Voor het weekend

Gekaramelliseerde witlof met serranoham

Dit recept van Gekarameliseerde witlof met serranoham van Ottolenghi is een bijzondere variant op witlof met ham en kaas. Ik at het als hoofdgerecht samen met crushed potatoes Je zet het tegelijk met de witlof in de oven. Een heerlijk gerecht! #witlof #ottolenghi

Ook fan van Yotam Ottolenghi? Nou wij wel!!! Inmiddels zijn er al vijf bestsellers verschenen. Het begon allemaal met Plenty, en daarna kwam Plenty More, Jeruzalem, Ottolenghi, het kookboek en Nopi. Deze Londense kok wist met zijn unieke en fantasievolle recepten de keuken van het Midden-Oosten weer populair te maken.

Sinds november is het ‘Het kookboek’ opnieuw uitgebracht. Een boek dat hij samen Sami Tamimi heeft geschreven. In dit boek zijn 140 van zijn meest geliefde recepten verzameld; van heerlijke groentesalades, vis- en vleesgerechten tot koekjes, taarten en brood. Dit recept van ‘Gekarameliseerde witlof met serranoham’ is er een van. Het is een bijzondere variant op onze vertrouwde ‘witlof met ham en kaas’. Hij zet het zelf als voorgerecht op tafel , maar ik at het als HOOFDGERECHT samen met crushed potatoes (in de schil gekookte aardappelen die je met een pureestamper plet en besprenkeld met olijfolie, grof zout en rozemarijn). Je zet het  tegelijk met de witlof in de oven. Een heerlijk maaltje!

Welke wijn bij gekarameliseerde witlof met serranoham?

Zoals wel vaker bij Ottolenghi ontstaan er complexe smaken. Hier: zoete witlof met een bittertje, maar ook een zoute tegenhanger afkomstig van de serranoham en de Parmezaanse kaas. Mijn keus valt op de Zuid-Afrikaanse chenin blanc van Rijks. Een elegante wijn met een klein bittertje en mooie zuren die verfrissen. Voldoende body om ook de serranoham aan te kunnen. Het ronde mondgevoel sluit perfect aan bij de romige saus.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 40 gram boter
  • 4 theelepels suiker
  • 6 grote struikjes witlof, in de lengte gehalveerd
  • grof zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 50 gram (zuurdesem) broodkruim
  • 70 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • 2 theelepels tijmblaadjes
  • 1 bekertje slagroom (125 ml)
  • 12 dunne plakken serranoham (ca. 150 gram)
  • (olijfolie)

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200℃. Doe de boter en suiker in een grote koekenpan (of gebruik een kleinere pan en bak de witlof dan in 2 porties, ieder in de helft van de boter en suiker). Zet de pan op halfhoog vuur en roer de boter en suiker door elkaar. Leg zodra de boter begint te borrelen de struikjes witlof met het snijvlak naar beneden in de pan. Bak ze in ca. 3 minuten goudbruin.

Stap 2

Vermeng het broodkruim met de kaas, tijm, room en royaal versgemalen peper. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de struikjes witlof erop met de gekarameliseerde kant boven. Bestrooi ze met zout en peper. Verdeel het kaasmengsel over de witlof. Leg op ieder struikje een plak ham. Bak de struikjes in ca. 20 minuten gaar. Besprenkel ze evt. met wat olijfolie.

Cover OttolenghiKookboek: Ottolenghi het kookboek

Een heruitgave van het succesvolle eerste kookboek van de invloedrijke kok Yotam Ottolenghi. De tekst is geactualiseerd en de vormgeving herzien. Wat gebleven is zijn de uitnodigende, smakelijke recepten waarin vaak invloeden uit het Midden-Oosten te proeven zijn.

 

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Ottolenghi het kookboek
Auteurs: Yotam ottolenghi en Sami Tamimi
Uitgever: Fontaine
ISBN: 978 90 5956 740 5
Prijs: € 22,95

Fotografie: Richard Learoyd.

Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *