Aubergines met sojabonen

Meatless Monday
Aziatische aubergines uit de slowcooker

Weleens gehoord van een slowcooker? Misschien heb je er wel eentje in huis, en kook je er regelmatig mee. Nou, ik niet dus. Wel van gehoord natuurlijk, maar nooit gebruikt. Uiteraard ook nieuwsgierig naar de werking en voordelen van zo’n apparaat. Maar eigenlijk ben ik er nooit toe gekomen om het apparaat te kopen. Met de komst van het kookboek Slow Cooked Vega werd mijn nieuwsgierigheid opnieuw gewekt. Een goed moment om de waarde van zo’n elektrische pan eens verder te onderzoeken. 

Gelukkig hoefde ik de pan niet aan te schaffen, want mijn vriendin had er eentje ‘te leen’.  Ermee aan de slag dus. We testten vier recepten uit het boek, waarvan ik er drie ga publiceren: aubergines met szechenuanpeper, Stroganoff van paddenstoelen en de mediterrane chili (volgt volgende week). Ter vergelijking maakten we ook een versie zonder slowcooker (op de normale manier gemaakt) om te kijken naar de verschillen, maar ook om onze lezers zonder slowcooker te kunnen bedienen.

Conclusie kort samengevat: de gerechten uit de slowcooker smaakten een tikkeltje intenser. Maar de bereidingstijd is dus veel langer. Nadeel van de vegetarische recepten is dat de slowcooktijd meestal rond de 3 à 4 uur ligt. Dat is eigenlijk net te kort om er echt voordeel van te hebben. Je moet dan toch weer op tijd thuis zijn om het apparaat uit te zetten,  tenzij er een timer op je slowcooker zit (bij die van mij dus niet).

Wil je meer weten over het gebruik van een slowcooker, kijk dan eens op de site van Simone Denis van eetspiratie.nl, zij is een expert en maakt veel (Indonesische) stoofgerechten met de slowcooker.

Welke wijn bij aubergines met szechuanpeper?

Dit vegetarische stoofgerecht is heel smaakvol met stevige stukken aardse aubergines en nog knapperige jonge sojabonen en geroosterde pinda’s. Schenk hier een volle rijke rode wijn bij, zoals een Primitivo uit Puglia of een nero d’Avola uit Sicilië.

4 personen3 uur + 1 uur wachttijd

Ingrediënten

  • 1 kg aubergines
  • zout
  • 2 theelepels szechuanpeperkorrels
  • 4 lente-uien, in ringetjes
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 cm verse gember, fijngeraspt
  • 5 eetlepels Chinese rijstwijn
  • 5 eetlepels (vegetarische) oestersaus
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 4 eetlepels lichte sojasaus
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel maizena
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 200 gram gedopte edamame (jonge sojabonen)
  • 50 gram geroosterde pinda’s
  • 1 rode peper, in ringetjes
  • verse koriander, grof gehakt

Stap 1

Snijd de aubergines in de lengte in vieren en vervolgens in stukken van 3 cm. Doe ze in een vergiet en bestrooi ze met 1 eetlepel zout. Zet het vergiet in een kom en laat de aubergine 1 uur staan. Spoel af onder de kraan en dep de aubergine droog met keukenpapier of een schone theedoek.

Stap 2

Rooster de szechuanpeperkorrels intussen ca. 2 minuten al schuddend in een droge koekenpan, tot de geur vrijkomt. Stamp de korrels grof in een vijzel. Doe de peper in een kom samen met het witte en lichtgroene deel van de lente-ui, de knoflook, gember, rijstwijn, oestersaus, chilivlokken, sojasaus, azijn, suiker, maizena en 250 ml water. Roer goed door elkaar.

Stap 3

Verhit 1 eetlepels sesamolie in een wok of hapjespan. Bak de helft van de aubergineblokjes al omscheppend 4 minuten. Schep ze in de slowcooker*. Doe hetzelfde met de rest van de aubergine. Schenk het szechuanmengsel erbij. Kook de aubergine 2 uur en 15 minuten op de hoge stand.

Stap 4

Roer de edamame door de aubergine en kook nog 15 minuten. Schep in een schaal en garneer met pinda’s, rode peper, groene lente-ui en koriander. Serveer met rijst.

ZONDER SLOWCOOKER!

Je kunt het gerecht ook zonder slowcooker maken. Doe de gebakken aubergine met het szechuanmengsel in een grote wok, hapjespan of braadpan en stoof de aubergine met deksel 20 minuten. Voeg zo nodig wat extra water toe. Schep de edamame erdoor en stoof nog 5 minuten. De bereidingstijd wordt dan 45 minuten.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Slow Cooked VegaTitel : Slow Cooked Vega
Auteur : Katy Holder
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 205 6
Prijs : € 23,50

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *