Heel Holland Bakt

Cake met peer en kardemom

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Ook zo’n fan van het tv-programma Heel Holland Bakt? Elke zondagavond voor de buis? In ieder geval nodigt dit uit om zelf ook aan de slag te gaan. Onlangs verscheen het kookboekje Heel Holland Bakt Appeltaart, met de lekkerste baksels voor appel… & peer. Wij hebben alvast een aantal recepten getest, maar deze cake met peer en kardemom kwam als beste uit de bus. Misschien een klein beetje klef door het gebruik van Griekse yoghurt, maar wij vinden dat juist wel lekker en bijzonder. Peer en kardemom zorgen voor een heerlijke twist. Lekker bij de thee of koffie, maar ook als dessert! Dus aan de slag en… bakken maar!

8 personen1½ uur

Ingrediënten

  • 225 gram boter op kamertemperatuur + extra om in te vetten
  • 175 gram kristalsuiker + 1 eetlepel extra
  • 4 eieren
  • 150 gram bloem
  • 50 gram amandelmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels kardemom + extra naar smaak
  • 1 mespunt zout
  • 100 gram Turkse of Griekse yoghurt + 3 eetlepels extra om te garneren
  • 3 peren (niet te zacht)
  • pitjes van ½ granaatappel
  • Extra: springvorm ɸ 24 cm, elektrische handmixer of staande tafelmixer, bakpapier

 Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de springvorm in en bedek de bodem met bakpapier.

Stap 2

Klop 200 gram boter en de kristalsuiker in circa 5 minuten tot een luchtige, bleke massa. Daarna een voor een de eieren toevoegen; voeg een volgend ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. Voeg de bloem, het amandelmeel, het bakpoeder, de kardemom en het zout toe en meng goed. Meng als laatste de yoghurt erdoor en roer tot een glad beslag.

Stap 3

Schil 2 peren, verwijder het klokhuis en snijd de peren in lange parten. Giet het beslag in de springvorm, leg de peren in een waaiervorm op het beslag en druk ze zachtjes aan. Bak de cake in circa 40-50 minuten goudbruin en gaar of totdat een in het midden gestoken satéprikker er droog en schoon uit komt. Laat de cake uit de vorm afkoelen op een rooster.

Stap 4

Schil de derde peer, verwijder het klokhuis en snijd de peer in lange parten. Bak de peer in de rest van de boter in een koekenpan mooi goudbruin. Voeg dan 1 eetlepel suiker toe en karamelliseer de perenreepjes rondom. Als je het lekker vindt, kun je wat extra kardemom toevoegen. Laat de peer afkoelen op bakpapier. Schep als de perencake is afgekoeld er wat yoghurt bovenop en leg daar de gekaramelliseerde peer op in een waaiervorm. Bestrooi met wat granaatappelpitjes voor de kleur en de bite.

Bestellen kun je hier:

Cover Heel Holland bakt appeltaartTitel : Heel Holland Bakt Appeltaart
Auteur : Martine Steenstra
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 215 75 964
Prijs : € 24,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *