Vegan Queen Angela Liddon noemt dit ‘pittige linzensoep met glow’. Dat klinkt wat zwaar misschien en linzen hebben zeker niet de overhand. Ik vind het meer een gekruide maaltijdsoep met wat rode linzen en spinazie. In ieder geval makkelijk om te maken, want de meeste ingrediënten heb je eigenlijk altijd wel in huis. Behalve misschien de babyspinazie.
Het is recept is afkomstig uit het kookboek Vanavond Vegan met 100 plantaardige gerechten om elke avond een voedzame maaltijd op tafel te zetten die 100% vegan is. Schrijfster Angela Liddon zegt in haar intro van deze soep:
‘Dit is een echte powersoep dankzij ontstekingsremmende ingrediënten als kurkuma, kaneel en knoflook. En als je van heet houdt, strooi dan nog wat extra chilivlokken over je soepkom.’

De soep oogt alleen niet zo dik en mooi geel als de bijgaande foto doet vermoeden. Maar de smaak is kruidig en vol. Heb je soep over, de volgende dag is hij ook lekker voor de lunch.
Welke wijn bij maaltijdsoep met rode linzen?
De soep smaakt kruidig en vol en een beetje tomaatachtig met wat kokos op de achtergrond. Wil je wijn bij de soep, kies dan voor bijvoorbeeld een rosé met een zoetje. Of een witte wijn als pinot gris uit de Elzas, want die past door z’n kruidigheid en rondheid goed bij gerechten met een Aziatische touch.

Makkelijke maaltijdsoep met rode linzen en spinazie
Ingredienten
- 1 ½ eetlepel olijfolie
- 1 grote ui fijngehakt (280 gram)
- 3 flinke tenen knoflook fijngehakt (18 gram)
- zout versgemalen peper
- 2 theelepels verse gember fijngehakt
- 2 theelepels gemalen kurkuma
- 1 ½ theelepel gemalen komijn
- ½ theelepel kaneel
- ¼ theelepel gemalen kardemom
- 1 blik tomatenstukjes met sap 400 gram
- 1 blik kokosmelk 400 ml
- 150 gram rode linzen gedroogd
- 2 groentebouillontabletten
- 150 gram babyspinazie
- 2 theelepels limoensap
Bereiding
- Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en snufje zout toe en roer alles door elkaar. Bak het geheel 4 à 5 minuten tot de ui zacht is. Roer de gember erdoor en bak hem 1 minuut mee.
- Doe intussen in een kommetje: 2 theelepels gemalen kurkuma,1 ½ theelepel gemalen komijn,½ theelepel kaneel en ¼ theelepel gemalen kardemom. Voeg toe aan het uimengsel en bak ca. 1 minuut mee tot de geuren vrijkomen.
- Voeg toe: tomatenstukjes met sap, kokosmelk, rode linzen, 850 ml water en bouillontabletten. Roer alles door elkaar.
- Zet het vuur hoger, breng de soep aan de ook en zet dan meteen lager. Roer de soep goed door en schraap de linzen los die aan de bodem zitten. Laat de soep ca. 20 minuten onafgedekt zachtjes pruttelen tot de linzen zacht zijn en de soep gebonden is.
- Zet het vuur uit. Voeg de spinazie toe en laat hem even slinken. Breng op smaak met limoensap, zout en peper. Lekker met bruin stokbrood met hummus.
Het kookboek
Mooi, heel toegankelijk kookboek met aantrekkelijke frisse fotografie. Behalve plantaardige hoofdgerechten, soepen, stoofpotten en maaltijdsalades vind je ook recepten met kleine hapjes, desserts, dranken en dressings.
Bestellen kun je hier:
Titel : Vegan Vanavond
Auteur : Angela Liddon
Uitgever : Uitgeverij Spectrum
ISBN : 978 90 0037 629 2
Prijs : € 25,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!