Meatless Monday

Tomaten maaltijdsoep met kikkererwten en pinda’s

Het is zomer, maar het regent. Dan gaat een stevige, maar zonnige maaltijdsoep er altijd in. Deze lekker gevulde groentesoep is geïnspireerd op een West-Afrikaans recept. Pindakaas geeft hier een heerlijke romige textuur zonder dat het ‘too much’ wordt. Zó klaar!

Welke wijn bij tomaten maaltijdsoep met kikkererwten?

Goed gevulde tomatensoep met een notige ondertoon. In de verte proef je iets van pinda’s. Drink hier een glas droge sherry bij (Fino), dat is heel verrassend. Sherry heeft een volle krachtige smaak die goed samengaat met bouillon. Wel koel schenken!

Afrikaanse pindasoep oftewel tomaten maaltijdsoep met kikkererwten uit het kookboek Soep, Bouillon, brood van Rachel Allen

Tomaten maaltijdsoep met kikkererwten

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 25 minuten
Totaal: 40 minuten
Stevige, goed gevulde maaltijdsoep die doet denken aan Marokkaanse harira soep.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 2 eetlepels olie
  • 1 grote ui fijngesnipperd
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 kleine zoete aardappel geschild en in blokjes
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 snuf chilivlokken of ½ rode Spaanse peper in stukjes
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 1 theelepel suiker
  • 1 blik kikkererwten uitlekgewicht 265 gram
  • 750 ml groentebouillon van tablet
  • 100 gram boerenkool deelblokjes, diepvries
  • 100 gram pindakaas met stukjes noot
  • zout versgemalen peper
  • 50 gram gezouten pinda’s grofgehakt

Bereiding
 

  • Snipper de ui. Snijd paprika en zoete aardappel in blokjes.
  • Verhit de olie in een grote soeppan op matig vuur. Bak de ui en knoflook ca. 2 minuten. Voeg toe: paprika, zoete aardappel, komijn, en chilivlokken. Bak ca. 5 minuten op zacht vuur tot de ui zacht en en bruin is.
  • Voeg toe: tomaten met sap, suiker, kikkererwten en bouillon. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de soep, met deksel op de pan,  ca. 20 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de boerenkool toe en kook zonder deksel ca. 3 tot 4 minuten. Roer de pindakaas erdoor. Breng de soep op smaak met zout en peper. Bestrooi aan tafel met de grofgehakte pinda’s.

Het kookboek: soep, bouillon en brood

Aantrekkelijk kookboek met creatieve (internationale) soepen. Ingedeeld op de seizoenen. Maar ook extra hoofdstukken over het maken van garnituur en bijgerechten (knoflooksoldaatjes, boerenkoolchips, havermoutbrood) zijn toegevoegd. Evenals het zelf maken van de basis, namelijk 13 recepten voor bouillons, ontbreken niet.

Bloemkoolsoep met cashewnoten Al eerder publiceerden we een soep uit dit kookboek: Bloemkoolsoep met cashewnoten.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Soep, bouillon, brood
Auteur : Rachel Allen
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 269 8
Prijs : € 27,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Pin dit tomatensoep recept
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept