Denk je aan Portugese wijn, dan denk je misschien aan Vinho Verde of aan rode Port. Maar er valt véél meer moois te ontdekken in dit zeer interessante wijnland met vooral inheemse druiven. I Love Food & Wine mocht, net als in 2023, aanschuiven bij een Wijn en Spijs lunch in Amsterdam om vooral meer te leren over de Portugese wijn uit wijnregio Tejo. Dat bleek opnieuw een spannende exercitie, alleen nu met andere wijnen en een ander menu.
Deze Portugese wijnmakerslunch met Tejo wijnen vond plaats bij Brasserie van Baerle in Amsterdam. Een lunch die werd georganiseerd door wijnmagazine Perswijn in samenwerking met Vinhos do Tejo. Wijnexpert Ronald Wortel van Perswijn (hij heeft een voorliefde voor Portugal) gaf een presentatie over de wijnen en de wijnregio Tejo in het algemeen (niet te verwarren met het prachtige naastgelegen Alentejo). Tussendoor genoten we van een heerlijk driegangen lunch begeleid door wijnen uit Tejo.
Wijnregio Tejo ligt in het hart van Portugal
Tejo heette tot 2009 Ribatejo. Het is één van de mooiste regio’s van Portugal (noordoost van Lissabon) en ligt aan de oevers van de rivier de Taag, waar de naam van de regio vandaan komt. Het terroir is divers met aan de noordkant van de Taag (Bairro) heuvels en vlak gebied met kalksteen en klei.
Aan de zuidkant van de Taag (Charneca) is het voornamelijk droog en vlak met arme zandgrond. Langs de oevers van de Taag (Campo) vinden we de meest vruchtbare vlakke maritieme gebieden.
De gemiddelde temperatuur ligt rond de 15-16.5 ̊C. Het is een zonnig gebied met 2800 zonuren per jaar en een gemiddelde neerslag van 750 mm per jaar. Er is een groot verschil tussen de dag- en nacht temperatuur. In 2022 is er ongeveer 680.000 hl wijn geproduceerd in de Tejo, waarvan ongeveer de helft wit en de helft rood. 13% van de wijnen zijn van DOC kwaliteit.
Belangrijkste druivenrassen van Tejo
Het belangrijkste witte druivenras van deze wijnregio is fernão pires (30%), een aromatische en veelzijdige druif. Andere witte druivenrassen zijn arinto verdelho, alvarinho en internationale rassen. Blauwe druivenrassen zijn castelão, trincadeira, touriga nacional, aragonês en internationale rassen.
Wijnmakerslunch
Na de presentatie van Ronald Wortel genoten we van een heerlijke driegangen lunch. Ieder gerecht werd telkens begeleid door verschillende wijnen.
Voorgerecht
Als voorgerecht kwam een terrine van prei met een luchtige Vichyssoise op tafel. Dit gerecht werd begeleid door de volgende vier wijnen:
- Adego do Cartaxo – Bridão Classico Branco 2022
- Adega de Almeirim – Varandas Branco 2022
- Adega de Almeirim –A.C.A Fernão Pires 2022
- Quinta da Ribeirinha – Vale de Lobos Grande Escolha 2018.
De laatste wijn was een blend van Fernão Pires met 50% Chardonnay en voor 60% op hout gelagerd. Deze viel wat uit de toon, zeker in combinatie met het gerecht. De andere wijnen waren vooral fruitig en fris van smaak, en daardoor eveneens een lastige wijn-spijs match met de terrine.
Hoofdgerecht
Het hoofdgerecht was een rouleau van lam & zwezerik met een crème van ajo blanco, tarbais boontjes en daslookolie. Dit gerecht werd begeleid door de volgende vier wijnen:
- Quinta do Casal Branco – Falcoaria Vinhas Velhas Branco 2021
- Quinta do Casal Monteiro – Pinot Noir Rosé 2022
- Quinta da Ribeirinha – Vale de Lobos Tinto 2020
- Quinta do Casal Branco – Tinto Reserva 2020
De eerste witte wijn is een prachtig glas. Vol en stevig van smaak. Gemaakt van 100% Fernão Pires en geouderd op nieuwe vaten van acaciahout. Hij kan het gerecht zeker aan. Ook de rode wijnen combineerden prima. De rosé van Pinot Noir is fris en sappig, maar heeft een klein zoetje, waardoor hij net wat té zoet bij was in combinatie bij dit stevige vleesgerecht.
Nagerecht
Het nagerecht was hartig met twee soorten kaas, spelt crackers en kweepeer.
Geserveerd met drie wijnen:
- Quinta do Casal Monteiro –Grande Reserva 2020
- Quinta da Badula – Reserva Tinto 2015
- Adega do Cartaxo –Desalmado Tinto 2015.
Alledrie topwijnen uit het hogere segment. Combineren goed bij de bergkaas en toast.
Tejo: wijngebied in ontwikkeling
De wijnen waren verrassend fris van smaak, o.a. door het grote verschil in dag- en nachttemperatuur. Maar ook door de autochtone druivenrassen zoals Arinto en Fernão Pires, druiven die zelfs onder warme omstandigheden hun zuren behouden. Deze druivenrassen leveren interessante wijnen op, die spannend combineren met de verschillende gerechten. Al met al; een wijngebied dat we in de gaten gaan houden!
De deelnemende Portugese wijnbedrijven
- Adega de Almeirim https://www.adegaalmeirim.pt
- Quinta da Badula https://www.quintadabadula.com
- Adega do Cartaxo https://adegacartaxo.pt/en
- Quinta do Casal Branco https://www.casalbranco.com/pt/?v=20c8bd0136e3
- Quinta do Casal Monteiro https://casalmonteiro.pt
- Quinta da Ribeirinha –
Wil je deze wijn en spijs tips niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je tips makkelijk terugvinden.
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!