Oud & Nieuw

Hollandse oliebollen; recept van ome Leo

Uit het kookboek ‘Bijbel van de Nederlandse keuken’ komt dit oliebollen recept van Janneke Vreugdenhil. Jannekes oliebollen recept is eigenlijk afkomstig van haar buurman ‘ome Leo’. Hij bakte elk jaar oliebollen voor de hele buurt. Zijn grote geheim: gebruik karnemelk in plaats van gewone melk. Hierdoor worden de oliebollen heerlijk licht en luchtig! Proberen dus… 

Welke wijn bij oliebollen?

Ik heb het al vaker verteld: bij oliebollen schenk je geen echte Champagne. Kies voor een Prosecco (niet de droge variant!) of een Moscato d’Asti. Allebei ook mousserend, maar net wat zoeter dan champagne.

Toch Champagne met Oud & Nieuw? Kies dan één van deze borrelhapjes.

Vijf hapjes die passen bij Champagne
Vijf hapjes die passen bij Champagne, Cava of ander mousserend
24 stuks30 minuten + 1 uur wachttijd

Ingrediënten

  • 1 goudrenet appel, geschild en grof geraspt
  • rasp van 1 citroen
  • 75 gram rozijnen
  • 75 gram krenten
  • 500 gram bloem
  • 500 ml karnemelk
  • 7 gram instant gist
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 theelepel zout
  • 1theelepel suiker
  • plantaardige olie voor frituren
  • poedersuiker
  • extra: mixer, frituurpan, ijsbolletjestang, keukenpapier

Stap 1

Meng in een kom de geraspte appel, citroenschil, rozijnen en krenten met een eetlepel bloem. Verwarm de karnemelk op laag vuur tot lauw (niet warmer laten worden, want dan gaat de karnemelk schiften!).

Stap 2

Meng de rest van de bloem, instant gist, suiker en het zout in een grote beslagkom. Maak een kuiltje in het midden en schenk hierin het losgeklopte ei. Begin te mixen met de mixer en voeg gelijktijdig de karnemelk toe, tot een glad beslag ontstaat. Meng voorzichtig het appel-rozijnenmengsel erdoor. Laat het beslag, afgedekt met een vochtige doek, ca. 1 uur minuten rijzen op een warme plek (ca. 28 °C). Spatel het beslag goed door en laat nog 3 minuten rustig staan.

Stap 3

Verhit de frituurpan met olie tot 175 °C. Doop een ijsbolletjestang (of 2 grote lepels) in de hete olie, schep dan een bolletje uit het beslag. Laat de bolletjes beslag in de hete olie glijden. Bak maximaal 5 oliebollen tegelijk, anders is de pan te vol en daalt de temperatuur van de olie te veel. Frituur de oliebollen in ca. 5 à 6 minuten, keer halverwege, tot ze goudbruin zijn.

Stap 4

Laat de oliebollen uitlekken in een vergiet met dubbele laag keukenpapier. Bak op deze manier oliebollen tot je beslag op is. Leg ze op een schaal en bestrooi royaal met poedersuiker.

Hoe oliebollen opwarmen?

De beste manier is in de oven. En NIET in de magnetron. Verwarm de oven voor op 145 C. Leg de koude oliebollen op het rooster en laat ze in 5 minuten warm en weer licht krokant worden.

 

Meer ideeën voor Oud & Nieuw?

Ricotta beignets met kaneelsuiker. Lichter en luchtiger, want ze komen uit de oven

Mijn eigen beproefde oliebollen. Met meer vulling per oliebol.

Oliebollen: die van Siebfood (met sinaasappel en sucade) zijn ook overheerlijk! Bekijk de video.

Huzarensalade met dragon.

Gamba’s met oosterse kruidenboter

– Bruschetta

– Garnalenkroketjes

 

Het kookboek

De bijbel van de Nederlandse keuken is hét naslagwerk voor wie de culinaire rijkdom van Nederland wil leren kennen. Van hachee en Zeeuwse bolus tot oliebollen en boerenkool. Met meer dan 200 nostalgische recepten. En vol historische weetjes en culinaire tips.

Bestellen kun je hier:

Cover Bijbel Nederlandse keukenTitel : Bijbel van de Nederlandse keuken
Auteur : Janneke Vreugdenhil
Uitgever : Uitgeverij Carrera
ISBN : 978 90488 4734 1
Prijs : € 33,99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *