Ruige kost

Oma’s boterkoek met amandelspijs

Mijn oma bakte altijd boterkoek! Een herinnering uit mijn jeugd die in je geheugen gegrift blijft staan. Zij deed er altijd gekonfijte gember doorheen, maar dat vond ik in die tijd niet zo lekker. De oma van Paskal Jakobsen van Blɸf bakte ook haar hele leven boterkoek. Haar specialiteit was heel anders: boterkoek gevuld met amandelspijs. Met een garnering van verse mandarijntjes en een toef vanillecrème. Dat bleek heel verrassend!

Dit boterkoek recept staat in het kookboek ‘Ruige kost’ van Pascal Jakobsen en sterrenkok Edwin Vinke. Uiteraard moest deze versie worden gebakken en uitgetest. En jawel; met goed resultaat. De toevoeging van amandelspijs, vanillecrème en sinaasappel maakt deze boterkoek lichter en frisser. Aanrader dus!

Gebruik geen springvorm!

Alleen niet bakken in een ovenschaal zoals Pascal doet. Gebruik gewoon een originele boterkoekvorm of quichevorm ɸ 22cm, dat werkt praktischer en beter. Neem liever geen springvorm, omdat dan de boter gaat lekken tijdens het bakken.

Boterkoek met amandelspijs uit Ruige Kost van Paskal Jakobsen en Edwin Vinke
Boterkoek met amandelspijs
Boterkoek met vanilletopping

Oma's boterkoek met amandelspijs

Voorbereiding: 40 minuten
Bereiding: 4 uur
Totaal: 4 uur 40 minuten
Boterkoek maken is heel simpel. Extra lekker met een tussenlaag van amandelspijs. Maak hem nog feestelijker met een vanilletopping.
Aantal 16 punten

Ingredienten
 

Deeg

  • 225 gram roomboter
  • 1 ei
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 5 gram zout
  • 10 gram bakpoeder
  • 300 gram bloem
  • 150 gram amandelspijs

Vanilletopping

  • 60 gram roomboter
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 1 vanillestokje
  • 85 gram roomkaas

Garnering

  • uitgesneden mandarijn- of sinaasappelpartjes
  • 1 eidooier losgeklopt

Extra nodig

  • ingevette boterkoekvorm of quichevorm ɸ 22cm

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe alle ingrediënten voor het deeg (behalve de amandelspijs) in een kom en meng tot een samenhangend deeg (dit kun je ook doen in een foodprocessor!). Doe de helft van het deeg in de ingevette vorm en druk dit plat. Zet de vorm met het deeg even kort (ca. 10 minuten) in de vriezer, zodat het deeg wat steviger wordt.
  • Rol intussen het amandelspijs uit met een deegroller en leg dit op het deeg. Leg het andere deel van het deeg erbovenop. Bestrijk met eidooier.
  • Zet de boterkoek in de voorverwarmde oven. Bak in ca. 20 – 25 minuten (net) gaar en goudbruin. Hij moet nog zacht zijn als hij uit de oven komt en wordt steviger zodra de boter weer stolt. Laat de boterkoek afkoelen in de boterkoekvorm (ca. 4 – 6 uur).
  • Klop voor de vanilletopping de roomboter los met de vanillesuiker, het merg van het vanillestokje en de roomkaas. Snijd de boterkoek in kleine puntjes. Garneer met de vanilletopping en de partjes sinaasappel of mandarijn.

We plaatsen al eerder een fantastisch recept uit dit heerlijke kookboek: Kip Ketjap van Pascal.

Kip ketjap uit het kookboek ruige Kost van Paskal Jakobsen en Edwin Vinke
Kip Ketjap van Paskal Jakobsen

Bestellen kun je hier:

Cover Ruige KostTitel : Ruige Kost
Auteur : Paskal Jakobsen en Edwin Vinke
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 4885 3854
Prijs : € 25,-

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book