Meatless Monday

Spinazierisotto met pompoencrème

Vandaag begint de Nationale Week Zonder Vlees. Dus dat komt goed uit, want je kunt meteen starten met deze heerlijke risotto met pompoencrème, een recept afkomstig uit het kookboek ‘Leafs’ van Carola de Kanter. Lees ook nog even de enthousiaste kookboekrecensie van onze schrijfster Mieke van Laarhoven. Meer vegetarische recepten nodig deze week? Kijk dan nog even naar mijn weekmenu #9, of typ de term Meatless Monday in, rechtsboven in het zoekveld. Ik weet zeker dat je met deze gerechten het vlees geen seconde zult missen. Ik doe mee, jij ook? 

Welke wijn bij spinazierisotto met pompoencrème?

Soave van Monte RoncáHet is een lekker smeuïge spinazierisotto met lichte saffraan en citroensmaak en romig-zachte pompoenpuree. Het is een bijzondere combinatie: zoetig door de pompoenpuree met romig-kruidig door de spinazie en saffraan, aangevuld met iets zoutig van de kaas. Daar past een mooie volle romige Viognier heel goed bij. Deze witte wijn harmonieert omdat hij dezelfde eigenschappen bezit. Maar ook  een soave of een lichte chardonnay zonder houtrijping past heel goed bij het ronde en zalvige van dit gerecht.

4 personen1 uur

Ingrediënten

  • ½ flespompoen (ca, 400 gram)
  • 1 liter groentebouillon (van tablet)
  • 6 draadjes saffraan
  • 2 eetlepels geraspte parmezaanse kaas
  • extra om erbij te serveren
  • zout, peper
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 350 gram arboriorijst
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 ui, fijngehakt
  • 500 gram spinazie
  • rasp van 1 biologische citroen
  • 2 tenen knoflook
  • nootmuskaat
  • extra vergine olijfolie

Stap 1

Schil de pompoen en verwijder de pitten. Snijd in stukken. Kook de pompoen in 20 minuten gaar in de groentebouillon met de saffraan. Schep de pompoen met een schuimspaan uit de pan en bewaar de bouillon. Pureer de pompoen in de blender of keukenmachine of met de staafmixer tot een gladde puree. Voeg wat van de bouillon toe om de puree te verdunnen. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan met dikke boden. Bak de rijstkorrels tot ze glazig zijn. Voeg de wijn toe en roer tot deze verdampt is. Voeg steeds wat lepels van de groentebouillon toe en roer tot het vocht is opgenomen. Herhaal dit tot de rijst na 20-25 minuten beetgaar is.

Stap 3

Verhit intussen 1 eetlepel olijfolie in een wok of hapjespan. Bak de ui 2 minuten. Voeg de spinazie toe en laat het slinken. Roer de citroenrasp erdoor en pers de knoflook erboven uit. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Stap 4

Meng de spinazie door de gare risotto. Besprenkel met extra vergine olijfolie. Verdeel over 4 borden en schep er een flinke lepel pompoencrème bij. Geef er Parmezaanse kaas bij.

Bestellen kun je hier:

 

Cover LeafsTitel: Leafs, vegetarische recepten uit de moestuin
Auteur: Carola de Kanter
Uitgever: Good Cook
ISBN: 9789461431622
Prijs: € 29,95

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *