Ga terug
+ servings
Pompoengerecht van Simone Michielsen
Pompoenschotel met geitenkaasparels
Drie verschillende pompoenbereiding vormen samen een fantastisch vegetarisch hoofdgerecht. Geitenkaasparels zorgen voor verrassing. Je hebt 2 schone flespompoenen nodig voor alle onderdelen, de overige ingrediënten staan per gerecht vermeld.
Aantal 4 personen
Kook tijd 1 uur
1 uur

Equipment

  • bakplaat met bakpapier, crème brulée-brander, keukenmachine, frituurpan, ijsbolletjestang

Ingrediënten
  

  • 2 fles pompoenen

Pompoen zuur

  • 50 ml azijn
  • 100 ml kraanwater
  • Laurierblaadje
  • Sinaasappelschil alleen het oranje deel
  • ½ theelepel zwarte peperkorrels
  • ½ theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker

Pompoen puree en geroosterde pompoen reepjes

  • 1 hele fles pompoen
  • 1 citroen uitgeperst
  • zout en peper naar smaak

Pompoen oliebolletjes

  • 260 gram pompoen puree
  • 120 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 1 losgeklopt ei
  • zout en peper
  • theelepel sambal brandal
  • olie om te frituren

Geitenkaas parels

  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 100 ml geitenmelk
  • 2 gram agar agar
  • zout
  • 100 ml olijfolie

Garnering

  • 1 kopje panko
  • bos platte peterselie

Instructies
 

  • Voor pompoen zuur: snijd uit het smalle deel van één pompoen met een grote appelboor rondjes van ongeveer 2 cm dik. Peper kneuzen. Breng in een pan alle ingrediënten aan de kook. Laten afkoelen en als je tijd hebt een nachtje laten marineren.
  • Voor pompoenpuree en -reepjes: Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd het smalle deel in mooie repen, de schil mag blijven zitten. De rest van de pompoen mag je in grove stukken snijden nadat je de pitten heb verwijderd. Leg alles op de met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak de pompoen in ca. 30 minuten gaar. Haal uit de oven.
  • Pompoenrepen apart houden. Bestrooi met wat gemalen zout. Vlak voor het serveren even lichtbruin roosteren met een crème brûlée brander.
  • De overige geroosterde pompoen pureren met de keukenmachine of staafmixer, samen met het sap van een citroen. Breng de pompoenpuree op smaak met zout en peper.
  • Voor pompoen oliebolletjes: meng alle ingrediënten tot een stevig beslag (even opstijven in de koelkast). Verwarm intussen de frituurolie tot 180 °C. Frituur van het beslag, met behulp van een kleine ijslepel, kleine oliebolletjes. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Voor de geitenkaas parels: verkruimel de geitenkaas in de melk en breng met wat zout en de agar-agar aan de kook. Laat ca. 1 minuut door koken. Doe de olijfolie in een schaaltje en het kaasmengsel in een spuitflesje. Druppel de hete geitenkaas-vloeistof in de olie, zo ontstaan de parels. Nog even laten opstijven in de koelkast.
  • Garnering : voor de garnering en extra kleur heb ik een groen kruidenpoeder gemaakt. Maal de panko met de peterselie blaadjes. Bepoeder met een zeef de vier borden waarop het gerecht wordt geserveerd.
  • Presentatie: Opbouwen door schepjes puree op het bord te doen, de ingelegde pompoen schijfjes er tegenaan te leggen, de reepjes afbranden en ertussen te leggen. Leuk met geroosterde pompoenpitten en wat pompoenpitolie.

Voedingswaarde

Calorieën: 803kcal | koolhydraten: 72g | eiwit: 14g | vet: 55g | verzadigd vet: 10g | cholesterol: 55mg | vezels: 9g | suiker: 11g | vitamine C: 93mg