Meatless Monday

Geroosterde koolrabi met feta

Nieuwsgierig geworden door de lofuitingen over het genomineerde kookboek TLV van Jigal Krant? (Lees nog even het interview met de schrijver van afgelopen woensdag.) Dan ben je vast benieuwd geworden naar zijn favoriete recept: geroosterde koolrabi. Tel Aviv sfeerbeeldDie hebben we dus voor je getest. De mouwen werden opgestroopt en we gingen aan de slag. Het resultaat is verbluffend! We geven met alle plezier het recept, zodat ook jij thuis kunt genieten van Dok’s geroosterde koolrabi. En…: eenmaal geproefd wil je natuurlijk meer recepten uit het kookboek van Jigal maken. Kook en eet lekker!

Welke wijn bij geroosterde koolrabi en feta?

Dit groentegerecht smaakt aards, een beetje rokerig, licht pittig met een zout accent van de feta. Kies voor een witte wijn; bijvoorbeeld de Verdicchio dei Castelli di Jesi of de witte wijn van Niepoort. Body met wat lichte houtlagering; verfrist, heeft bite en sluit prima aan op het licht rokerige accent.

Redoma Niepoort Branco
Redoma Niepoort Branco
4 personen1 uur en 30 minuten (inclusief oventijd)

Ingrediënten

  • 4 middelgrote koolrabi’s (ca. 180 gram per stuk)
  • 1 groene chilipeper
  • handvol jonge tijm (van een plantje)
  • 100 gram feta
  • extra virgine olijfolie
  • grof zeezout
  • 1 eetlepel sesam- of maanzaad

Stap 1

Verwarm de oven voor op de hoogste stand (liefst 300 graden). Snijd de stengels van de koolrabi en pof ze in 60 tot 75 minuten in het midden van de oven gaar. Keer ze halverwege om. Als de knollen volledig zijn zwartgeblakerd en aan de bovenkant zacht aanvoelen zijn ze klaar. Laat ze afkoelen.

Stap 2

Ontdoe de chilipeper van zijn steeltje, verwijder de zaadlijsten en pitjes en snijd de peper in minuscule blokjes. Trek wat plukjes tijm van het plantje (gebruik als de stelen stug zijn alleen de blaadjes) en verkruimel de feta. Zet alles klaar in bakjes.

Stap 3

Pel de verkoolde schil van de (bijna) afgekoelde koolrabi’s. Laat aan de bovenkant wat van het bruine vlies zitten. Warm de koolrabi’s voor het serveren in 5 minuten op in een 180 graden hete oven.

Stap 4

Plaats de koolrabi’s op vier borden en overgiet met de beste olijfolie extra virgine die je in huis hebt. Strooi er wat grof zeezout over en garneer met de chilipeperblokjes, tijm, feta en sesam- of maanzaadjes. Lekker met een salade van groene veldsla en radijs.

Credit: foto’s sfeerbeeld Vincent van den Hoogen

Bestellen? Dat kan hier:

cover TLVTitel:              TLV
Auteur          Jigal Krant
Uitgever       Nijgh & van Ditmar
ISBN              9789038803458
Prijs              € 29,95

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.