Zeer simpel, bijzonder, extravagant en een beetje fusion is deze tiramisu van onze drie-sterrenkok Sergio Herman uit zijn kookboek van een aantal jaren geleden: Just Cook It. In 2017 schreven we al een kookboekrecensie over dit kookboek (lees hier even terug). Maar dit verleidelijke chocolade dessert bleef maar in mijn hoofd hangen. Dus alsnog bijna drie jaar later: Tiramisu met groene thee.
Wat maakt dit recept zo bijzonder? Dat is de combinatie van koffie, bittere chocolade, avocado en groene thee. De subtiele groene theesmaak is hier afkomstig van matchapoeder.
Wat is matcha?
Matcha is een groen theepoeder, afkomstig uit Japan. Gemaakt van bijzonder gekweekte theeplanten. Tijdens de traditionele theeceremonies gebruiken Japanners deze matchapoeder om thee te zetten. Geen gewone thee, nee het wordt dan een iets dikker groen mengsel dat met veel aandacht wordt gemaakt en gedronken. Matcha (het groene goud) koop je niet in de supermarkt, maar is verkrijgbaar in een thee-speciaalzaak of bij de natuurwinkel. Let op: matcha is kostbaar en er is veel kwaliteitsverschil. Ik kocht hem bij de natuurwinkel, en zo’n potje kostte al € 16,95. Maar eigenlijk is dit niet eens topkwaliteit, want die is nog vééél duurder. Wil je hier meer over weten, kijk dan eens naar de aflevering van de keuringsdienst van waren.
In het intro van het recept zegt Sergio het volgende: “Deze combinatie lijkt op het eerste gezicht wat vreemd, maar geloof me: het werkt. Of het fusion is? Dat woord is een beetje verpest omdat we in de tijd dat het een trend was geen maat wisten te houden. Nu is fusion al lang en breed uit de mode, maar ik vind het leuk om er weer voorzichtig mee te spelen.”
Helaas klopte het recept niet helemaal. Dus we hebben Sergio’s recept wat aangepast. Vooral de hoeveelheid avocadocrème was veel te veel. Hoewel de matchapoeder het geheel zeker wat extra’s meegeeft, is het vraag of je dit het geld waard vindt. Aan jou de keus…
Welke wijn bij tiramisu met avocado en groene thee?
Deze tiramisu is zeker niet zoet, maar smaakt zacht romig met op de achtergrond de koffie- en chocoladesmaak. Hier passen niet-zoete dessertwijnen bij waarin soms ook aroma’s van koffie en noten te ontdekken zijn; denk aan Malmsey Madeira of Vin Santo.
Tiramisu met avocado en matcha
Ingredienten
Tiramisu
- 150 ml sterke koffie
- 25 ml koffielikeur Tia Maria
- 50 ml amandellikeur Amaretto
- 12 lange vingers
- 200 gram mascarpone
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 zakje vanillesuiker
- dunne chocolaatjes banketbakker
- 1 theelepel matchapoeder
- ½ theelepel cacaopoeder
Avocadocrème
- 1 rijpe avocado
- 50 ml kokoswater
- 1 eetlepel vlierbloesemsiroop
- ½ eetlepel limoensap
- snufje piment d’espelette
Bereiding
- Meng de koffie met koffie- en amandellikeur. Zet koud weg.
- (Vlak voor gebruik, anders verkleurt de avocado). Doe in een kom alle ingrediënten voor de avocadocrème. Mix het glad met een mixer, of prak het heel fijn met een vork.
- Dompel de lange vingers kort in het koffiemengsel. Verdeel over vier bordjes of schaaltjes. Meng de mascarpone met 1 theelepel vanille-extract, vanillesuiker en 50 ml van het koffiemengsel. Verdeel over de lange vingers. Schep er wat avocadocrème op. Garneer met chocolaatjes. Bestrooi (gebruik een theezeefje) met matchapoeder en cacaopoeder.
Kookboek:
Titel: Just Cook It van Sergio Herman
Uitgever: Uitgeverij Carrera
ISBN: 9789048840700
Prijs: € 29,99
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwe kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen