Pizza Bianca 3

Meatless Monday
Pizza bianca met tuinbonen en munt

Zelf pizza maken, dat kost wat meer tijd. Maar het is zeker de moeite waard. Deze vegetarische pizza komt het nieuwe kookboek ‘Aan tafel met Floorabella’. Geschreven door Floor van Dinteren, alias Floorabella. Ze is van meerdere markten thuis: stylist, fotograaf, gastronoom en vinoloog. Een echte levensgenieter dus. En ze creëert gerechten die ‘tijd’ verdienen, zoals soepen en stoofschotels of maakt gerechten met de hand gekneed deeg. Deze pizza bianca is daar een goed voorbeeld van. Het pizzadeeg maak je gewoon zelf. De vulling is lekker vers en gezond. Ze vindt pizza’s net kleine stillevens, vertelt ze in het intro. “Ik beleg ze graag met stoofpeer, gorgonzola en parmaham. Of met geroosterde pompoen en époisses uit de houtoven. Zo is deze pizza met tuinboontjes en muntpesto ook een waar kunstwerk op mijn eettafel.’

Floorabella zelf

Welke wijn bij Pizza bianca met tuinbonen?

Bij veel recepten in het boek geeft Floorabella ook een wijnadvies. Helaas niet bij dit recept. Dus doen wij een passende suggestie. Het is een smaakvolle pizza met een romige vulling van pittige kaas en knapperige groenten en kruidige pesto. Drink er een frisse maar kruidige witte wijn bij. Denk aan een Grüner Veltliner of een Sauvignon Blanc uit Chili. Beide wijnen zijn fris met een ronde structuur. Dat maakt een mooie combi.

4 personen45 minuten + 3 uur rijstijd

Ingrediënten

  • deeg:
  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 7 gram gedroogde gist
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1250 ml lauw water
  • vulling:
  • 150 gram groene asperges
  • 100 gram gedopte tuinbonen (diepvries)
  • 1 courgette
  • 2 eetlepels olijfolie
  • grofgemalen peper en zeezout
  • 200 gram pecorino
  • 1 limoen
  • 250 gram ricotta
  • pesto
  • 15 gram verse basilicum
  • 15 gram verse munt
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram gepelde pistachenootjes
  • 100 ml extra vergine olijfolie

Stap 1

Meng de bloem en het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en strooi de gist erin. Voeg de olijfolie en het water toe en meng alles goed door elkaar. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het in 10 minuten tot een elastisch deeg. Voeg zonodig wat extra water of bloem toe als het deeg te droog of te nat is. Doe het deeg terug in de kom en dek het af met een vochtige doek of met plastic folie. Laat het ca. 3 uur op kamertemperatuur rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Stap 2

Snijd de onderste taaie stukken van de asperges. Blancheer de asperges en tuinbonen 2 minuten in ruim kokend water met zout. Laat ze in een vergiet uitlekken. Snijd de courgette in dunne plakken, doe ze in een kom en schud de olijfolie erdoor. Bak of grill de courgetteplakjes 4 minuten  in een koeken- of grillpan, keer ze halverwege. Bestrooi met peper en zout. Schud de asperges en tuinbonen door de achtergebleven olie in de kom van de courgette.

Stap 3

Rasp de pecorino. Was de limoen goed en rasp de schil eraf. Vermeng de pecorino en limoenschil met de ricotta. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 4

Verwarm de oven voor op 250°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit in 2 ronde lappen en leg ze naast elkaar op de bakplaat. Bestrijk het deeg met het ricottamengsel. Verdeel de groenten erover. Bak de pizza’s in 15-20 minuten lichtbruin en gaar.

Stap 5

Houd wat basilicum- en muntblaadjes achter voor de garnering. Pureer de rest van de kruiden met de knoflook en pistachenootjes in de keukenmachine. Schenk de olijfolie erbij en meng tot een gladde pesto. Breng op smaak met peper en zout. Garneer de pizza’s met de pesto en de basilicum- en muntblaadjes.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Aan tafel met FloorabellaTitel Aan tafel met Floorabella
Auteur : Floor van Dinteren
Uitgever : Imagebooks
Prijs : € 24,99

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van nieuwe kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef je waardering
Naam recept
Pizza bianca met tuinbonen
Geplaatst op
Totale kooktijd

One thought on “Pizza bianca met tuinbonen en munt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *