Denk je aan Portugese wijn, dan denk je misschien aan Vinho Verde of aan rode Port. Maar er valt véél meer moois te ontdekken in dit zeer interessante wijnland met vooral inheemse druiven. Vinoloog Angelique Meulendijks van I Love Food & Wine mocht aanschuiven bij een Wijn en Spijs lunch in Amsterdam om vooral meer te leren over de Portugese wijn uit wijnregio Tejo. Dat bleek een spannende exercitie.
Deze Portugese wijnmakerslunch met Tejo wijnen vond plaats bij Brasserie van Baerle in Amsterdam. Een lunch die werd georganiseerd door wijnmagazine Perswijn in samenwerking met Vinhos do Tejo. Wijnexpert Ronald Wortel van Perswijn (hij heeft een voorliefde voor Portugal) gaf een presentatie over de wijnen en de wijnregio Tejo in het algemeen (niet te verwarren met het prachtige naastgelegen Alentejo). Tussendoor genoten we van een heerlijk driegangen lunch begeleid door wijnen uit Tejo.

Wijnregio Tejo ligt in het hart van Portugal
Tejo heette tot 2009 Ribatejo. Het is één van de mooiste regio’s van Portugal en ligt aan de oevers van de rivier de Taag, waar de naam van de regio vandaan komt. Het terroir is divers met aan de noordkant van de Taag (Bairro) heuvels en vlak gebied met kalksteen en klei.
Aan de zuidkant van de Taag (Charneca) is het voornamelijk droog en vlak met arme zandgrond. Langs de oevers van de Taag (Campo) vinden we de meest vruchtbare vlakke maritieme gebieden.

De gemiddelde temperatuur ligt rond de 15-16.5 ̊C. Het is een zonnig gebied met 2800 zonuren per jaar en een gemiddelde neerslag van 750 mm per jaar. Er is een groot verschil tussen de dag- en nacht temperatuur. In 2022 is er ongeveer 680.000 hl wijn geproduceerd in de Tejo, waarvan ongeveer de helft wit en de helft rood. 13% van de wijnen zijn van DOC kwaliteit.
Belangrijkste druivenrassen
Het belangrijkste witte druivenras van deze wijnregio is fernão pires (30%), een aromatische en veelzijdige druif. Andere witte druivenrassen zijn arinto verdelho, alvarinho en internationale rassen. Blauwe druivenrassen zijn castelão, trincadeira, touriga nacional, aragonês en internationale rassen.
Wijnmakerslunch
We begonnen met een aperitief van Quinta da Lagoalva – Campo de Tejo, gemaakt van de aromatische druif fernão pires. Daarna genoten we van een heerlijke driegangen lunch. Ieder gerecht werd telkens begeleid door drie wijnen.
Voorgerecht
Als voorgerecht werden Hollandse asperges ‘en vinaigrette’ met groene kruiden en gemarineerde zalm geserveerd. Een fris en delicaat voorgerecht. Dit gerecht werd begeleid door de volgende drie wijnen:
- Quinta da Badula – Espumante Brut Nature 2020
- Adega de Almeirim – Varandas Branco 2022
- Ode Winery – Arinto 2022.
Deze laatste wijn gemaakt van de Arinto druif had mijn voorkeur, maar alle wijnen waren fris van smaak en passen hierdoor goed bij het frisse gerecht.

Hoofdgerecht
Het hoofdgerecht was een suprême van parelhoen en gezouten citroen, beurre blanc en linzen met jonge bladspinazie. Dit gerecht werd begeleid door de volgende drie wijnen:
- Adega do Cartaxo – Detalhe Branco Reserva 2021
- Quinta da Lagoalva – Grande Reserva Branco 2021
- Ode Winery – Touriga Nacional 2022.
Bij dit gerecht had ik geen echte voorkeur qua wijnkeuze. De laatste frisse stijl rode wijn met zure kers in de smaak combineerde mooi met de lichte smaak van de parelhoen. Ook de twee witte wijnen waren een goede wijn spijs combinatie.

Nagerecht
Het nagerecht was hartig met twee soorten kaas, spelt crackers en kweepeer. Geserveerd met drie wijnen:
- Quinta da Badula – Reserva Tinto 2016
- Quinta do Casal Monteiro – Clavis Aurea Reserva 2020
- Adega do Cartaxo – CTX Vinho Licoroso Superior 2014.
De twee rode wijnen waren vol van smaak met meer houtrijping. Ik vond de laatste dessertwijn gemaakt van de fernão pires druif het beste passen bij de kazen, vooral in combinatie met de frisse kweepeer.

Wat opviel
De wijnen waren verrassend fris van smaak, o.a. door het grote verschil in dag- en nachttemperatuur. Maar ook door de autochtone druivenrassen zoals Arinto, een druif die zelfs onder warme omstandigheden haar zuren behoudt. Deze druif levert interessante wijnen op, die spannend combineren met de verschillende gerechten.

De deelnemende Portugese wijnbedrijven
- Adega de Almeirim
- Adega do Cartaxo
- Quinta da Lagoalva
- Quinta do Casal Monteiro
- Quinta da Badula
- Ode Winery
Angelique Meulendijks is Registervinoloog® en horeca-wijnadviseur. Daarnaast is ze wijndocent en organiseert organiseert ze wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren, zowel in het Engels als het Nederlands. Als echte Brabantse is ze een liefhebber van lekker eten en drinken en vindt ze het ook leuk om daarover te schrijven.
Wil je deze wijn en spijs tips niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je tips makkelijk terugvinden.

De geproefde Portugese wijnen vond ik verrassend fris. Voor mij sprongen de wijnen van de Arinto druif eruit. Deze druif geeft frisse witte wijnen die zowel op RVS als hout worden gerijpt.
Jammer dat ik er niet bij kon zijn.