Zelf bakken

Kersttulband van Holtkamp

Bakken is nog steeds hot dit jaar! Daar hebben de televisieprogramma’s ‘Heel Holland bakt’ en het 24-Kitchen-programma ‘Rudolph’s Bakery’ voor gezorgd. Iedereen is aan het bakken geslagen en de winkels liggen vol met allerlei bakkookboeken. Heb je ook bak-aspiraties gekregen ? Ga dan aan de slag met deze kersttulband van Cees Holtkamp. Hij is werkelijk fantastisch. Rijk gevuld met o.a. dadels, rozijnen, amarenekersen, sinaasappel en hazelnoten. Je weet niet wat je proeft. Al je gasten zullen verrukt zijn!

Welke wijn bij Kersttulband van Holtkamp?

Wat ga je drinken bij zo’n rijk gevulde kersttulband? Natuurlijk heerlijk bij de koffie of thee, maar ook een sherry past hier goed bij, kies dan voor een … Amontillado Romate! Waarom? Lees de beschrijving maar eens… Andere optie: Spaanse Moscatel.

Kerst tulband

Kersttulband van Holtkamp

Bereiding: 1 uur 30 minuten
Totaal: 1 uur 30 minuten
Laat je betoveren door de feestelijke Kersttulband van Holtkamp, waar traditie en vakmanschap samenkomen in elke smaakvolle hap. Een must-have dessert dat het hoogtepunt vormt van je kerstviering, met de kenmerkende kwaliteit en finesse van de bekende Holtkamp.
Aantal 1 tulband

Ingredienten
 

Vulling:

  • 100 ml cognac
  • 100 ml rum
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • ½ theelepel kardamom
  • 75 gram dadels ontpit en fijngehakt
  • 75 gram gedroogde abrikozen fijngehakt
  • 100 gram rozijnen
  • 200 gram sultana’s
  • 200 gram krenten
  • 75 gram amarenekersen
  • 75 gekonfijte sinaasappelschil
  • 75 gram hazelnoten

Cake:

  • 250 gram roomboter
  • 250 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 5 eieren
  • 250 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 3 gram zout

Extra nodig

  • tulbandvorm met doorsnede van ca. 23 cm

Bereiding
 

  • Breng de cognac, rum, vanillesuiker en de specerijen aan de kook. Doe alle vruchten en noten erbij en laat dit 15 minuten sudderen. Laat afkoelen en bij voorkeur ca. 1-2 dagen afgedekt rusten om alle smaken op elkaar te laten inwerken.
  • Verwarm de oven op 160 °C. Klop de boter met de basterdsuiker in ca. 10 minuten luchtig. Klop één voor één de eieren erdoor. Spatel  de bloem, bakpoeder en het zout erdoor. Schep het vruchtenmengsel erdoor. Overdoen in de tulbandvorm. Bak  de cake ca. 75 tot 85 minuten in de oven bruin en gaar. (Test de cake door er een breinaald of ijzeren spiesje in te steken. Er mag geen deeg aan blijven hangen.) Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Bron: ‘De Banketbakker’ van Cees Holtkamp.

Kerst recept voor een gevulde ttulband van Cees Holtkamp. De tulband is rijk gevuld met o.a. dadels, rozijnen, amarene kersen, sinaasappel en hazelnoten. Je weet niet wat je proeft. Ga naar de site voor het recept.