Voor het weekend

Pasta met salie en kip in pancetta

Tijdje geleden was ik op zoek naar een recept met salie. Aanleiding? Een goede kennis had veel verse salie geoogst in z’n tuin. Hij vroeg om vrijwilligers. Dat leek mij leuk, want salie is een heerlijk kruid. (Denk maar aan saltimbocca, of mijn runderstoof met salie). In mijn zoektocht naar iets nieuws, stuitte ik op een recept van Ottolenghi: pasta met walnoot, salie en citroen uit het kookboek Plenty More. Eenvoudig en superlekker!!!  Maar met mijn kiphaasjes in pancetta wordt dit recept helemaal subliem. Makkelijk om te maken en gegarandeerd succes! Dit gerecht wil ik graag met jullie delen… Vanaf nu komt hij vast en zeker op je favorietenlijst.

Welke wijn bij pasta met salie, walnoten en kip?

Vorig jaar was ik op bezoek bij wijndomein Ca’Rugate in Veneto. Zij zijn gespecialiseerd in Soave. Een van de wijnen die ik heb gekocht is een blend; de zogenaamde ‘Studio’. Gemaakt van de garganega- en trebbiano-druif. Hij smaakt fris, rond en mineralig. Uitstekende combinatie met dit pastagerecht. De frisse zuren sluiten aan op de citroen, de rondheid van de wijn past bij de smeuïge pasta. Voldoende body om op te gaan in de kip in pancetta. Meer zin in rood? Salie combineert ook heel goed bij een rode wijn gemaakt van de Nebbiolo-druif uit Noord-Italië (Piëmonte). Denk dan aan een toegankelijke Barolo.

Pasta met salie, citroen en kip

Pasta met salie, walnoten en kip

Bereiding: 20 minuten
Totaal: 20 minuten
Smeuïg pastagerecht met een romige friszure salie-saus. Walnoten zorgen voor bite. De kipfilethaasjes in pancetta maken het helemaal af. Bovendien lekker snel klaar:  in 20 minuten op tafel.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 120 gram walnoten
  • 2 citroenen
  • 20 gram salieblaadjes
  • 50 gram roomboter
  • 100 ml slagroom
  • zout versgemalen peper
  • 8 kipfilethaasjes 400 gram
  • 8 plakjes pancetta iets dikker gesneden
  • 2 eetlepels olie
  • 500 gram verse tagliatelle koeling supermarkt
  • 100 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 15 gram platte peterselie gehakt

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 160 °C. Spreid de walnoten uit op een met ovenpapier belegde bakplaat. Rooster de walnoten ca. 15 minuten in de oven. Laat afkoelen en hak in grove stukken.
  • Breng alvast een grote pan water met ruim zout aan de kook voor de pasta. Rasp (met een microplane-rasp) de gele schil van de citroenen, zonder dat je het witte deel mee-raspt. Dan citroenen uitpersen. Salie fijnhakken.
  • Smelt de boter zachtjes in een steelpan. Verhit de boter zachtjes ca. 1 minuut en voeg dan de salie toe. Roer totdat de boter bruin begint te worden, ca. 2 tot 3 minuten. Voeg dan de citroenrasp, slagroom, 1 theelepel zout en versgemalen peper toe. Laat de saus een beetje indikken. Let op dat het geheel niet kookt, want dan schift de saus. Zet apart tot gebruik.
  • Rol de kipfilethaasjes in de plakjes pancetta. Verhit de olie in een koekenpan en bak de rolletjes in ca. 4 à 5 minuten rondom gaar en bruin. Kook in de tussentijd de pasta volgens gebruiksaanwijzing (verse pasta is in 4 minuten gaar). Houd een paar eetlepels pasta-kookvocht achter en giet dan de pasta af in een vergiet. Doe terug in de pan.
  • Verwarm de citroen-roomsaus en verdun de saus zonodig met het achtergehouden kookwater. Roer de walnoten, Parmezaanse kaas en peterselie toe en roer alles goed door elkaar. Voeg dan het geheel toe aan de gekookte pasta. Breng op smaak met het citroensap. Verdeel de pasta over 4 voorverwarmde pastaborden. Leg de kipfilethaasjes erop. Garneer met extra salieblaadjes. Lekker met een groene salade.

2 reacties op “Pasta met salie en kip in pancetta”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept