Zelf bakken
Kersttulband van Holtkamp

Bakken is nog steeds hot dit jaar! Daar hebben de televisieprogramma’s ‘Heel Holland bakt’ en het 24-Kitchen-programma ‘Rudolph’s Bakery’ voor gezorgd. Iedereen is aan het bakken geslagen en de winkels liggen vol met allerlei bakkookboeken. Op NPO 1 wordt nu uitgezonden: ‘Heel Holland bakt Kerst’. Tweede kerstdag is de herhaling om 10.50 uur. Heb je ook bakaspiraties gekregen ? Ga dan aan de slag met deze kersttulband van Cees Holtkamp. Hij is werkelijk fantastisch. Rijk gevuld met o.a. dadels, rozijnen, amarenekersen, sinaasappel en hazelnoten. Je weet niet wat je proeft. Al je gasten zullen verrukt zijn! En wil je er iets bij drinken… Amontillado Romate

Ingrediënten

  • Vulling
  • 100 ml cognac
  • 100 ml rum
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • ½ theelepel kardamom
  • 75 gram dadels, ontpit en fijngehakt
  • 75 gram gedroogde abrikozen, fijngehakt
  • 100 gram rozijnen
  • 200 gram sultana’s
  • 200 gram krenten
  • 75 gram amarenekersen
  • 75 gekonfijte sinaasappelschil
  • 75 gram hazelnoten
  • Cake
  • 250 gram roomboter
  • 250 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 5 eieren
  • 250 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 3 gram zout

Stap 1

Breng de cognac, rum, vanillesuiker en de specerijen aan de kook. Doe alle vruchten en noten erbij en laat dit 15 minuten sudderen. Laat afkoelen en bij voorkeur ca. 1-2 dagen afgedekt rusten om alle smaken op elkaar te laten inwerken.

Stap 2

Verwarm de oven op 160 °C. Klop de boter met de basterdsuiker in ca. 10 minuten luchtig. Klop één voor één de eieren erdoor. Spatel  de bloem, bakpoeder en het zout erdoor. Schep het vruchtenmengsel erdoor. Overdoen in de tulbandvorm. Bak  de cake ca. 75 tot 85 minuten in de oven bruin en gaar. (Test de cake door er een breinaald of ijzeren spiesje in te steken. Er mag geen deeg aan blijven hangen.) Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Bereidingstijd: 1 ½ uur

Bron: ‘De Banketbakker’ van Cees Holtkamp.

Kerst recept voor een gevulde ttulband van Cees Holtkamp. De tulband is rijk gevuld met o.a. dadels, rozijnen, amarene kersen, sinaasappel en hazelnoten. Je weet niet wat je proeft. Ga naar de site voor het recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *