Meatless Monday

Tuinbonen-ricottadip met dille en sumak

Het is (nog steeds) tijd voor tuinbonen! Maar tuinbonen zijn zeker niet mijn favoriete groente; die dikke schilletjes en de geur staan mij tegen, brrr. Toch is deze tuinbonen-ricottadip echt een aanrader. Ze worden gemaakt van rauwe (!) tuinbonen. En de ricotta, citroen en dille maken het tot een verfrissende salsa. Heerlijk op stokbrood bij de borrel of buffet, of als vegetarisch broodbeleg.

Het recept is afkomstig uit het kookboek Bazaar van de Brits-Iraanse kookboekschrijfster Sabrina Gahyour. We publiceerden al eerder een recept uit dit heerlijke kookboek: Geitenkaassalade met bramen. Ook dit recept hebben we iets aangepast, want de hoeveelheid die Sabrina maakt is zo ontzettend veel, dat het bijna niet opkomt.

Portret Sabrina Ghayour
Portret Sabrina Ghayour

In het intro van dit recept zegt Sabrina: “Ik heb zo veel jeugdherinneringen aan tuinbonen. Als ik thuiskwam uit school op het zeldzame moment dat mijn oma bezig was met een van de gerechten die ze leerde te maken in de jaren 80, zette ze enorme kommen vol ongedopte tuinbonen voor me neer en het enige wat ze zei was: “Dop ze.

Ik herinner me de sterke tuinbonen geur op mijn handen als we klaar waren met het doppen, maar het was de moeite waard want de bonen waren zo lekker. Deze tuinbonen-ricottadip is voor een redelijk aantal personen, dus ideaal om te delen.

Welke wijn bij tuinbonen-ricottadip?

Het is een verfrissend smeersel waarin je de dille heel goed proeft. Eigenlijk zijn de tuinbonen wat op de achtergrond, maar zorgen wel voor bite. Ideale dip voor een buffet of bij een mezze of aperitief. Drink er een frisse witte wijn bij, zoals een Sauvignon Blanc, Soave of bijvoorbeeld de Spaanse uit Navarra.

4 personen10 minuten

Ingrediënten

  • 375 gram ongedopte tuinbonen, of 200 gram gedopte tuinbonen (diepvries)*
  • 1 dik teentje knoflook, geperst
  • sap en schil van 1/2 citroen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 gram ricotta
  • 1 theelepel sumak**
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • 15 gram dille
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Doe in een (kleine) kom voor de foodprocessor: de bonen, knoflook, citroensap, citroenschil en olijfolie. Pulseer tot een puree met een grove textuur zonder al te grote stukjes.

Stap 2

Schep de tuinbonenpuree in een serveerkom. Voeg de ricotta, sumak, lente-ui en dille toe. Roer door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Laat ca. 5 tot 10 minuten staan, zodat de smaken op elkaar kunnen inwerken. Sprenkel nog wat olijfolie erover. Serveer met geroosterd brood.

*De tuinbonen liggen nog steeds vers in de winkel. Maar voor deze tuinbonendip kun je ook bonen uit de diepvries gebruiken.

** Wat is sumak? Dit zijn gedroogde, gemalen donkerrode besjes van de sumakstruik. Ze smaken kruidig, lichtzurig en onmiskenbaar Midden-Oosters.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Bazaar van Sabrina GhayourTitel : Bazaar
Auteur : Sabrina Gahyour
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 2124
Prijs : € 25,95

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.