Meatless Monday

Waarom pesto geen pistou is

Weleens van pistou gehoord? En misschien heb je ook weleens afgevraagd wat het verschil is met pesto? In ieder geval zijn het prachtige smaakmakers uit de mediterrane keuken: herkenbaar felgroen, hemels geurend en boordevol smaak; dat is de eerste overeenkomst. Allebei gemaakt van basilicum en olijfolie. Maar wat is nu het werkelijke verschil?

Pesto of pistou?In het kookboek ‘De keuken van de Middellandse zee’ wordt dit goed uitgelegd: ‘Pistou is een Provençaalse saus (Franse keuken) met knoflook, basilicum en olijfolie die veel lijkt op de Pesto alla genovese (Italiaanse keuken). Hij is daar ook van afgeleid, maar is veel lichter omdat er geen pijnboompitten in zitten, en in principe ook geen kaas.’ En dit is het originele pistou-recept.

10 minuten

Ingrediënten pistou

  • 3 teentjes knoflook
  • zeezout
  • 60 kleine, zeer verse blaadjes basilicum
  • 80 ml olijfolie

Stap 1

Doe de knoflook in een vijzel en voeg 3 snufjes zeezout toe. Stamp tot de knoflook helemaal geplet is. Voeg de blaadjes basilicum toe en maal ze tegen de zijkanten van de vijzel met een draaiende beweging, tot je een gladde pasta krijgt. Voeg de olijfolie langzaam, druppel voor druppel, toe en blijf ronddraaien met de stamper. Doe de pistou in een kom. Als hij te dik lijkt, roer je er wat meer olijfolie door.

*Je kunt de pistou het best meteen gebruiken, maar in een luchtdicht afgesloten pot is hij tot 3 dagen houdbaar in de koelkast, zolang de saus maar afgedekt blijft met een laagje olijfolie.

 

WAAR SMAAKT PISTOU LEKKER BIJ?

  • In een omelet
  • Als smaakmaker bij een lichte groente-tomatensoep: soupe au pistou
  • Op een broodje, aangevuld met Brie, ham, of kipfilet
Sfeerbeeld Middellandse zeekust
Sfeerbeeld uit het kookboek De keuken van de Middellandse zee

 

Bestellen kun je hier:

Cover De keuken van de Middellandse zeeTitel : De keukens van de Middellandse zee
Auteur : David Dale en Lucio Galletto
Uitgever 
: Uitgeverij Spectrum
ISBN : 978 90 0035 8779
Prijs : € 35,-

 

 

 

Ook de zalmcarpaccio met ansjovisalade komt uit dit prachtige kookboek. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.