Voor het weekend

Tosti met coleslaw uit Alto Adige

Stilfser kaas uit Alto Adige is bij uitstek geschikt om te laten smelten. Dat komt heel goed van pas als je dit lekkere tosti recept wilt maken. Deze super tosti’s maak je in de koekenpan; geen tostiapparaat nodig! En vooral de extra vulling met knapperige koolsla en kleine stukjes Südtiroler speck maakt deze winterse tosti meer dan verrukkelijk.

Kwaliteitsproducten met een echt keurmerk, die vind je dus volop in Alto Adige. Voor dit keurmerk heeft de Europese Unie (EU) speciale labels ontwikkeld.  Deze labels garanderen herkomst, kwaliteit en veiligheid.

Kaas, appels en speck met een keurmerk

Südtiroler Speck BGA is een licht gerookte ham die in de frisse lucht van Alto Adige is gerijpt. Een methode die alleen in deze regio wordt gebruikt met als resultaat: ‘minder zout, minder rook en veel frisse lucht’. Als het Speck de kwaliteitscontrole heeft doorlopen, krijgt het een kwaliteitslabel ‘Südtiroler Speck BGA’.

De Stilfser BOB kaas is een authentieke kaas met een zachte boerse smaak en een romige consistentie. Hij wordt gemaakt van verse melk die afkomstig is van ca. 300 bergboerderijen. Na 62 dagen rijpen mag hij worden verkocht. Deze kaas smelt fantastisch en is daarom heel geschikt om een kaasfondue (zie hier het recept!) van te maken. Maar daarnaast is de kaas ook geschikt om uit het vuistje te eten en te presenteren als een lekker borrelhapje bij een glas witte wijn uit Alto Adige. Maar voor dit tosti recept is het een fantastische smeltkaas.

Aan het kleine stickertje op de appel herken je meteen de Südtiroler Apfel BGA . Er zijn 13 verschillende Zuid-Tiroolse appelsoorten; van Braeburn, Granny Smith tot de onbekendere Idared of Morgenduft. Sinds 2005 worden deze appels erkend met deze beschermde geografische aanduiding (=BGA). Want het gunstige microklimaat van Süd-Tirol (zachte zomers, koele nachten en voldoende regen) zorgt ervoor dat de appels prachtig kunnen rijpen.

Welke wijn bij tosti recept met coleslaw?

Bij deze knapperige tosti met kwaliteitsproducten uit Alto Adige drink je natuurlijk een wijn uit deze streek. Welke kies je dan? Mijn advies: drink een sappige kruidige Vernatch met frisse zuren. Deze rode wijn verfrist, maar heeft tegelijkertijd voldoende body om de strijd aan te gaan met de volle smaak van deze tosti, gemaakt van bruin brood en knapperige koolsalade.

St. Magdalener van Pfannenstielhof

Aanrader bij deze tosti: sappige rode wijn, gemaakt van (overwegend) de Vernatsch druif. Wanneer er een paar procent Lagrein wordt toegevoegd, dan noemen ze deze wijn St. Magdalener. 
Meer weten over de Vernatch? Lees hier mijn verhaal over deze Italiaanse rode wijn die een van mijn persoonlijke favorieten is! Echt superlekker.

Tosti uit Alto Adige met Stilfser kaas en Südtiroler speck en coleslaw

Tosti uit Alto Adige met coleslaw

Voorbereiding: 20 minuten
wachttijd 30 minuten
Totaal: 50 minuten
Overheerlijke tosti met kaas en knapperige koolsla-vulling; een lunchgerecht dat smaakt naar meer…
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 8 sneden bruin brood
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 300 gram Stilfser kaas

coleslaw

  • 100 gram mayonaise
  • 25 ml citroensap ca. 2 eetlepels
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • ¼ theelepel selderijzout
  • 1 klein sjalotje fijngesnipperd
  • 100 gram Südtiroler speck in piepkleine stukjes
  • 1 zakje gesneden witte kool à 300 gram
  • ½ zakje wortel julienne à 150 gram
  • citroensap
  • zout versgemalen peper

Bereiding
 

  • Begin met de koolsla. Maak een dressing van de mayonaise, citroensap, mosterd en selderijzout. Meng de sjalotjes, Südtiroler speck, kool en wortel erdoor.
  • Laat in ca. 30 minuten de smaken op elkaar intrekken. Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Besmeer één kant van elke snee bruin brood met mayonaise (ca. ½ eetlepel per boterham). Verwarm een grote koekenpan (zonder olie of boter) tot deze heet is. Leg twee sneetjes brood met de mayonaisekant naar beneden in de pan. Strooi dan 75 gram geraspte kaas op elke sneetje. Leg op elk sneetje in de pan, een ander sneetje brood, maar nu met de mayonaisekant naar boven. Bak de tosti’s aan beide kanten krokant en goudbruin. Zorg dat de kaas gesmolten is. Maak op deze manier nog twee tosti’s.
  • Klap de tosti’s open. Schep op iedere tosti ca. 2 flinke eetlepels koolsla. Klap de tosti’s weer dicht. Serveer met de overgebleven koolsla.

Dit tosti recept is tot stand gekomen in samenwerking met kwaliteiteuropa.eu, en de ingrediënten heb ik toegestuurd gekregen. Disclaimer.

 

BEWAAR DIT TOSTI RECEPT OP PINTEREST!

Wil je deze tosti uit Alto Adige opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Heerlijke krokante, maar smeuïge tosti met Italiaanse kwaliteitsproducten uit Alto Adige: südtiroler speck en Stilfser kaas, gevuld met homemade coleslaw. Wow; echt gaaf! Erbij een St. Magdalener van Pfannenstielhof. Zo wordt de combinatie 1 + 1 = 3! Lees het hele recept op de website! #altoadige #AltoAdige #pasta #macaroni #comfortfood #ovenschotel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept