Quiche met pompoen en hazelnoot liggend

Meatless Monday
Quiche met geroosterde pompoen en hazelnoot

Met een goede quiche kun je veel kanten op. Leuk als voorgerecht of hoofdgerecht, maar ook op een buffet doet ie het ook altijd geweldig. Iedereen vindt dit lekker: knapperig deeg met smeuïge vulling. En juist met die vulling kun je eindeloos variëren.

Portret Marion FlipoDe Franse Marion Flipo werkt als chef-kok en culinair consultant. Vier jaar lang stond ze in de keuken van het wereldberoemde restaurant Ladurée in Parijs. Ze is stapelgek op quiche en hartige taart. En dus schreef ze er een kookboek vol mee. `Maar liefst 30 hartige taarten, van bekende klassiekers als Quiche Loraine en kaasquiche tot Franse streekquiches zoals een Corsicaanse brocciu, of Normandische appel-camemberttaart, plus 3 zoete varianten. Er is ook een hoofdstuk Creatief (13 stuks) en daaronder valt deze Quiche met geroosterde pompoen en hazelnoot. We hebben het recept wel iets simpeler gemaakt en de hoeveelheden wat aangepast. Nu ben je helemaal verzekerd van een succesvol resultaat. Nieuwsgierig naar de andere varianten? Binnenkort publiceren we nog de kaasquiche met 3 kazen. Maar dit inspirerende & handzame kookboekje kost maar € 8,95. Dan kun je zelf naar hartenlust experimenteren. Een perfect Sinterklaascadeautje toch?

Welke wijn bij Quiche met geroosterde pompoen en hazelnoot?

Romig en lichtzoetig met een knapperige bite van de hazelnoten, zo smaakt deze heerlijke vegetarische quiche. Drink hier een chardonnay met lichte houtrijping bij. Maar ook een sappige Merlot of weelderige Primitivo zal het goed doen.

4 personen1 uur + 35 minuten oventijd

 Ingrediënten

  • 5 plakjes hartige taartdeeg (diepvries)
  • 1 eetlepel maanzaad
  • 2 eetlepels Provençaalse kruiden
  • 50 gram geraspte emmentaler
  • 500 gram pompoen, met schil, zonder pitten
  • olijfolie
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • 50 gram gepelde hazelnoten
  • 3 eieren
  • 1 eidooier
  • 125 ml slagroom
  • 125 ml crème fraîche
  • ½ theelepel geraspte nootmuskaat
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • extra: springvorm (ɸ 20 cm), bakpapier, blindbak bonen (rauwe of keramische bonen)

Stap 1

Laat de plakjes deeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 ℃. Vet de springvorm in. Doe de deegplakjes in een kom en kneed het maanzaad en 1 eetlepel Provençaalse kruiden erdoor. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een cirkel van ca. 26 cm doorsnee. Bekleed de vorm met het deeg en prik er gaatjes in. Verfrommel een vel bakpapier en haal het weer uit elkaar. Bekleed hiermee het deeg en vul de vorm met blindbak bonen. Bak de bodem in 20 minuten gaar. Neem hem uit de oven (laat de oven aan staan) en verwijder bonen en bakpapier. Bestrooi de bodem met emmentaler.

Stap 2

Snijd de pompoen in parten van 1-2 cm dik. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met olijfolie. Bestrooi met zout, peper en 1 eetlepel Provençaalse kruiden. Bak de pompoen in de oven in 20 minuten gaar. Rooster de hazelnoten enkele minuten in een droge koekenpan en hak ze grof. Klop de eieren en eidooier met de slagroom en crème fraîche door elkaar. Roer de nootmuskaat, zout, peper en peterselie erdoor.

Stap 3

Verdeel de geroosterde pompoen en de hazelnoten over de taartbodem. Schenk het eimengsel erover. Bak de quiche in 30-40 minuten goudbruin en gaar. Neem hem uit de oven en laat 5 minuten rusten. Ler met een groene salade.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Quiche & Hartige taartTitel : Quiche & Hartige taart
Auteur : Marion Flipo
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 198 1
Prijs : € 8,95

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *