Voor het weekend

Worteltaart met walnoten

Een van de toppers uit ‘Het Kookboek’ van Ottolenghi is deze zoete worteltaart met walnoten. Het is een zoete variant op de overbekende ‘carrotcake’. Opvallend in de recept is dat de cake wordt gemaakt met zonnebloemolie in plaats van boter. Hierdoor wordt hij licht en luchtig. Bovenop ligt een witte topping van frisse roomkaas. Maar ook zonder deze sneeuwwitte garnering is hij al heel lekker. Gebruik dan een cakevorm in plaats van de springvorm. Je kunt hem dan heel gemakkelijk in plakken snijden. Maar met de romige topping wordt het een heerlijke taart die het altijd goed doet op een feestje. 

Welke wijn bij worteltaart met walnoten?

Bij deze kruidige luchtige cake met duidelijke notensmaak past een Vin Santo voortreffelijk.  De aroma’s van noten en kruidigheid sluiten perfect aan. De mooie zuren in de wijn treffen elkaar in de topping van de taart.

8 punten1,5 uur

Ingrediënten

Cake:

  • 160 gram bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel zuiveringszout
  • 1 theelepel kaneel
  • mespunt kruidnagelpoeder
  • 3 grote eieren
  • 200 gram zonnebloemolie
  • 270 gram fijne tafelsuiker
  • 50 gram walnoten, fijngehakt
  • 50 gram geraspte kokos
  • 135 gram wortel, grof geraspt
  • zout

Glazuur:

  • 175 gram verse roomkaas
  • 70 gram zachte boter
  • 35 gram poedersuiker
  • 25 gram honing
  • 30 gram walnoten, gehakt

Extra: springvorm (⏀ 20 cm), bakpapier

Stap 1

Verwarm de oven voor op 170 ℃. Vet de springvorm in en bekleed hem met bakpapier. Zeef de bloem, bakpoeder, zuiveringszout, kaneel en kruidnagelpoeder. Splits 2 eieren (1 eidooier wordt niet gebruikt).

Stap 2

Meng in een kommetje 1 heel ei en 1 eidooier door elkaar. Klop in een grote kom met de mixer de 2 eiwitten met een snufje zout tot stevige pieken. Klop daarna in een andere kom de olie en suiker 1 minuut met de mixer op de middelste stand. Voeg al kloppend op lage snelheid het eidooiermengsel toe. Meng er eerst de fijngehakte walnoten, kokos en wortel door en daarna het bloemmengsel. Doe dit niet te lang. Schep het beslag op het stijfgeklopte eiwit en schep alles met een spatel luchtig door elkaar. Meng niet te lang. Het is geen probleem als er nog wat eiwitschuim zichtbaar is. Verdeel het beslag over de springvorm en strijk het glad. Bak de taart ca. 1 uur, hij is gaar als een in het midden van de taart gestoken spies er droog uit komt. Laat de taart in de vorm afkoelen.

Stap 3

Klop met de mixer de roomkaas en boter luchtig met de poedersuiker en honing. Haal de taart uit de vorm en bestrijk hem met het roomkaasmengsel. Bestrooi met gehakte noten.

 

Cover OttolenghiKookboek: Ottolenghi het kookboek

Een heruitgave van het succesvolle eerste kookboek van de invloedrijke kok Yotam Ottolenghi. De tekst is geactualiseerd en de vormgeving herzien. Wat gebleven is zijn de uitnodigende, smakelijke recepten waarin vaak invloeden uit het Midden-Oosten te proeven zijn.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Ottolenghi het kookboek
Auteurs: Yotam ottolenghi en Sami Tamimi
Uitgever: Fontaine
ISBN: 978 90 5956 740 5
Prijs: € 22,95

Fotografie: Richard Learoyd.

Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *