijd. Een voorbeeld is een Sauvignon Blanc. Daarvan moeten we er eentje hebben uit de Loire én een uit Nieuw-Zeeland. Want die zijn beide representatief voor deze druif. We zoeken dus de beste keuze qua soort wijn. Dat betekent ook dat we van elk representatief gebied maar één wijn hebben. Zo houden we het lekker overzichtelijk voor de klant.

Grapedistrict winkel
De wijnschappen van Grapedistrict

4. Wat vinden jullie klanten daarvan?

We hebben een klantenpanel. En die laten ons heel duidelijk weten wat ze van onze wijnen vinden. Alle klanten trouwens. Vooral de Amsterdammers zijn heel duidelijk in hun voorkeuren. Daar luisteren we naar.

5. Wat voor mensen zijn jullie klanten?

‘Dat zijn best bijzondere mensen. Over het algemeen hebben we een jong publiek en die weten redelijk veel van wijn. Ze kiezen bewust voor ons, en dus voor goeie maar ook zeker betaalbare wijn. Ja, ze geven bij ons wel meer uit dan bij de supermarkt. Maar door de uitleg van ons geweldige personeel weten ze dat onze wijnen, veelal van kleine producten, een betere prijs verdienen voor hun vakmanschap

6. Koopt men online of komt jullie klant liever naar de winkel?

Allebei. Mensen komen zeker naar de winkels. En bestellen dan de volgende keer online. Het is bijvoorbeeld leuk om te zien hoe ze onze wijndozen van samenstelling veranderen naar mate men onze wijnen beter kent. De beginnende wijndrinker volgt onze suggestie, en naar mate ze meer hebben geproefd krijg je hele persoonlijke keuzes in zo’n doos. Je kunt zo mooi de evolutie van in hun smaak zien.

 

INSCHRIJVEN VOOR WIJNWORKSHOP (meer info lees je hier). HOE DOE JE DAT?
Onder leiding van Register Vinoloog, wijndocent en -journalist Petri Houweling van Château Petri ga je aan de slag. De 11 wijnen die je gaat proeven, komen van Grapedistrict, en deze zijn achteraf ook te bestellen. Het wijn-spijs verhaal komt van I Love Food & Wine.
Datum: donderdag 17 september 2020
Tijd: 19.30 tot 22.00 uur
Deelname:  € 45,- (Geen deelname onder de 18 jaar)
BESTEL JE TICKET HIER!

 

7. Jullie hebben het een en ander aan alcoholvrije wijn. Is dat iets waar jullie in geloven?

Ja zeker, het hele verschijnsel alcoholvrije wijn staat nog wel in de kinderschoenen, maar het is wel een product om rekening mee te houden. Het zal op de lange termijn beter worden. Kijk naar hoe het ging met bier. Verder willen we graag de keuze bieden. Dus we hebben het in huis. De bubbel is het meest geslaagd, wat mij betreft dan. Deze smaakt het meest naar wijn.

8. Wat zijn verder jouw Grapedistrict favorieten?

Tja dat is natuurlijk geheel afhankelijk van het gezelschap en het moment. Maar mijn leukste & meteen goedkoopste wijn is momenteel de Arca Nova Vinho Verde; zeer betaalbaar (€ 5,99) heerlijk zomers en je wordt er heel vrolijk van. In de duurdere categorie en van een totaal andere orde, is de Spätburgunder van Pfannebecker. Dat is pas een bijzondere wijnmaker want het lukt hem om al zijn wijnen ongelofelijk sappig te maken. Ze hebben dat ‘je ne sais pas quoi’. Genieten…!

Twee favorieten grapedistrict
Twee favorieten Grapedistrict: Nova Vinho Verde en de Spätburgunder van Pfannebecker

9. In welke prijsklasse verkoop je de wijn?

‘In de schappen staat de wijn tot ongeveer € 20,- We hebben ook duurdere wijnen. Die staan een beetje minder in het blikveld. Denk dan aan de bekende grote klassiekers’.

10. Onlangs proefde ik een wijn van jullie in een wijnbar. Waar vinden we jullie wijn in de horeca?

‘Onze wijn staat op de kaart in die zaken zónder sommelier. We helpen met het trainen van het personeel en met het maken van de wijnkaart. Zo is de keuze net iets spannender dan de gebruikelijke wijnen van de bekende druivensoorten’. Persoonlijke noot van Petri. ‘Het laatste kan ik geheel bevestigen. Onlangs proefde ik in wijnbar Clos te Amsterdam een geweldige Italiaan van Grapedistrict, de I Pentri L’amore delle Api Fiano. Dat is weer eens wat anders dan de zoveelste Chardonnay van middelmatige kwaliteit.’

 

DEZE ELF WIJNEN WORDEN GEPROEFD TIJDENS DE WIJNWORSHOP BEURS VAN BERLAGE

Witte wijnen Grapedistrict voor wijnworkshop Beurs van BerlageZes witte wijnen:

 1. Domaine de la Rouletière Vouvray Brut – €14,99
 2. Alta Alella Bruant Cava €24,99
 3. Domaine Séguinot-Bordet Chablis Vieilles Vignes – €18,99
 4. Hannes Reeh Rohstoff Chardonnay – €17,99
 5. Bajel Pirata Blanco Alicante (Merseguera druif) – €7,49
 6. Domaine le Portail Cour-Cheverny (Romorantin druif) – €12,99

 

Rode wijnen GrapedistrictVijf rode wijnen:

 1. Weingut Pfannebecker Spätburgunder – €13,69
 2. El Bohemio Pinot Noir – €8,79
 3. Château Unang Ventoux Rouge – €13,49
 4. Château Grand Abord Graves Bordeaux – €13,99
 5. Casa Nostra Valpolicella Ripasso Superiore – €13,69

 

Maak kennis met Grapedistrict
Grapedistrict, je kent ze vast van het knalgele logo op één van de twaalf filialen verspreid in het hele land. Allemaal zijn ze op dezelfde manier ingericht. En allemaal hebben ze hetzelfde assortiment. Lekker duidelijk en overzichtelijk. En dat, samen met een bewust lage drempel, is uiteraard met opzet. Het hoe en waarom van Grapedistrict verklaard in tien vragen aan Gijs Groenevelt, een van de drie oprichters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *