Snel-klaar

Pasta met roodlof en spek

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Zó simpel, zó lekker, dit klassieke pastagerecht uit de Italiaanse keuken: pasta met radicchio en spek. Het ziet er misschien niet spectaculair uit, maar is echt de moeite waard. Komt oorspronkelijk uit de provincie Treviso in de regio Veneto. Daar groeit radicchio namelijk overvloedig en heet spadone

Foto workshop foodfotografieDeze foto’s heb ik gemaakt tijdens een fotografie-workshop en op die manier ontdekte ik dit recept. We gebruikten toen kropjes radicchio. Maar hier in Nederland hebben we ook roodlof. Deze groente is ontstaan uit een kruising tussen witlof en radicchio. Roodlof groeit als witlof, ziet er hetzelfde uit maar dan met rode randen en smaakt net iets pittiger en bitterder.

 

Maar in dit recept gebruik ik geen radicchio maar roodlof. Wel zo makkelijk en net zo lekker! Bovendien is het ook nog eens een voorjaarsgroente, want het is vooral nu te koop (ook bij Albert Heijn!).

Ingrediënten pasta met roodlof

Welke wijn bij pasta met roodlof en spek?

Heerlijke smeuïge pasta met een klein bittertje en wat knapperigheid van de roodlof. Smaakt licht gerookt. Vanwege het vetje van de spekjes past hier een chardonnay met een klein beetje houtlagering uitstekend bij. Liever rood: kies dan voor Dolcetto uit Piëmonte.

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 200 gram gerookte spekreepjes
  • 1 teentje knoflook, uit de knijper
  • 350 gram roodlof, in reepjes
  • 100 ml witte wijn
  • zout, versgemalen peper
  • 400 gram verse tagliatelle
  • Parmezaanse kaas

Stap 1

Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de ui, spek en knoflook ca. 5 minuten tot de spek licht uitgebakken is. Voeg de roodlof, wijn en 50 ml water toe. Stoof de groente ca. 10 minuten op zacht vuur. Af en toe omscheppen.

Stap 2

Kook intussen de verse tagliatelle in ca. 4 minuten beetgaar volgens gebruiksaanwijzing. Schep door het roodlof-spekmengsel en roerbak nog ca. 3 minuten op middelhoog vuur. Verdeel over vier warme pastaborden. Bestrooi met versgeraspte Parmezaanse kaas. Lekker met een salade met sjalotje, kerstomaatjes en feta.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *