Zó simpel, zó lekker, dit klassieke pastagerecht uit de Italiaanse keuken: pasta met radicchio en spek. Het ziet er misschien niet spectaculair uit, maar is echt de moeite waard. Komt oorspronkelijk uit de provincie Treviso in de regio Veneto. Daar groeit radicchio namelijk overvloedig en heet spadone.
Deze foto’s heb ik gemaakt tijdens een fotografie-workshop en op die manier ontdekte ik dit recept. We gebruikten toen kropjes radicchio. Maar hier in Nederland hebben we ook roodlof. Deze groente is ontstaan uit een kruising tussen witlof en radicchio. Roodlof groeit als witlof, ziet er hetzelfde uit maar dan met rode randen en smaakt net iets pittiger en bitterder.
Maar in dit recept gebruik ik geen radicchio maar roodlof. Wel zo makkelijk en net zo lekker! Bovendien is het ook nog eens een voorjaarsgroente, want het is vooral nu te koop (ook bij Albert Heijn!).
Welke wijn bij pasta met roodlof en spek?
Heerlijke smeuïge pasta met een klein bittertje en wat knapperigheid van de roodlof. Smaakt licht gerookt. Vanwege het vetje van de spekjes past hier een chardonnay met een klein beetje houtlagering uitstekend bij. Liever rood: kies dan voor Dolcetto uit Piëmonte.
4 personen | 20 minuten |
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui, fijngesnipperd
- 200 gram gerookte spekreepjes
- 1 teentje knoflook, uit de knijper
- 350 gram roodlof, in reepjes
- 100 ml witte wijn
- zout, versgemalen peper
- 400 gram verse tagliatelle
- Parmezaanse kaas
Stap 1
Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de ui, spek en knoflook ca. 5 minuten tot de spek licht uitgebakken is. Voeg de roodlof, wijn en 50 ml water toe. Stoof de groente ca. 10 minuten op zacht vuur. Af en toe omscheppen.
Stap 2
Kook intussen de verse tagliatelle in ca. 4 minuten beetgaar volgens gebruiksaanwijzing. Schep door het roodlof-spekmengsel en roerbak nog ca. 3 minuten op middelhoog vuur. Verdeel over vier warme pastaborden. Bestrooi met versgeraspte Parmezaanse kaas. Lekker met een salade met sjalotje, kerstomaatjes en feta.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!