Meatless Monday

Bloemkoolsoep met cashewnoten en koriander

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Deze kom vol glad, romig gouden lekkers heeft zijn zijdezachte textuur te danken aan cashewnoten en de troost gevende, ontstekingsremmende eigenschappen van de kurkuma. Serveer deze bloemkoolsoep met cashewnoten als lunchgerecht of voorgerecht. Maar met knapperig stokbroodje en een kaasplankje erbij ontstaat er een heerlijk weekendgerecht.

Welke wijn bij bloemkoolsoep met cashewnoten?

Deze soep is complex van smaak. Dik en fluwelig van structuur. Hij is licht pittig door de knoflook met op de achtergrond de frisheid van citroen. Smaakt eigenlijk helemaal niet naar bloemkool. Drink hier een glas viognier bij. Die verfrist, maar is ook lekker mollig. Daardoor sluit ie mooi aan op de soep.

Bloemkoolsoep met cashewnoten en koriander uit het kookboek Soep Bouillon Brood van Rachel Allen
Bloemkoolsoep met cashewnoten
Voorbereiding: 35 min
Fluwelige dikke soep met complexe interessante smaak. Geschikt als voor-, lunch- of maaltijdsoep.
Aantal 6 personen

Ingredienten
  

  • 1 bloemkool
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 200 gram uien in stukken
  • 4 grote tenen knoflook in stukken
  • 100 gram ongezouten cashewnoten ongebrand
  • 1 eetlepel kurkumapoeder
  • 1 ¼ liter groente- of kippenbouillon
  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels fijngesneden koriander 15 gram
  • zout en versgemalen peper

topping

  • 35 gram cashewnoten geroosterd

Extra nodig

  • staafmixer

Bereiding
 

  • Begin met de bloemkool. Verwijder de buitenste groene bladeren en gooi ze weg, bewaar een paar kleinere bladeren dicht bij de bloemkool, en snijd de onderkant van de stronk en gooi die weg. Snijd de bloemkool in plakken en daarna alles in stukken: de roosjes, stelen en overgebleven bladeren. Leg een handje bloemroosjes apart voor de garnering.
  • Verhit de olijfolie in een pan op matig vuur. Voeg toe: bloemkool, ui, knoflook, cashewnoten en kurkuma toe. Breng de groenten op smaak met flink wat zout en peper (deze soep moet met zorg worden gekruid, anders kan hij flauw smaken).
  • Leg het deksel op de pan, zet het vuur laag en smoor de groenten ca. 20 minuten, of tot ze gaar zijn. Roer regelmatig door.
  • Rooster de cashewnoten voor de topping terwijl de groenten smoren. Schep de cashewnoten in een droge koekenpan op matig vuur en bak ze in 4 minuten goudbruin. Hak de cashewnoten grof en zet ze aan de kant.
  • Schenk de bouillon bij de groenten, breng aan de kook en pureer de soep glad met een staafmixer. Voeg de achtergehouden bloemkoolroosjes toe en kook ze in ca. 5 – 10  minuten zachtjes beetgaar. Voeg het citroensap, de koriander en, indien nodig, meer zout en peper toe. De soep moet fluweelzacht zijn.
  • Serveer de soep direct of verwarm hem opnieuw. Bestrooi aan tafel met de geroosterde cashewnoten.

Het kookboek: soep, bouillon en brood

Aantrekkelijk kookboek met creatieve (internationale) soepen. Ingedeeld op de seizoenen. Maar ook extra hoofdstukken over het maken van garnituur en bijgerechten (knoflooksoldaatjes, boerenkoolchips, havermoutbrood) zijn toegevoegd. Evenals het zelf maken van de basis, namelijk 13 recepten voor bouillons, ontbreken niet.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:

Titel : Soep, bouillon, brood
Auteur : Rachel Allen
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 269 8
Prijs : € 27,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept