Familierecept

Rode kip van mijn schoonmoeder

Deze zogenaamde ‘Rode kip’ is een echt familierecept. Van wie het recept oorspronkelijk  afkomstig is, daar zijn de meningen over verdeeld. In ieder geval is het een lievelingsgerecht van mijn kinderen. Regelmatig kwam dit op tafel als mijn schoonmoeder voor ons kookte. Uiteindelijk heb ik het recept van haar gekregen, zodat ik het ook zelf op tafel kan zetten.

Welke wijn bij rode kip?

Rode kip smaakt heerlijk gekruid door de specerijen komijn en koriander. Daarnaast wat zoetig door de rode paprika en de tomatenketchup. Kies dan voor een witte wijn,  met name een pinot gris uit de Elzas past heel goed. Maar ook de pinot blanc van Tempé is door zijn complexiteit een goede keus.

Rode kip van mijn schoonmoeder. Een echt familierecept

Rode kip van mijn schoonmoeder

Bereiding: 1 uur 30 minuten
Totaal: 1 uur 30 minuten
Een kruidige stoofschotel met smeuïge kip in zoetige tomaten-paprikasaus. Lekker met rijst, maar ook met aardappelpuree.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 600 gram kipfilet
  • zout peper
  • 75 gram boter
  • 2 rode paprika’s
  • 2 uien
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 150 ml tomatenketchup van Heinz
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 blikje tomatenpuree 70 gram
  • 1 kleine teen knoflook uitgeperst
  • 45 gram suiker
  • ½ bouillontablet

Bereiding
 

  • Kipfilet kleinsnijden. Bestrooien met zout en peper. In koekenpan 50 gram boter verhitten en kipfilet in ca. 10 minuten rondom bruinbakken.
  • Intussen rode paprika en uien in kleine stukjes snijden.
  • In braadpan rest van boter verhitten. Ui ca. 3 minuten licht fruiten. Paprika toevoegen en even meebakken. Kip met bakvet erdoor roeren. Toevoegen: kruiden, azijn, tomatenketchup, tomatenpuree, knoflook, bouillontablet en suiker. Kipmengsel ca. 1 uur zachtjes laten stoven tot de stukjes paprika in de rode saus versmolten zijn. Lekker met Basmati-rijst en broccoli.

Andere suggesties van stoofpotjes met kip nodig?

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

8 reacties op “Rode kip van mijn schoonmoeder”

  1. Er staat rode kip met koriander, maar bij de ingrediënten staat koriander niet genoemd. Ook staat er bij het wijnadvies: “vanwege de mooie kruidigheid van gember en koriander…”.
    Hoe moet ik dit interpreteren?

    • Inderdaad je hebt helemaal gelijk! Gember zit er niet in. Het gaat hier om komijn- en korianderzaad, die twee bepalen de smaak. Ik heb het recept inmiddels aangepast.

  2. Dag Jolanda,

    Dank je wel voor je snelle antwoord!
    Heerlijk gegeten van het familiegerecht! Super lekker en dat gaan we zeker nog eens eten! Die komt bij ons in de hall of fame!
    Hartelijke groet,
    Annelie

  3. Wat een ontzettend lekker gerecht. Ik had er broccoli rijst bij gedaan (in de slowcooker zodat de man het niet zou zien) en we hebben gesmuld. Voor herhaling vatbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept