Meatless Monday

Gevulde aubergines met zoetzure tomaten

Gevulde aubergines; een heerlijk recept uit het kookboek Licht. Het is een variatie op het van oorsprong Turkse recept imam biyaldi, wat te vertalen is als ‘de imam valt flauw’ (omdat het zo lekker was). Bij deze eenvoudige versie is veel minder olie nodig en worden wat zoetzure smaakmakers (agrodolce) geleend uit het Siciliaanse gerecht caponata.

Welke wijn bij gevulde aubergines met zoetzure tomaten?

Een kruidige rosé uit de Provence of Languedoc past wonderwel goed. Maar ook een sappige rode wijn als Vernatsch, Pinot Noir uit Zuid-Arika of de vrolijke Carignan van Les Temps des gitans zijn een goede keus.

Gevulde aubergines met zoetzure tomaten

Bereiding: 1 uur 30 minuten
Totaal: 1 uur 30 minuten
Heerlijke gevulde aubergines naar een Turks recept (imam biyaldi). Afkomstig uit het kookboek LICHT van Hugh Fearnley-Whittingstall. Gezond vegetarisch.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 2 vrij grote aubergines ca. 750 gram in totaal
  • 3 eetlepels koolzaad- of olijfolie
  • 3 tenen knoflook in plakjes
  • 1 grote ui in dunne ringen
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 50 gram rozijnen
  • 250 gram kerstomaten gehalveerd
  • 50 gram pijnboompitten
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • fijngesneden bladpeterselie of munt

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 190℃. Halveer de aubergines in de lengte. Snijd met een scherp mes aan de gesneden kant van de aubergines diagonale inkepingen op ca. 1,5 cm afstand van elkaar tot bijna aan de schil. Herhaal de andere kant op, zodat je een ruitjespatroon krijgt. Bestrijk het vruchtvlees met 2 eetlepels olie, ook in de inkepingen. Duw de plakjes knoflook in de inkepingen en maal er zout en peper over. Leg de aubergines in een braadslede en zet 30 minuten in de oven.
  • Roer in een kom de ui, azijn, suiker, tomatenpuree, rozijnen en 1 eetlepel olie door elkaar. Schep de kerstomaten erdoor. Schep na 30 minuten het tomatenmengsel in de braadslede, naast en rond de aubergines. Schenk 100 ml water over de tomaten en uien (niet over de aubergines) en zet de braadslede nog 30 minuten in de oven.
  • Haal de braadslede uit de oven en schep de uien en tomaten met sap over de aubergines. Laat ca. 10 minuten rusten. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin. Strooi ze, samen met de peterselie of munt over de aubergines. Eet met een groene salade en rijst of risotto.

 

Cover LichtKookboek Licht
In dit kookboek van Hugh Fearnly-Whittingstall vind je niet al te moeilijke recepten met en zonder vlees en vis voor elke dag. Er wordt in de recepten geen gebruik gemaakt van tarwe en zuivel. Meer informatie over de schrijver is te vinden op Rivercottage.

 
Bestellen? Dat kan hier:
Titel: 
Licht. Het River Cottage boek met recepten voor iedere dag.
Auteur: Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgever: 
J.H. Gottmer/H.J.W. Becht
ISBN: 978 90 230 1451 5/NUR 440
Prijs: € 24,95

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept