Ga terug
+ servings
Linzenstoofpot met miso uit het kookboek Vegan Comfort van Milou van der Will
Linzenstoofpot met miso
Hartverwarmende linzenstoofpot met een Japanse twist. Heerlijk winters en bovendien vegetarisch én vegan voor de liefhebber. Pastinaakpuree zorgt voor nog meer complexiteit.
Aantal 2 personen
Voorbereiding 30 minuten

Ingrediënten
  

  • 500 gram pastinaken geschild
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel lichte misopasta shiro*
  • 1 daun salam blad Indonesisch laurierblad, toko
  • 300 gram shiitakes grofgehakt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 300 ml groentebouillon tablet
  • 60 gram ontbijtkoek 2 plakjes
  • 2 eetlepels plantaardige margarine
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 400 gram linzen blik, uitgelekt
  • 1 handje peterselie- of kervelblaadjes optioneel

Instructies
 

  • Snijd de pastinaken in stukjes. Doe in een pan met zoveel water dat de pastinaak net onder staat. Voeg een ½ theelepel zout toe en breng aan de kook. Laat zo’n 15 minuten zachtjes koken. Prik om te checken of de pastinaak gaar is. Giet af, maar bewaar een glaasje kookvocht.
  • Maak tijden het koken van de pastinaak alvast de stoof. Verhit de olie in een pan waar een deksel op past en fruit daarin de ui met de knoflook en een snuf zout aan. Voeg de misopasta en daun salam toe en daarna ook de shiitakes. Bak ca. 2 minuten.
  • Voeg nu de tomatenpuree en groentebouillon toe en verkruimel de plakjes ontbijtkoek boven de pan. Laat met gesloten deksel zo’n 10 minuten pruttelen.
  • Stamp de pastinaken tot puree met wat het achtergehouden kookvocht en spatel er vervolgens de margarine, olijfolie, peper en zout doorheen.
  • Voeg de linzen toe aan de pan, roer door. Proef, breng eventueel nog meer op smaak met zout en peper.
  • Serveer de stoof met de pastinaakpuree. Garneer eventueel met verse kervel of peterselie.

Voedingswaarde

Calorieën: 662kcal | koolhydraten: 126g | eiwit: 27g | vet: 9g | verzadigd vet: 2g | vezels: 33g | suiker: 37g | vitamine C: 51mg