Lemon meringue pie

Voor het weekend
Lemon Merinque taart die altijd lukt!

Lemon Meringue Pie; een van mijn lievelingstaarten. Prachtig hoe de smaken van zoet & zuur met elkaar de strijd aangaan. Dan een knapperige bodem en de zalvige en romige structuur van de lemon curd maakt zo’n taart meer dan verrukkelijk. Uiterst belangrijk is het spel met zoet en zuur. Niet al te zoete meringue en precies de juiste zuurgraad van de lemon curd zorgen voor een fantastisch resultaat. 

Het lijkt misschien veel werk, maar dat valt reuze mee. Je kunt de lemon curd  ook al de dag van tevoren maken. De volgende dag bak je dan de bodem. Je kunt voor de lemon curd kiezen tussen maïzena of custardpoeder. Het voordeel van custard is dat de lemon curd iets geler van kleur wordt en een lichte vanillesmaak krijgt.

12 punten45 minuten + 3 uur wachttijd

Welke wijn bij Lemon Meringue taart?

Bij een lemon meringue pie met z’n mooie zoet-zure smaak, schenk je een dessertwijn met dezelfde eigenschappen. Kies voor een Sauternes, Tokaij Azu of een Riesling Beerenauslese.

Ingrediënten

  • 1 rol vers taartdeeg (koeling supermarkt)*
  • Lemon curd
  • 2 à 3 citroenen
  • 50 gram maïzena of custardpoeder
  • 150 gram suiker
  • ¼ theelepel zout
  • 80 gram roomboter
  • 3 eidooiers (XL)
  • Meringue
  • 3 eiwitten (overgebleven van de dooiers)
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • Extra; taartvorm met losse bodem ɸ 30 cm, ingevet
  • ‘blinde’ vulling van ca. 400 gram rauwe erwten of bonen

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de ingevette taartvorm met het deeg. Snijd het overtollig deeg rond de vorm weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bekleed het deeg met bakpapier (je kunt het papier gebruiken waarin het deeg in de verpakking zat). Vul de vorm met de droge bonen of erwten. Bak de taart ca. 20 minuten in de oven. Verwijder de ‘blinde’ vulling en het bakpapier. Bak de taart in nog ca. 10 minuten lichtbruin en gaar. Laat iets afkoelen.

Stap 2

Rasp intussen de schil van 2 citroenen. Pers de citroenen uit. Breng al roerende maïzena, suiker, zout, 100 ml citroensap en 250 ml water aan de kook. Blijf roeren tot een gebonden dikke glazige saus. Haal pan van het vuur. Voeg de boter toe en laat al roerende oplossen. Klop de eidooiers los met een garde en roer er wat van het boter-citroenmengsel door. Doe alles terug in de pan en blijf roeren met een garde tot het net aan de kook komt. Roer het citroenrasp erdoor. Laat wat afkoelen. Blijf af en toe roeren, zodat er geen velletje op de vla komt. (Zet eventueel in een bak met water).

Stap 3

Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop de eiwitten stijf en voeg tijdens het kloppen beetje bij beetje de basterdsuiker toe. Blijf kloppen totdat alle suiker is opgenomen.

Verdeel de lemon curd over de bodem van de taart. Schep de stijfgeslagen eiwitten erop en strijk glad. Maak met een vork kleine haaltjes in het eiwit zodat het kleine piekjes zijn. Zet de taart in de oven en laat het schuim in ca. 10 minuten lichtbruin worden. Laat de taart daarna in ca. 3 uur goed koud worden voordat je hem aansnijdt (de lemon curd moet weer opnieuw stijf worden).

*Geen zin om zelf een bodem te bakken? Je kunt ook een kant-en-klare taartbodem kopen bij Supermarkt Jumbo (broodafdeling). Of gebruik de éénpersoons-taartbodempjes (6 zandgebakjes, klaar om te vullen).

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *