Voor het weekend

Koreaanse steak tartare; de spannende variant

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Ben jij ook fan van een steak tartaar? Dan moet je echt eens deze Koreaanse versie maken. Tikkeltje ‘hot’ door de gochujang (Koreaanse chilipasta). Maar vooral sesamolie, komkommer en appel maken het spannend. In 20 minuten klaar.

Dit recept komt uit het nieuwe kookboek Izakaya met makkelijke gerechten uit de Japanse eethuisjes. Izakaya’s worden soms omschreven als ‘Japanse tapasbars’. Natuurlijk vind je hier geen Spaanse gerechten, maar in een Izakaya eethuisje draait het ook om eten én drinken. Het eten is eenvoudig, maar het vertegenwoordigt wel de hele Japanse gastronomie in het klein. Ook tref je vaak internationale gerechten aan met een twist, zoals kaasfondue of deze verrassende steak tartare.

Welke wijn bij steak tartaar op z’n Koreaans?

Deze steak tartare is complex van smaak. Tim Anderson, schrijver van het kookboek, adviseert om hierbij Shochu (soort Japanse gedistilleerde drank, vergelijkbaar met Sake) te drinken. Persoonlijk lijkt mij dit erg heftig. Beter: kies een mousserende wijn, zoals Cava of Champagne. Die verfrist en de mooie zuren sluiten aan op de appel en komkommer.

Koreaanse steak tartare of steak tartaar uit het kookboek Izakaya van Tim Anderson
Koreaanse steak tartare
Voorbereiding: 2 uur
Bereiding: 20 min
Totaal: 2 uur 20 min
Aziatische variant op de Franse steak tartare. Tikkeltje ‘hot’, maar verfrissend door de appel en komkommer. Simpel om te maken.
Aantal 2 personen

Ingredienten
  

  • 120 gram ossenhaas of lendenbiefstuk of bavette
  • eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • ½-1 eetlepel gochujang Koreaanse chilipasta, toko
  • 2 theelepels honing
  • 1 teentje knoflook fijngeraspt
  • ½ theelepel sesamzaad
  • 30 gram daikon of radijsjes in julienne
  • 1/4 groene appel in julienne
  • 5 cm komkommer in julienne
  • 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten
  • ½ lente-uitje fijn gesneden
  • 1 eidooier

Bereiding
 

  • Leg het vlees 1-1½ uur in de diepvries, zodat het heel stevig en half bevroren is en je het makkelijk kunt snijden. Klop intussen de sesamolie met de sojasaus, de gochujang, de honing, de knoflook en het sesamzaad door elkaar.
  • Snijd het vlees zo dun mogelijk op de draad, leg de plakjes op elkaar en snijd ze opnieuw dun, zodat je dunne reepjes krijgt. Meng de reepjes met de saus, de daikon, en de appel. Zet afgedekt in de koelkast om te marineren (1 tot 24 uur).
  • Roer de komkommer door het vlees en schep alles in een schaaltje. Verdeel de pijnboompitten en lente-ui erover. Leg de eidooier in het midden. Serveer koud.

Notities

TIP
Je kunt eventueel ook de Koreaanse chilipasta vervangen door 2 eetlepels witte miso te mengen met 2 theelepels hete chilisaus. (Let op: geen zoete chilisaus gebruiken, maar bijvoorbeeld shiracha).

Zin in nog meer Koreaans?

Binnenkort publiceer ik nog twee Japanse recepten uit het kookboek Izakaya. Maar deze Koreaanse recepten zijn ook aanraders:

Spicy gemarineerde tofu uit Korea

Koreaanse tempehburger

Koreaanse rijst met groenten

Koreaanse rijst met groenten
Bibimbap; Koreaanse rijst met groenten

 

Tip: Lees dit artikel voor meer tips over de perfecte biefstuk bakken.

Het kookboek

Prachtig kookboek met simpele gerechtjes uit de Japanse (Izakaya) restaurants. Geschreven door de Amerikaan Tim Anderson, dé kenner van de Japanse keuken en auteur van o.a. Vegan Japan Easy. Hij woont in Londen met zijn Britse vrouw. Won MasterChef UK in 2011 en is eigenaar van het Japanse soulfoodrestaurant Nanban in Londen. Izakaya bevat ca. 80 recepten die eenvoudig te maken zijn. Veel extra informatie over Japanse ingrediënten en gewoonten. Bovendien zijn alle recepten voorzien van combinatie tips met bijpassende drankjes en suggesties voor bijgerechten.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:

Titel : IzakayaCover Izakaya
Auteur : Tim Anderson
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 267 4
Prijs : € 27,50

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept