Quiche met tomaten en geitenkaas

Meatless Monday
Quiche met tomaat, tijm en kaas

Uit het kookboek VEG! van Hugh Fearnley-Whittingstall publiceren we in de maand november elke week een recept op Meatless Monday. Hugh zegt hierover het volgende:’ ‘dit is een heel eenvoudige quiche om te maken met kant-en-klaar bladerdeeg van goede kwaliteit. Je kunt verschillende kazen en kruiden gebruiken, maar het basisprincipe is steeds hetzelfde: knapperige korst, zachte gebakken tomaat, kaas.

Welke wijn bij quiche met tomaat, tijm en kaas?

Drink er een glas Beaujolais bij, de Cuvée traditionelle van Domaine du Vissoux. De frisheid van deze wijn past mooi bij gerechten die ook fris van aard zijn zoals deze Quiche met tomaat en geitenkaas. 

4 personen35 minuten

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg (koeling, 270 gram)
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels tomatentapenade (pomodori secchi)
  • 2 kleine teentjes knoflook, gesnipperd
  • 400 gram Romatomaten
  • zout, versgemalen peper
  • olijfolie
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 100 gram verse geitenkaas, verkruimeld

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg het bladerdeeg erop en rol de randen iets op zodat een opstaande rand ontstaan. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Bestrooi met paneermeel. Verdeel tomatentapenade en de knoflook erover .

Stap 2

Snijd de tomaten in plakjes van 2-3 mm; gooi de steelaanzet en dunne laatste plakjes weg. Leg de tomaat dakpansgewijs op de deegbodem. Breng op smaak met zout en peper en besprenkel met wat olie. Bak de taart ca. 15 minuten in de oven tot de tomaten zacht en wat gebruind zijn.

Stap 3

Haal de taart uit de oven. Verdeel de tijmblaadjes en kaas erover. Schakel de oven terug naar 180 °C. Bak de taart in nog 8 minuten lichtbruin, tot de kaas gesmolten is. Serveer met een rijk gevulde groene salade.

 

Variaties

Quiche met basilicum en mozzarella
Gebruik 1 bol buffelmozzarella (125 gram), in kleine stukjes gescheurd. Vervang de tijm door basilicum. Voeg pas toe als de quiche uit de oven komt.

Quiche met rozemarijn en pecorino
Gebruik een ruime hoeveelheid geraspte pecorino of Parmezaanse kaas. Vervang de tijm door 1 eetlepel fijngesneden rozemarijn.

Quiche met blauwe kaas en bieslook
Gebruik verkruimelde blauwe kaas. Vervang de tijm door een handje fijngesneden bieslook. Bestrooi de quiche hiermee uit de oven komt.

 

* Deze taart is ook bruikbaar als een bijgerecht. Dan is hij voldoende voor 6 tot 8 personen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *