- 1 hele kip of 4 kippenbouten*
- 1 grote winterwortel in blokjes
- 1 grote prei in halve ringen
- 3 stengels bleekselderij in boogjes
- 1 gele ui grofgesnipperd
- 2 stukjes foelie
- 1 kruidnagel
- ½ eetlepel zwarte peperkorrels gekneusd in een vijzel
- 1 laurierblaadje
- 4 takjes tijm
- 3 takjes platte peterselie fijngehakt
- 1 hand vermicelli
- 2 eetlepels ketjap manis
Omeletreepjes
- 1 eetlepel olijfolie
- 4 eieren
- Zeezout versgemalen peper
Topping
- Platte peterselie fijngehakt
Leg de hele (soep)-kip in een grote soeppan. Schik de winterwortel, prei, bleekselderij en ui om de kip heen. Voeg de foelie, kruidnagel en zwarte peperkorrels toe. Maak een kruidenbuiltje van het laurierblaadje, de tijm en peterselie en bind met keukentouw samen. Leg het kruidenbuiltje in de pan en giet voorzichtig koud water (ca. 2 liter) in de pan tot de kip onderstaat.
Breng zachtjes aan de kook tot de soep borrelt. Draai het vuur lager en laat de soep met het deksel schuin op de pan minimaal 3 uur (het liefst nog langer!) op zacht vuur pruttelen.
Haal de kip en het kruidenbuiltje voorzichtig uit de soep. Gooi het kruidenbuiltje weg. Laat de kip even afkoelen en pluk al het vlees van de botten. Doe het kippenvlees (eventueel gedeeltelijk als je het te veel vindt) terug in de pan en gooi de botten weg.
Voeg de vermicelli, ketjap manis en naar smaak zeezout en zwarte peper toe en laat 10 min. koken.
Kluts de eieren. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak een omelet van het geklutste ei. Snijd de omelet in dunne reepjes en voeg deze toe aan de soep. Breng op smaak met zeezout, zwarte peper en ketjap manis. (Ik vond de soep nog wat aan de flauwe kant en heb alsnog een kippenbouillontablet toegevoegd!)
Verdeel de soep over 4 soepkommen. Garneer met de peterselie. Lekker met een snee brood.
Calorieën: 529kcal | koolhydraten: 13g | eiwit: 42g | vet: 33g | verzadigd vet: 10g | cholesterol: 307mg | vezels: 3g | suiker: 5g | vitamine C: 13mg