Idee nodig voor je paasdiner of -lunch? Met deze feestelijke quiche kun je alle kanten op: serveer hem tijdens de paaslunch (of -brunch) en iedereen is happy. Maar ook als paas-voorgerecht of borrelhapje is deze hartige taart heerlijk. En…, helemaal niet moeilijk. Eigenlijk zo klaar.
Welke wijn bij Quiche met broccoli en Parmaham?
Heerlijk smeuïg en zacht; zo smaakt deze groentequiche. Kies een wijn met dezelfde smaakkenmerken, zoals de Pinot blanc van Marc Tempé uit de Elzas. Vooral de lichtzoete gele paprika matcht uitstekend met het fluwelige zoetje van deze wijn. Helemaal geschikt voor een zonnige paaslunch(of -bruch) in het komende weekend! Maar ook geschikt als borrelhapje bij het aperitief.
8 personen | 60 minuten |
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg (koeling AH)
- 500 gram broccoli, in zéér kleine roosjes
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 sjalotje, fijngesnipperd
- 1 gele paprika, heel fijn gesnipperd
- 4 eieren
- 1 bekertje slagroom (125 ml)
- 1 theelepel zachte paprikapoeder
- 150 gram Parmaham, in kleine stukjes
- Extra: quichevorm of lage taartvorm (f 26 cm), ingevet
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed de taartvorm met het bladerdeeg (je moet waarschijnlijk een klein beetje bijsnijden, zodat alles goed past). Overhangend deeg verwijderen. (Rol met een deegroller over de rand van de vorm en verwijder het overhangend deeg.)
Stap 2
Breng water met zout aan de kook en kook de broccoli in ca. 3 minuten beetgaar. Laat in vergiet uitlekken en onder koud stromend water afspoelen om het garingsproces te stoppen. Verhit olie in koekenpan. Bak ui en gele paprika ca. 4 minuten.
Stap 3
Klop de eieren los met de slagroom en paprikapoeder. Verdeel over de deegbodem: ham, broccoli en ui-paprikamengsel. Schenk het eimengsel erover heen. Bak de quiche de eerste 10 minuten op 200 °C. Draai de oventemperatuur terug naar 180 °C. Bak de quiche daarna in ca. 30 minuten gaar en lichtbruin. Lekker met een veldslasalade met peer, pijnboompitjes en kwarteleitje.
Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.
Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.
Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&4 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!