Voor het weekend

Appel plaattaart met Japanse miso

Indrukwekkend om te zien, maar simpel om te maken, deze appel plaattaart met miso. Als uitgangspunt gebruik je een rol kant-en-klaar bladerdeeg uit de koeling. Extra smaakmaker is Japanse miso. Die zorgt voor een onmiskenbaar hartig accent waar je niet helemaal de vinger op kunt leggen. Resultaat: onweerstaanbaar lekker!

 

Geen amandelspijs, maar amandelpasta

Portret Molly Baz
Portret Molly Baz

Dit leuke recept komt uit het kookboek ‘Kook dit boek’ van de Amerikaanse Molly Baz. Hoewel in dit boek de recepten zeer uitgebreid beschreven staan, stond er toch een fout in dit recept. Voor de frangipane wordt in dit vertaalde recept ‘amandelspijs’ als ingrediënt opgevoerd, maar de bedoeling is amandelpasta. (Een pasta van gemalen amandelen, zoals pindakaas). Ik gebruikte eerst wel amandelspijs, maar hier zit al suiker doorheen. Daardoor kreeg ik geen goed mengsel om het bladerdeeg mee te bestrijken). Zie hier ook het YouTube filmpje van Molly Baz voor extra uitleg.

 

Welke wijn bij appel plaattaart met miso?

Bij zo’n heerlijk knapperig appeltaartje met een glazuur van karamel en miso schenk je een dessertwijn met voldoende zoetheid. Denk aan een Franse Muscat Baumes de Venise of Muscat de Rivesaltes. Maar ook een Sauternes sluit lekker aan op de frisse appelsmaak. Evenals een Riesling Beerenauslese. Wil je het lichter houden, dat kan ook. Een appelcider met een frisse appelsmaak en lager alcohol is ook een goede keus.

Appel plaattaart met miso uit het kookboek Kook dit Boek van Molly Baz

Appel plaattaart met miso

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 25 minuten
Totaal: 45 minuten
Simpel te maken plaattaart van bladerdeeg, appels, amandelpasta en miso. Net even anders dan anders. Geef er een bolletje roomijs bij.
Aantal 8 stuks

Ingredienten
 

Frangipane

  • 1 eetlepel boter
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 3 eetlepels amandelpasta denk aan pindakaas (70 gram)
  • 1 eetlepel witte misopasta shiro*
  • 3 à 4 appels ca. 680 gram
  • 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg koeling

Misoglazuur

  • 60 ml slagroom
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel witte misopasta shiro
  • 1 theelepel vanille-extract

Extra nodig

  • bakplaat

Bereiding
 

  • Maak eerst de ‘frangipane’. Doe in een kom: 1 eetlepel boter, 75 gram lichtbruine basterdsuiker, 3 eetlepels amandelpasta, 1 eetlepel misopasta. Mix door elkaar. Meng er vervolgens 1 ei door.
  • Appels niet schillen. Snijd vier stukken van elke appel, door 4 maal langs het klokhuis een stuk af te snijden. Gooi de klokhuizen weg. Leg de stukken appel met het snijvlak naar beneden op de snijplank en snijd elk appelstuk in de lengte in plakken van 3 mm dikte. Houd ze hierbij in model, zodat ze makkelijk tot een waaier uit te spreiden zijn.
  • Maak het misoglazuur. Meng in een kleine steelpan: slagroom, basterdsuiker, boter en misopasta. Verwarm op matig laag vuur tot de boter smelt. Al roerende de suiker laten oplossen. Haal van het vuur en roer het vanille-extract erdoor.
  • Oven intussen voorverwarmen op ca. 200 °C. Haal bladerdeeg uit de koelkast en laat in ca. 10 minuten even op temperatuur komen. Uitrollen en leg met het bakpapier eronder op een bakplaat. Verdeel de frangipane in een egale laag over het bladerdeeg en laat ca. 1 cm van de rand vrij.
  • Leg de appels uitgewaaierd (voorzichtig uit elkaar trekken) op het deeg in een spiraalvormig patroon. Bestrijk de appels royaal met de misoglazuur.
  • Bak de appeltaart in ca. 25 minuten tot de appels zacht zijn, de frangipane iets is gerezen en de randen van het deeg goudbruin zijn. (Dek de taart eventueel af met zilverpapier als je denkt dat hij gaat verbranden.) Haal de taart uit de oven en laat afkoelen.
  • Bestrijk de appels vlak voor het serveren met het overgebleven misoglazuur. (Als de misoglazuur te dik is, kun je hem zonodig even zachtjes verwarmen om hem weer dunner te maken). Je zult misoglazuur overhouden.
  • Bestrooi de bovenzijde eventueel met zeezoutvlokken. Serveer de taart met vanille-roomijs.

Wat is witte miso?

Miso is een pasta die wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, rijst met zout en koji (schimmel). Je kunt het kopen in vier verschillende soorten: wit, geel, rood (aka) en zwart. Witte miso dat we hier gebruiken is niet wit, maar lichtbruin van kleur. Een andere naam is SHIRO! Het is een goede smaakmaker voor zowel zoete als hartige gerechten. Te koop in goed gesorteerde supermarkten of bij de toko.

 

Het kookboek: Kook dit boek

Kook dit boek is een heel modern kookboek voor beginnende kokers. De Amerikaanse Molly Baz is een bekende YouTuber. In het boek staan restaurantwaardige ‘cheffy’ gerechten. Heel leuk zijn de diverse QR-codes in het boek. Die geven toegang tot extra instructievideo’s over de wat lastigere kooktechnieken. Ook geeft ze veel extra uitleg over het opbouwen van smaakcombinaties als je zelf wil leren improviseren.

 

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:

Cover Kook dit boek van Molly BazTitel : Kook dit boek
Auteur : Molly Baz
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 266 7
Prijs : € 35.00

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept