Belang van malbec

Ontmoeting met wijnmaker Alberto Arizu

Onlangs lunchte I Love Food & Wine (Yvonne Zohar) met wijnmaker Alberto Arizu, alweer de 4e generatie aan het roer van het Argentijnse topwijnhuis Luigi Bosca. Daarnaast is hij voorzitter (onlangs voor de derde keer gekozen) van de organisatie Wines of Argentina. Vol trots vertelt hij over de kwaliteit van  druivenras malbec; het gezicht van Argentinië.

De leden van de familie Arizu worden in Argentinië ook wel de ‘Monarchen van Mendoza’ genoemd. Dit heeft alles te maken met hun lange familiegeschiedenis. Bodega Luigi Bosca werd in 1901 opgericht door Don Leoncio Arizu en is daar het oudste wijnbedrijf dat nog steeds in handen is van dezelfde familie.

Verbetering van het imago

“We zijn een typische mix zoals je die wel vaker ziet in Argentinië,” vertelt Alberto Arizu, “de Arizus komen uit Navarra in Spanje en de Boscas uit het Noord-Italiaanse Piemonte.”
De Arizus zijn gepassioneerde wijnmakers die zich met hart en ziel inzetten voor het verbeteren van de kwaliteit en het imago van de Argentijnse wijn. In 1989 stond de familie aan de wieg van de D.O. Lujan de Cuyo, de eerste officiële gecontroleerde herkomstbenaming van Argentinië én Latijns-Amerika. Twee jaar later, in 1991, lanceert Bodega Luigi Bosca de eerste 100% Malbec wijn onder de D.O.C. Lujan de Cuyo classificatie.

Ik houd van wijnen die mijn brein scherp houden

Lancering Wines of Argentina

Na een verblijf in de Verenigde staten (hij studeert daar Strategic Marketing) keert Alberto op 23 jarige leeftijd terug naar Argentinië om samen met zijn vader wijndomein Luigi Bosca te gaan leiden. “ We wilden de wereld laten zien wat we met ons terroir en de Malbec druif konden doen op een internationaal niveau.”
Om te leren hoe de wijnhandel werkt stuurt zijn vader hem in 1993 naar Londen. De London Wine Fair is gelijk zijn vuurdoop. Niemand kent de wijnen uit Argentinië en al helemaal niet het gebied waar ze gemaakt worden. Alberto moet vaak de kaart van Mendoza uittekenen om uit te leggen hoe de regio in elkaar zit. “In London heb ik geleerd hoe belangrijk naamsbekenheid is.” In 1993 richt Alberto Arizu samen met zeven andere collegas Wines of Argentina op.
Inmiddels is Argentinië een belangrijke speler in de wereld van de wijn. Volgens recente statistieken zelfs de vijfde grootste wijnproducent ter wereld (achter Spanje en de Verenigde Staten). Ondanks de grote concurrentie blijft Alberto Arizu optimistisch. “Wij zijn gezegend met een bevoorrechte streek waar de perfecte combinatie  van bodem, klimaat en malbec unieke wijnen voortbrengt, vol karakter en persoonlijkheid. Malbec is het gezicht van Argentinië. Ik houd van Malbec. Ik houd van wijnen die mijn brein scherp houden.”

Wat proeven we?

Het aanbod van Bodega Luigi Bosca is groot, gigantisch bijna. We proeven de labels La Linda en Luigi Bosca. De Luigi Bosca wijnen zijn gemaakt vanuit een ander perspectief. Hier praat je over terroir, de leeftijd van de wijnstokken en het rijpen in houten vaten. De beste wijngaarden staan in het oudste deel van het landgoed. Meer zuren, meer terroir expressie. Een klassieke combinatie van finesse, een goede zuurgraad en rijpheid.

 

Bodega Luigi Bosca wordt in Nederland vertegenwoordigt door Oud Reuchlin & Boelen.

 

Deze tekst is geschreven door Yvonne Zohar.

Op de hoogte blijven van interessant wijnnieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *