Rode bietensoep

Worldwide Wednesday
Kruidige rode bietensoep

Dit is een kleurrijke en geurende soep die zich aanpast aan het seizoen en je stemming. Is het koud buiten, serveer hem dan gloeiend heet!  In de zomer wordt het een heerlijke verfrissende koude soep. Een favoriete soep in mediterrane stijl voor jong en oud in de familie.

6 personen45 minuten

 

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 kardamompeultjes, licht gekneusd
  • 1 cm verse gember, geschild en fijngehakt
  • 1 ui, gepeld en in stukjes gelijke gesneden
  • 2 à 4 rauwe rode bieten (ca. 600 gram), geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 600 gram winterpeen, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 2 eetlepels verse koriander, fijngesneden
  • 2 eetlepels (platte) peterselie, fijngesneden
  • 1 sinaasappel, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 100 gram rode linzen, schoongespoeld
  • 750 ml groentebouillon
  • zeezout en peper naar smaak

Voor erbij

  • brood
  • feta of Griekse yogurt
  • extra virgin olijfolie

Stap 1

Verwarm de olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de kardamom, gember, ui, groente,  en  peterselie en koriander toe. Fruit 3 à 4 minuten totdat de geuren zich ontwikkelen.

Stap 2

Voeg de linzen, sinaasappelstukjes en bouillon toe. Breng op smaak met zout en pepper. Breng aan de kook en zet de vuur daarna omlaag en laat 20 à 30 minuten met deksel pruttelen totdat de groente gaar zijn.

Stap 3

Laat eventjes afkoelen en pureer met de staafmixer tot een dikke en gladde soep. Serveer gloeiend heet of juist andersom, chilled! Heerlijk met vers brood, verkruimelde feta of Griekse yoghurt en nog wat olijfolie en versgemalen peper.

Welke wijn drinken we bij ‘Kruidige rode bietensoep’?

De soep smaakt aards door de bietjes en ook licht zoet en gekruid. Daar schenken we een mooie pinot noir bij. In deze wijn vind je dezelfde aroma’s terug: aards met een klein ‘zoetje’.

Meer ‘recepten van de dag’ in je mailbox? Geef je hier op.

 

One thought on “Kruidige rode bietensoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *