Meatless Monday

Snelle linzensalade (vegan) voor de lunch

Makkelijk, snel en vegetarisch (zelfs vegan) is deze overheerlijke linzensalade met een mediterraan tintje. Afkomstig uit het kookboek ‘Last Minute Vegetarisch’ van de Duitse Anne-Karin Weber. Het is echt een wintersalade voor de lunch. Maak meteen een dubbele hoeveelheid, ook van de dressing en neem de salade mee naar je werk. Blijft zelfs na 1 of 2 dagen nog steeds heerlijk, want de smaken ontwikkelen zich verder.

Welke wijn bij mediterrane linzensalade (vegan)?

Aardse linzen vragen meestal om een rode wijn, zoals Rioja of Mencia. Maar eigenlijk zijn hier ook de andere ingrediënten van levensbelang. Friszoete tomaatjes, lichtzure kappertjes en knapperige bleekselderij duwen meer in de richting van een rosé.

Snelle Linzensalade vegan uit het kookboek Last Minute Vegetarisch van Anne-Katrin Weber

Snelle linzensalade (vegan)

Bereiding: 15 minuten
Linzensalade met kappertjes, rode ui en kerstomaatjes. Lekker zomer en mediterraan. In 15 minuten klaar.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 1 blik bruine linzen uitlekgewicht 265 gram
  • 1 rode ui in dunne plakjes
  • 1 bosuitje in dunne ringetjes
  • 1 stengel bleekselderij 50 gram
  • 150 kerstomaatjes gehalveerd
  • 2 eetlepels appelkappertjes gehalveerd
  • ½ bosjes platte peterselie fijngehakt

Voor de dressing

  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels balsamico-azijn
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • 4 eetlepels olijfolie extra vergine
  • zout versgemalen peper

Bereiding
 

  • Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Roer de gehalveerde appelkappertjes erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Laat de smaken van de dressing zich in 10 minuten ontwikkelen.
  • Spoel intussen de linzen af in een vergiet en laat uitlekken. Snijd intussen alle groenten (rode ui, lente-ui, bleekselderij, kerstomaatjes). Doe alles in een schaal en schep door elkaar. Schep de peterselie erdoor. Voeg de dressing toe en schep door elkaar. Lekker met knapperig brood of ciabatta.

Van lunch naar maaltijdsalade met linzen

Ben je meer op zoek naar een heerlijke maaltijdsalade met linzen? Heel makkelijk kun je deze salade nog wat oppeppen. Hoe je dat? We laten ons inspireren door de linzensalade Jamie Oliver uit het kookboek Bespaar met Jamie. Hij voegt nog haricots verts (150 gram) en 2 hardgekookte eieren toe. Vul verder aan met een rijpe avocado en een zakje sla. Zo heb je in een handomdraai een verrukkelijk gevulde salade die je zowel in zomer als winter kunt serveren. Maar let op: door toevoeging van eieren is deze salade niet langer vegan, maar wel nog steeds vegetarisch!

Het kookboek

Last Minute Vegetarisch was begin van dit jaar genomineerd tot beste kookboek van het jaar tijdens de Lekker Vega Kookboekenverkiezing 2019 in de categorie ‘buitenlandse auteurs’. In 2017 werd het boek zelfs gekozen tot het beste vegetarische kookboek van Duitsland!
Het boek bevat 90 smaakvolle ‘quick & easy’-recepten met gezonde maaltijden voor elk moment. Frisse fotografie nodigt uit om te gaan koken. Alle recepten zijn voor 2 personen. Schrijfster Anne-Katrin Weber heeft al vele kookboeken geschreven en is tevens een uitstekend foodstylist.

Bestellen kun je hier:

 

Cover Last Minute VegetarischTitel : Last Minute Vegetarisch
Auteur : Anne-Katrin Weber
Uitgever : Uitgeverij Forte Culinair
ISBN : 978 94 6250 216 1
Prijs : € 24,99

 

Al eerder publiceerden we een salade uit dit kookboek. Kijk ook eens naar de salade met rauwe asperges, aardbeien en geitenkaas. Een heerlijk zonnig voorgerecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept