Voor het weekend

Vis uit de oven met geroosterde groente

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Dit is echt een gerecht om verliefd op te worden: vis uit de oven met geroosterde groente! Grootse smaken, kleurrijk en het wordt in 1 grote braadslede gemaakt. Je kunt allerlei stevige visfilets gebruiken. Kabeljauw, schelvis, polak, heek, koolvis, wijting of zalm zijn een paar suggesties. Ook met de groente kun je variëren, ik houd van radijsjes en bospeen, maar rode bietjes en pompoen werken ook goed.

Dit is een supermakkelijk recept uit het creatieve kookboek ‘De Pescetariër’ van Jo Pratt met toegankelijke recepten. De oven doet hier het werk. Al eerder publiceerden we een paar recepten uit dit kookboek voor iedereen die minder vlees wil eten: feestelijke risotto met krab en groene asperges en overheerlijke Maaltijdvissoep met zeewolf. Allebei aanraders!

Welke wijn bij vis uit de oven?

Vis uit de oven, gecombineerd met zoete geroosterde wortel, zoete ui en knapperige amandelen. Kies hier voor een ronde witte wijn met zachte zuren, zoals bijvoorbeeld een witte Rhône, of een Viognier. Maar ook een Soave zorgt voor een plezierige wijn-spijscombinatie.

4 personen15 minuten + 45 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 3 el olijfolie
  • 4 el harissa
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geperst
  • sap van 1 citroen
  • 4 dikke visfilets
  • 500 g bospeen, geschild
  • 2 rode uien, in parten gesneden
  • 200 g radijsjes, schoongemaakt
  • 225 g couscous
  • 375 ml hete groentebouillon
  • 40 g witte amandelen, geroosterd en fijngehakt
  • handvol muntblaadjes
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 4 el Griekse yoghurt, voor erbij
  • Extra: grote braadslede, aluminiumfolie

Stap 1

Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Meng de olijfolie, 2 ½ eetlepels harissa, knoflook en de helft van het citroensap. Breng op smaak met zout en peper. Gebruik de helft van het mengsel om de vis mee in te smeren en zet dit apart.

Stap 2

Maak de bospeen schoon. Halveer de wortelen. Overdoen in een grote mengkom. Voeg toe: rode uiparten en het  rest van het harissa-mengsel. Schep in de braadslede. Bak dit ca.  15 minuten, roer en schep om halverwege de baktijd.

Stap 3

Roer de radijsjes door het wortelmengsel en bak nog 10 minuten. Leg de gemarineerde vis op de groente en bak in ca. 15 minuten gaar.

Stap 4

Verwarm intussen de groentebouillon. Haal de braadslede uit de oven. Leg de vis en groente op een schaal en houd het warm (dek af met aluminiumfolie). Schep de couscous in de braadslede en giet hier de hete bouillon overheen, roer even en dek eveneens af met aluminiumfolie. Laat 5 minuten staan.

Stap 5

Ga met een vork door de couscous en meng het groentemengsel en citroensap er luchtig doorheen. Bestrooi met gehakte amandelen en munt. Serveer met de vis, wat extra harissa en een schep Griekse yoghurt.

 

VEGA-variant

Grote paddenstoelen en portobello’s zijn goede alternatieven voor vis. Meng ze met de marinade en voeg ze samen met de radijs aan de bakplaat  toe, zodat ze ongeveer 25 minuten meebakken.

 

Bestellen kun je hier:

Cover De pescatarierTitel : De Pescetariër
Auteur : Jo Pratt
Uitgever : Uitgeverij Citrus / Lecturis
ISBN : 978 94 6226 339 0
Prijs : € 23,95

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef je waardering
recipe image
Naam recept
Vis uit de oven met geroosterde groente
Auteur
Geplaatst op
Totale kooktijd
Waardering
11stargraygraygraygray Based on 1 Review(s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *