In Frankrijk maken ze heerlijke dipsauzen. Deze is gemaakt van verse geitenkaas met veel knoflook. Maar laat je niet afschrikken door die tien teentjes! Doordat je knoflook in melk laat stoven wordt hij zacht en nootachtig van smaak. Het recept is afkomstig uit het kookboekje van Picodon-kaas dat ik heb gekregen in de Ardèche tijdens mijn persreis afgelopen oktober. Lees nog even mijn verslag. Een super simpel borrelhapje dat de lente/zomer eer aandoet. Maar ook lekker als een smeerseltje tijdens de lunch. Of als dipsaus bij een BBQ.
Bij verse geitenkaas hoort Sauvignon Blanc uit de Loire. Maar doordat de geitenkaas in deze dipsaus wat romiger is gemaakt, past een rijpere witte wijn beter. Kies bijvoorbeeld voor Verdejo, of een Sauvignon Blanc uit de Nieuwe Wereld. Ook een Soave, of Bianco di Custoza zal hier goed bij combineren.
6 personen | 20 minuten |
Ingrediënten
- 10 teentjes knoflook
- 200 ml melk
- 50 ml slagroom
- 60 gram verse geitenkaas (picodon)
- 1 eidooier
- zout, versgemalen peper
Stap 1
Pel de teentjes knoflook. Breng in een kleine steelpan de melk met de knoflook aan de kook. Laat de knoflook in ca. 10 minuten op zacht vuur sudderen tot ze zacht zijn. Haal ze uit de melk en laat uitlekken. Prak met een vork fijn, of pureer met de staafmixer.
Stap 2
Verwarm in dezelfde steelpan, al roerende, de slagroom met de geitenkaas tot een romige saus. Voeg knoflook en eidooier toe. Verwarm al roerende zachtjes tot een smeuïge massa. Laat niet koken! Breng op smaak met zout en peper.
Serveren met radijs, kerstomaatjes, bloemkoolroosjes en bleekselderij en toast.
Het kaasboek
De Franse journalist Tristan Sicard opent in 2011 een kaaswinkel in Lille. In dit boek verenigt hij zijn passie voor schrijven en kaas. Het is een uitgebreid boek over het productieproces, de geschiedenis, nauwkeurige productinformatie van 420 verschillende kazen, de ideale kaasplank samenstellen en meer perfecte wijn-kaascombinaties. Een heerlijk naslagwerk dat je als kaasliefhebber beslist in je boekenkast wilt hebben.
Bestellen kun je hier:
Titel : Kaaskenner word je zo
Auteur : Tristan Sicard
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 200 1 |
Prijs : € 24,95
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
crédit photo : Syndicat du Picodon AOP / Philippe Barret,
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!