Voor het BBQ-weekend

Spiesjes met zalm en romige saus

Weleens van sosaties gehoord? Zo noemen Zuid-Afrikanen hun barbecuespiesen. Het woord sosaties is afgeleid van saté of sateh; de bekende vleesspiesjes uit Azië. Deze recepten werden meegenomen door immigranten vanuit die hoek van de wereld.

In Zuid-Afrika is vis op de barbecue (braai) een heel gewone zaak. Dat gaan we hier ook doen. Dus voor dit weekend heerlijke spiesjes met zalm, gekruid met een lemon-pepermix. Erbij een romige saus op basis van boter en eidooier. Met andere woorden: een simpele Hollandaise saus gemaakt met de staafmixer. Easy.

Welke wijn bij zalmspies met romige gembersaus?

Chardonnay heeft vele gezichten en stijlen. Van ingetogen en fris tot rijk en romig. Tijdens de wijnbereiding kan wel of geen hout gebruikt zijn. Door wijn te laten ‘rijpen’ in houten vaten verandert de structuur van de wijn: ze worden meestal voller en complexer.

Deze heerlijk smeuïge zalmspiesen (sosaties), smaken perfect bij een rijke Chardonnay die gerijpt is op houten vaten. De romige (lichtzoete) gembersaus sluit helemaal aan op het fluweelzachte karakter van de wijn. De gembersiroop matcht met het rijpe fruit van de Chardonnay. Maar ook een volle Chenin-Blanc uit Zuid-Afrika is een meer dan uitstekende keus. Het water loopt je in de mond.

Jordan Chenin Blanc
Jordan Chenin Blanc
4 personen25 minuten
  • 500 g zalmfilet
  • zout
  • ½ el gemalen pepermix (citrus/knoflook)*
  • 50 ml olijfolie
  • 1 el citroensap
  • gembersaus:
  • 125 g roomboter
  • 1 klein sjalotje, fijngesnipperd
  • 30 ml witte wijn
  • 30 ml wittewijn-azijn
  • 2 eidooiers (XL)
  • 1 ½  el gembersiroop
  • zout, versgemalen peper
  • Extra: 8 lange satéstokjes, in water geweekt

Stap 1

Snijd de zalm in 24 stukken van 2×2 cm. Bestrooi met zout en pepermix.  Maak een marinade van olijfolie en citroensap. Laat de zalm hierin ca. 10 minuten marineren. Rijg de blokjes op 8 lange spiesen.

Stap 2

Smelt de roomboter zachtjes in een steelpan. Verhit in een kleine pan de sjalotjes, witte wijn en azijn. Laat inkoken tot de helft. Zeef het vocht boven een hoge kom. Voeg de eidooiers toe en meng met de staafmixer. Zet de staafmixer op het dooiermengsel. Al draaiende de gesmolten boter langzaam toevoegen tot een dikke lobbige saus ontstaat. Roer de gembersiroop erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Grill intussen de zalmspiesen op de braai (barbecue) in ca. 2-4 minuten rosé. Serveer met de gembersaus, stokbrood en een groene salade met sinaasappel.

 

*Euroma verkoopt lemon-peppermix in de bekende Jonnie Boer-blikjes. Je kunt ook de peper-zeezoutmix met citrus en knoflook gebruiken van Fairtrade Original.

Meer inspiratie?

Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&8 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *