Ga terug
+ servings
Kip bonne femme, afkomstig uit kookboek Eenpansbijbel van Julius Jaspers
Kip bonne femme
Kip à la bonne femme is een heerlijk traditioneel Frans gerecht. Een eenpans-stoofpotje dat de Franse huisvrouw maakt van overgebleven groenten. Heerlijk comfortfood.
Aantal 4 personen
Voorbereiding 15 minuten
Kook tijd 1 uur
1 uur 15 minuten

Equipment

  • grote braadpan of braadslede

Ingrediënten
  

  • 4 kippenbouten eventueel gehalveerd
  • zout versgemalen peper
  • 2 eetlepels olie
  • 100 gram sjalotjes in vieren gesneden
  • 80 gram gerookte spekreepjes
  • 800 gram iets kruimige aardappelen geschild en gesneden
  • 250 gram bospenen geschild en gesneden
  • 100 ml witte wijn
  • 600 ml kippenbouillon van tabletten
  • 250 gram champignons gehalveerd
  • 1 laurierblad
  • 200 gram peultjes
  • 10 takjes platte peterselie gehakt

Instructies
 

  • Bestrooi de kip met zout en peper en bak rondom lichtbruin in een pan met de zonnebloemolie. Haal de kip uit de pan en zet opzij.
  • Fruit de sjalotjes rondom aan het achtergebleven vet, laat licht verkleuren en voeg spekreepjes toe. Bak ca. 5 minuten mee.
  • Voeg toe: aardappels en bospeen. Bak nog 3 minuten door. Doe de kippenbouten terug in de pan.
  • Blus de kip af met de witte wijn en breng aan de kook. Voeg de bouillon, champignons en laurier toe.
  • Stoof de kip 45 minuten met de deksel voor een derde op de pan en doe de laatste 5 minuten de peultjes erbij.
  • Controleer de garing van de kip (er moet transparant vocht uit het gewricht komen als je erin en van de aardappels en breng op smaak met zout en peper. Garneer met de peterselie.

Voedingswaarde

Calorieën: 649kcal | koolhydraten: 52g | eiwit: 34g | vet: 32g | verzadigd vet: 9g | cholesterol: 148mg | vezels: 9g | suiker: 10g | vitamine C: 78mg