Meatless Monday

Indische bruine bonensoep

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Bij koud lenteweer past een verwarmende maaltijdsoep. Wat dacht je van deze bruine bonensoep met een Indische touch? Kerrie- en chilipoeder maken hem anders dan anders. En niet onbelangrijk…, super simpel om te maken. Serveer met wat witte rijst, kroepoek en wat sambal badjak.

Het recept is afkomstig uit mijn favoriete kookboek Boekoe Kita met Indonesische recepten. Ik had dit boek al een aantal jaren in de kast staan, maar het is opnieuw uitgebracht in een paperback versie. Vooral de opzet van het boek is heel speciaal. Je maakt kennis met 11 Indische families die al jarenlang in Nederland wonen. In de basis zijn hun recepten heel authentiek, maar in de loop der jaren gaven kinderen en kleinkinderen deze recepten een geheel eigen twist.

Daarnaast is het boek aantrekkelijk en verrassend in de vormgeving, met frisse kleurrijke fotografie. Dat nodigt uit om eruit te koken. Bovendien zijn alle recepten ook nog eens heel eenvoudig om te maken.

Welke wijn bij Indische bruine bonensoep?

De soep is goed gevuld, niet echt pittig, wel met een lichte kerriesmaak. Maar hij heeft toch nog iets extra’s nodig, vandaar mijn toevoeging van gebakken uitjes en selderij op het originele recept. Wij dronken er een Sauvignon Blanc uit de Loire bij. Die zorgt voor een lekker verfrissend effect, en blijft ook mooi overeind.

Indische bruine bonensoep uit het kookboek Boekoe Kita van Mirjam van der Rijst en Harold Pareira
Indische bruine bonensoep met kerrie
Bereiding: 20 min
Snelle maaltijdsoep met een Indische touch van kerrie en chilipoeder.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 3 eetlepels rijstolie
  • 3 preien gewassen en in ringen gesneden
  • 1 grote ui fijngesnipperd
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 pot bruine bonen uitgelekt (680 gram)
  • 4 eetlepels gebakken uitjes
  • 2 eetlepels bladselderij fijngehakt

topping

  • witte rijst
  • sambal badjak
  • kroepoek

Bereiding
 

  • Verhit de olie in een grote pan en bak de preiringen en uien in ca. 3 minuten glazig. Schep de kerrie, chilipoeder en mosterd erbij en bak een minuut mee. Voeg 1 liter water en bouillontablet toe en breng aan de kook.
  • Spoel de bruine bonen af onder koud stromend water. Voeg ze toe aan de soep en laat nog ca. 10 minuten zachtjes koken. Verdeel over 4 grote soepkommen. Bestrooi met gebakken uitjes en bladselderij.
  • Serveer met witte rijst, sambal badjak en kroepoek.

Meer bonensoepen om uit te kiezen?

Bestellen kun je hier:

Cover Boekoe Kita Titel : Boekoe Kita (ons boek)
Auteurs: Mirjam van der Rijst & Harold Pereira
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 858 6
Prijs : € 15,-

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept