Mijn tabouleh is een bijna tabouleh salade. Deze grappige term (bijna-tabouleh) is bedacht door ons Nederlandse duo Merijn Tol en Nadia Zerouali, bekend van o.a. de kookboeken Souq, Arabia en Bismilla Arabia. Of de tv-serie ‘Op zoek naar de granaatappel’. Lees nog even mijn interview met Nadia en Merijn over hun culinaire favorieten.
Maar wat is tabouleh nou eigenlijk?
Tabouleh salade is in feite een peterseliesalade, gemaakt van verse platte peterselie en verse munt, aangevuld met een klein beetje bulghur. Afkomstig uit de keuken van het Midden-Oosten, met name de Palestijnse keuken.
Mijn recept van tabouleh salade is meer het omgekeerde: een bulghur-salade met veel groene kruiden, amandelen, frisse groenten en feta. Je kunt hem eten als zomerse maaltijdsalade, smaakt heerlijk fris en kruidig.
Welke wijn bij bijna tabouleh salade met feta?
Knisperend fris, kruidig en volop stuivend van geur, dat zijn de aanstekelijke kenmerken van een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland. Combineert fantastisch bij zo’n friskruidige bijna-tabouleh. Sappige kerstomaatjes en bosui passen bij het frisse fruit van de wijn. Diverse verse (tuin)kruiden matchen prachtig met de lichte kruidige smaak.


Tabouleh salade met bulgur en feta
Ingredienten
- 250 gram fijne bulghur Marokkaanse winkel
- 100 gram hele witte amandelen gehalveerd
- 15 g verse korianderblaadjes
- 9 g verse muntblaadjes
- 40 g platte peterselie
- 1 groot bosuitje fijngehakt (35 g)
- 250 gram zoete kerstomaatjes in vieren gesneden
- 1 komkommer geschild en zonder zaad
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 citroen
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- zout versgemalen peper
- 30 zwarte olijven zonder pit Taggia, AH Excellent
- 150 g feta-kaas in blokjes
Bereiding
- Doe de bulghur in een zeef en spoel even af onder koud stromend water. Goed uit laten lekken. Rooster de amandelen in een droge koekenpan en laat afkoelen. Snijd alle kruiden fijn (probeer niet te kneuzen). Snijd de komkommer in kleine blokjes. Pers de citroen uit. Maak een dressing van olijfolie, citroensap, knoflook, zout en peper.
- Meng de amandel, kruiden, bosui, tomaatjes, komkommer, olijven en feta door de bulghur. Schenk de dressing over de salade vlak voor het opdienen. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.
Hou je van bulgur en groene kruiden. Probeer dan ook eens dit recept van Rukmini Iyer: tabouleh met radijs en granaatappel.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&7 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!