Meatless Monday

Zomerse ovenschotel met vega chorizo (vegan)

Wil je 100 % plantaardig eten, dan ben je bij Bish, Bash, Bosh aan het goede adres. Deze twee hippe mannen van het Youtube-kanaal BOSH. TV laten zien hoe simpel je je favoriete gerechten kunt aanpassen als je vegan wilt eten. Kijk maar eens naar deze eenvoudig te maken zomerse ovenschotel met zoete aardappel, tomaat en paprika. De piri piri saus maakt dit fris, pikant en kruidig. Ze maken zelf vegetarische chorizo-worstjes. Maar met de kant-en -klare van Garden Gourmet is het ook heerlijk. Zó wordt het nog makkelijker. En je mist het vlees totaal niet!

Je kunt dit recept ook online op BOSH.TV bekijken. Dit is hun video van 1.45 minuten:

Welke wijn bij ovenschotel met vega chorizo?

Deze ovenschotel is vrij pittig met beetgare paprika en zoete aardappel. De friszure saus is een mooie tegenhanger voor het pikante. Drink hier bijvoorbeeld een Cabernet Franc uit de Loire bij. Die heeft mooie frisse zuren die aansluiten op de saus. Tegelijkertijd heeft ie ook genoeg body om overeind te blijven bij dit pikante gerecht. Maar ook een Spaanse tempranillo is een aanrader. Die harmonieert mooi met het zoete van de vegetarische chorizo.

ovenschotel met vega chorizo en piri piri saus

Zomerse ovenschotel met vega chorizo

Bereiding: 1 uur
Snel en simpel is deze zomerse ovenschotel. De piri piri saus smaakt overheerlijk. Dus maak meteen een dubbele hoeveelheid en bewaar de helft voor een ander moment.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 2 zoete aardappelen ca. 400 gram
  • zout en zwarte peper
  • olijfolie
  • 1 citroen
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 pakjes vegetarische chorizo à 180 gram Garden Gourmet
  • 20 kerstomaatjes
  • 15 gram verse koriander

Piri piri saus

  • 1 rode ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1-2 rode chilipepers
  • 2 eetlepels gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 30 gram verse basilicum
  • 1 citroen

Extra nodig

  • magnetron, braadslede

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 180℃. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes van 2 cm. Doe ze in een magnetronschaal en bestrooi ze met zout en peper. Sprenkel er olijfolie over. Snijd de citroen doormidden en knijp het sap erboven uit (vang de pitten op met je andere hand). Zet de schaal afgedekt 6 minuten in de magnetron op de hoogste stand (je kunt de aardappel ook 30 minuten bakken in de oven).
  • Snijd de 3 paprika’s (groen, geel en rood) doormidden. Verwijder steel en zaadlijsten en snij ze in blokjes van 2 cm. Doe ze in een braadslede. Kneus de 3 teentjes knoflook met de platte kant van een mes en voeg ze toe. Besprenkel ze met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Voeg de zoete aardappel toe en zet dit ca. 15 minuten in de oven.
  • Maak intussen de piri piri saus. Pel intussen de ui en knoflook en hak ze grof. Snijd de paprika doormidden en verwijder de steel en zaadlijsten. Trek het steeltje van de chilipepers, snijd ze doormidden en verwijder de zaadlijsten. Doe de ui, knoflook, paprika, chilipeper met het paprikapoeder, de oregano, azijn en basilicum in de blender. Rasp de schil van de citroen erboven. Snijd de citroen doormidden en knijp hem erboven uit. voeg een klein scheutje water toe en pureer tot het mengsel glad is. Breng op smaak met zout.
  • Haal de braadslede uit de oven. Meng de stukjes worst en piri piri saus door de groenten. Voeg de kerstomaatjes toe en zet de braadslee nog 15 minuten in de oven tot de aardappelen en paprika’s gaar zijn en de saus heet.
  • Hak intussen de koriander fijn en strooi erover. Serveer met rijst.

Easy chorizo: zelf maken

Zelf vegetarische chorizo maken kan ook. Dit is het recept van de BBB-mannen! Het resultaat is iets pittiger dan de worstjes van Garden Gourmet.

  • 300-400 gram vegetarische worst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1½ theelepel gerookt paprikapoeder
  • ½ theelepel cayennepeper
  • ½ theelepel gemalen venkelzaad
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels rode wijn
  • ½ eetlepel ahornsiroop

Maak de easy chorizo: snijd de worstjes in stukjes van 2 cm. Leg ze in een hete koekenpan en schenk de olijfolie erover. Bak ze 5 minuten, keer ze af en toe. Strooi de paprikapoeder, cayennepeper, venkelzaad, zout en peper erover. Pers de knoflook erboven uit. Bak nog 2 minuten. Voeg de wijn en ahornsiroop toe en verwarm tot het vocht is verdampt. Schud af en toe om.

Het kookboek

Aantrekkelijk kookboek van de mannen Henry Firth en Ian Theasby, beter bekend als de jongens van Bosh. Ze zijn vooral bekend van hun mega succesvolle YouTube-kanaal BOSH.TV, helemaal gebaseerd op plantaardig eten. Dit recept komt uit hun tweede kookboek dat in Nederland is uitgegeven. Maar inmiddels zijn er al vier: BOSH!, BISH BASH BOSH!, BOSH, hoe leef je vegan? En BOSH! Healthy vegan. Allemaal gevuld met heerlijke vegan maaltijden die snel en gemakkelijk te bereiden zijn.

Bestellen kun je hier:

Cover Bish Bash BoshTitel : Bish Bash Bosh
Auteurs : Henry Firth en Ian Teasby
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 90  5956 9973
Prijs : € 27,-

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept