Rode bietensoep: een heerlijke geurende soep die helemaal past in deze vroege zomer! In dit recept gebruik je de bietjes rauw. Dus dat is helemaal makkelijk.
In de zomermaanden van ongeveer mei tot september zijn Hollandse zomerbieten of bosbieten verkrijgbaar. De zomerbieten zijn veel kleiner dan de winterbieten en worden vaak in kleine bosjes verkocht. Je moet ervoor wel naar een goede groentewinkel. Of kijk eens op de website van Rechtstreex.nl
We zetten de verkrijgbaarheid nog even op een rijtje.
Winterbieten: van oktober tot en met april.
Zomerbieten: van mei tot en met september.
Bietensoep: simpel om te maken
Deze prachtige kleurrijke soep is lekker gekruid met gember en koriander. Sinaasappel en linzen zorgen voor extra vulling. Bovendien heel simpel om te maken. Het is een soep die zich aanpast aan het seizoen en je stemming. Is het koud buiten, serveer hem dan gloeiend heet! Maar in de zomer wordt het een heerlijke verfrissende koude soep.
Je kunt er heel veel kanten mee op. Heerlijk als voor- of lunchgerecht, maar met wat extra brood erbij ook geschikt als maaltijdsoep. Anyway; een favoriete soep in mediterrane stijl die iedereen lekker vindt.
Welke wijn bij kruidige bietensoep?
De soep smaakt aards door de bietjes en ook licht zoet en gekruid. Daar schenken we een mooie Pinot Noir bij. In deze wijn vind je dezelfde aroma’s terug: aards met een klein ‘zoetje’.
Kruidige rode bietensoep
Ingredienten
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 kardamompeultjes licht gekneusd
- 1 cm verse gember geschild en fijngehakt
- 1 ui gepeld en in stukjes gelijke gesneden
- 600 gram rauwe rode bieten geschild en in gelijke stukken gesneden
- 600 gram winterpeen geschild en in gelijke stukken gesneden
- 2 eetlepels verse koriander fijngesneden
- 2 eetlepels platte peterselie, fijngesneden
- 1 sinaasappel geschild en in gelijke stukken gesneden
- 100 gram rode linzen schoongespoeld
- 750 ml groentebouillon
- zeezout en peper naar smaak
Voor erbij
- brood
- feta of Griekse yogurt
- extra vergine olijfolie
Bereiding
- Verwarm de olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de kardamom, gember, ui, bieten, wortel, peterselie en koriander toe. Fruit 3 à 4 minuten totdat de geuren zich ontwikkelen.
- Voeg de linzen, sinaasappelstukjes en bouillon toe. Breng aan de kook, zet de vuur daarna laag. Laat de soep ca. 20 à 30 minuten met deksel op de pan zachtjes koken totdat de groente gaar zijn. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
- Laat eventjes afkoelen en pureer met de staafmixer tot een dikke en gladde soep. Serveer gloeiend heet of juist andersom, chilled! Heerlijk met vers brood, verkruimelde feta of Griekse yoghurt en nog wat olijfolie en versgemalen peper.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen